Copy
 
Bekijk online arrow1
shadow2
shadow1
 

image2_50x50
 
HypotheekCompany Helping People

 

image3_50x50
 

Helping People Rentetips


 

 
image4_50x50
 
Geldverstrekker Updates

 
space
shadow1
 
Geldverstrekker Updates
 
ABN AMRO | Klantbeeldformulier
ASR | Wijzigingen acceptatierichtlijnen januari 2021
BLG WONEN | Belangrijkste nieuwe normen in 2021
CENTRAAL BEHEER | Een goede start met Centraal Beheer
CONNEQT | De belangrijkste wijzigingen per Conneqtlabel

DE NEDERLANDSE | Nieuw: De groen Vastgoedhypotheek, verruiming bouwdepot en nieuwe acceptatiegids
NIBC | Aanleveren financieringsopzet niet meer nodig & nieuwe acceptatiegids
OBVION | Nieuws van Obvion
RABOBANK | Meer mogelijk voor starters
VISTA | Aangepaste productkaart en coronaformulier Vista Hypotheken
 
shadow1
 

Klantbeeldformulier

Als intermediair ben je met name bij de acceptatie van nieuwe klanten een zeer belangrijke schakel in het inventariseren van de vermogenspositie en het controleren van klantgegevens. Het is belangrijk dat we klanten zo goed mogelijk kennen en sámen alert zijn op integriteitsrisico’s. Daarom heeft ABN AMRO voor nieuwe hypotheekklanten een vragenlijst ontwikkeld: het Klantbeeldformulier.

Vanaf 1 februari a.s. is het Klantbeeldformulier onderdeel van de klantacceptatiefase en moeten nieuwe hypotheekklanten dit naar waarheid invullen en ondertekenen.

Hoe werkt het?
Vraag je voor een nieuwe klant een hypotheek bij abn amro aan? Neem het Klantbeeldformulier dan samen met de klant door en laat dit volledig invullen en ondertekenen door de klant.
Je kunt het formulier apart downloaden of als onderdeel van het renteaanbod in laten vullen en ondertekenen. Je vindt het formulier in de formulieren bibliotheek in Splickr. 
Upload vervolgens het ingevulde Klantbeeldformulier samen met de andere benodigde documenten voor een bindend aanbod.

Formulier 'Fiscaal inwonerschap bepalen' vervalt
Met de komst van het Klantbeeldformulier vervalt voor nieuwe klanten het formulier Fiscaal inwonerschap bepalen. Een nieuwe klant vult dus in plaats hiervan het Klantbeeldformulier in. Vraagt een bestaande klant nog een hypotheek bij ons aan? Dan hoeft hij alleen het formulier 'Fiscaal inwonerschap bepalen' in te vullen.

 

Terug naar boven
 

Wijzigingen acceptatierichtlijnen januari 2021

Per 1 januari 2021 zijn de acceptatierichtlijnen geüpdatet. Paul Nijssen licht de nieuwste acceptatierichtlijnen in 2 minuten toe. Klik hier. 

Het volledige overzicht met alle acceptatierichtlijnen vind je hier of op extranet. 

 

 

Terug naar boven
 
Belangrijkste nieuwe normen in 2021
Belangrijkste nieuwe normen in 2021
BLG heeft per 1 januari de regels voor het accepteren en verstrekken van een hypotheek aangepast. Hierbij de belangrijkste wijzigingen op een rij.

De persoonlijke lening toetsen op werkelijke last
De manier waarop BLG de lasten van een persoonlijke lening meeweegt in een hypotheekaanvraag verandert. Er mag worden uitgegaan van de werkelijke lasten. Voor het vaststellen van de toetslast deel je het bij BKR geregistreerde bedrag door de looptijd.

Senioren met een AOW-gat
Heeft één van de aanvragers wel de AOW-leeftijd bereikt en de andere aanvrager nog niet. En ontstaat er hierdoor een tijdelijk financieringstekort? Dan is het toegestaan om de werkelijke lastentoets te gebruiken. Dit geldt voor hypotheken met en zonder NHG.

Oversluiten van niet NHG naar NHG
Wil een klant alleen door een lagere rente zijn hypothecaire lening zonder NHG oversluiten naar een hypothecaire lening met NHG? Dan is dit sinds 1 januari 2021 niet langer mogelijk. NHG wil zich voornamelijk richten op kwetsbare doelgroepen. Aan het oversluiten van niet NHG naar NHG zijn regels verbonden. Zie voor de complete lijst met regels dit document.

Meenemen van de hypotheek bij NHG en niet NHG-aanvragen
Het wordt makkelijker om de rente van de bestaande hypotheek mee te nemen bij verhuizing. Om in aanmerking te komen voor de verhuisregeling, mag de periode tussen de levering van de oude woning en de levering van de nieuwe woning vanaf nu maximaal 18 maanden zijn. De aanvraag voor meeverhuizen moet wel binnen 6 maanden na aflossing zijn ontvangen. Daarna geldt de offerte geldigheid van 12 maanden. Dit geldt voor hypotheken met en zonder NHG.

Overbruggen op spaarwaarde
Het is sinds 1 januari mogelijk om naast een overbruggingskrediet op basis van de overwaarde van de woning ook te overbruggen op basis van de opgebouwde spaarwaarde in de spaarhypotheek en SEW. Hierbij geldt de verplichting dat de spaarwaarde wordt verrekend in de definitieve aflosnota op de overdrachtsdatum van de te verkopen woning. Zie voor het complete overzicht dit document.

Voor een overzicht van alle belangrijke wijzigingen, lees hier verder
 

 

Terug naar boven
 

Een goede start met Centraal Beheer

Een fijne plek thuis is voor onze klanten in deze tijd extra belangrijk. Centraal Beheer maakt graag samen met jou de wereld van hypotheken en andere woonoplossingen makkelijker en toegankelijker voor klanten. 

Het nieuwe jaar start jaar met nogal wat wijzigingen rondom hypotheken en wonen. Centraal Beheer geeft jou graag een overzicht van de belangrijkste veranderingen.

 • Voordeel renteaftrek neemt af
 • Woonlasten stijgen
 • Eigenwoningforfait gaat omlaag
 • Belastingvoordeel Wet Hillen wordt kleiner
 • Overdrachtsbelasting vervalt voor jonge woningkopers
 • Meer hypotheek voor twee­verdieners
 • Grens NHG omhoog
 • Schenkingen en eigen woning

Ook hebben ze een overzichtelijke infographic voor jou gemaakt. Handig bij jouw adviesgesprekken!

Versoepeling voorwaarden Overlijdensrisicoverzekering
Vanaf 1 januari 2021 is een medische keuring minder vaak nodig. Klanten hoeven niet altijd te melden dat ze kanker hebben gehad. Ook hebben we onze keuringsgrenzen verruimd.

 

 

Terug naar boven
 

 

De belangrijkste wijzigingen per Conneqtlabel

Speciaal voor jou en helemaal Helping People de belangrijkste wijzigingen 2021 per Conneqt hypotheeklabel op een rij.

HollandWoont
 1. Als er sprake is van een AOW-gat, daarmee bedoelen we dat de oudste aanvrager de AOW-leeftijd heeft bereikt en de jongste niet, dan kan het zijn dat de klant in de toekomst tijdelijk zijn hypotheeklasten niet kan betalen. Gedurende die periode is het mogelijk om de werkelijke lasten toets toe te passen (tijdelijke tekort regeling NHG). Voorts was er ook al de mogelijkheid om voor senioren op werkelijke lasten te toetsen (senioren verhuisregeling NHG).
 2. Heeft het appartement een bouwjaar van 2000 of hoger? Dan hoeft de VVE alleen ingeschreven en actief te zijn.
IQWOON
 1. Als er sprake is van een AOW-gat, daarmee bedoelen we dat de oudste aanvrager de AOW-leeftijd heeft bereikt en de jongste niet, dan kan het zijn dat de klant in de toekomst tijdelijk zijn hypotheeklasten niet kan betalen. Gedurende die periode is het mogelijk om de werkelijke lasten toets toe te passen (tijdelijke tekort regeling NHG).
 2. Conform de normen van NHG is het nu ook bij IQWOON mogelijk om een reeds bestaande Starterslening af te lossen door middel van een aanvullende lening.
 3. Heeft het appartement een bouwjaar van 2000 of hoger? Dan hoeft de VVE alleen ingeschreven en actief te zijn.
Robuust
 1. Overbrugging niet-verkocht onderpand is weer mogelijk. Met ook als voordeel dat verklaring van verkopende makelaar afdoende is om verwachte verkoopopbrengst, verkooptermijn en vraagprijs vast te stellen. Dus geen verplicht taxatierapport met als gevolg besparing van kosten ! Meer informatie kun je teruglezen in de nieuwsbrief week 53. Klik hier. 
 2. Als er sprake is van een AOW-gat, daarmee bedoelen we dat de oudste aanvrager de AOW-leeftijd heeft bereikt en de jongste niet, dan kan het zijn dat de klant in de toekomst tijdelijk zijn hypotheeklasten niet kan betalen. Gedurende die periode is het mogelijk om de werkelijke lasten toets toe te passen (tijdelijke tekort regeling NHG).
Hypotrust
Vrij Leven
 1. Verruiming goedgekeurde koopconstructies voor aanvragen met NHG: naast Koopgarant worden nu alle door NHG goedgekeurde koopconstructies geaccepteerd.
 2. Aangepaste vereisten VvE: als het appartement in 2000 of later gebouwd is, hoeft de VvE alleen ingeschreven en actief te zijn.
Elan Plus
 1. Aangepaste vereisten VvE: als het appartement in 2000 of later gebouwd is, hoeft de VvE alleen ingeschreven en actief te zijn.

 

Terug naar boven
 

Nieuw: De Groene Vastgoedhypotheek, verruiming bouwdepot en nieuwe acceptatiegids

NIEUW: De Groene Vastgoedhypotheek

Vanaf 14 januari kan je bij De Nederlandse De Groene Vastgoedhypotheek aanvragen. Dit levert mooie kortingen op! Financier je een woning met energielabel A of B, dan krijg je direct 0,05% korting.
Financier je een woning met energielabel C t/m G en verbetert je klant zijn energielabel binnen 6 maanden na passeren van de lening, dan krijgt je klant zelfs 0,10% korting na aanlevering van het nieuwe energielabel.
Alle voorwaarden zijn gelijk aan de reguliere hypotheek van De Nederlandse.

Verruiming bouwdepot

Het is vanaf nu ook mogelijk om de creatie van overwaarde uitgekeerd te krijgen na het realiseren van een verbouwing. De verbouwing mag maximaal 15% van het laagste van de koopsom of de waarde voor verbouwing bedragen, waarbij we bij de notaris nooit meer dan 80% van die waarde uitkeren. Na realisatie van de verbouwing keren we tot 80% van de waarde na verbouw uit.

In een voorbeeld ziet dit er als volgt uit:
Waarde voor verbouw:               300K
Verbouwing:                                 25K
Waarde na verbouw:                  350K
Gewenste hypotheek                 280K
Max.hypotheek voor verbouw    240K
Bouwdepot                                   40K

Na de bevestiging van de taxateur keren wij 40K uit. Namelijk 25K voor de verbouwingskosten en 15K overwaarde.

Nieuwe acceptatiegids
De Nederlandse begint het nieuwe jaar met een update van de acceptatienormen. Deze zijn verder verduidelijkt en op sommige punten vereenvoudigd. Zo werken ze nu met een complete versie van de Business Expansie Verklaring. Hiermee stellen ze vast of iemand een professionele belegger is wanneer er nog niet reeds drie panden in eigendom zijn voor de verhuur.

De complete versie van de Business Expansie Verklaring vind je hier.
Een lijst van alle wijzigingen in deze gids tref je hier aan.
En de volledige acceptatiegids van januari 2021 is hier te downloaden.
Uiteraard vind je de documenten ook op extranet. 

 

Terug naar boven
 
Aanleveren financieringsopzet niet meer nodig & nieuwe acceptatiegids
De nieuwe acceptatiegids staat weer online! Traditiegetrouw brengt NIBC Direct aan het begin van een nieuw jaar de aangepaste en verbeterde versie van de acceptatiegids uit. Hierin staan alle acceptatievoorwaarden beschreven. Klik hier om de nieuwe gids te bekijken en te downloaden. Klik hier voor het overzicht met de wijzigingen ten opzichte van de acceptatiegids 2020.
 
Twee opmerkingen: 
 • De vertrekpunten voor het bepalen van een bestendig inkomen samengesteld door de NVB zijn verlengd tot 1 april 2021. NIBC Direct volgt dit beleid. 
 • Stater is bezig alle NHG wijzigingen door te voeren. Twee wijzigingen zullen later in kwartaal 1 opgeleverd worden. Het gaat om ‘tijdelijk tekort senioren’ en ‘inkomensbepaling pensioen’. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Aanleveren financieringsopzet niet meer nodig
Een financieringsopzet afgekeurd op een paar euro is nu verleden tijd bij NIBC Direct! In zowel het renteaanbod als bij de bindende offerte nemen ze nu op basis van jouw aangeleverde gegevens de financieringsopzet op. Deze hoef je dus niet meer separaat aan te leveren. Je hoeft deze opzet dan alleen nog te controleren en te bespreken met jouw klant. Handig! Dit is weer de volgende stap in het vereenvoudigen van ons acceptatietraject wat zal leiden tot een nog sneller proces van aanvraag tot finaal akkoord.

 

Terug naar boven
 

Nieuws van Obvion 

Tijdelijke aanscherping OBK teruggedraaid
Sinds 2 november 2020 is het maximale overbruggingskrediet voor niet verkochte woningen weer het verschil tussen 100% van de actuele getaxeerde marktwaarde en de schuldrest van de bestaande hypotheek. 

Box 3 beleid voor niet inbrengen eigenwoning reserve verbeterd
Sinds 2 november 2020 heeft Obvion het box 3 beleid verbeterd. Een klant kan lenen voor zijn eigen woning en bewust afzien van de hypotheekrenteaftrek als hij zijn eigenwoning reserve niet geheel inbrengt. Voor deze lening geldt dan een verstrekking tot maximaal 100% LTV en max 50% LTV aflossingsvrij. 

Wijziging in berekening toetsinkomen flexibele arbeidsrelatie
Heeft jouw klant een werkgeversverklaring waarop een voortzetting van het contract voor bepaalde tijd van minimaal 12 maanden is ingevuld? En is de proeftijd van het huidige dienstverband verstreken? Voor hypotheken zonder NHG berekenen ze dan het gemiddelde toetsinkomen op basis van het inkomen van de afgelopen twee kalenderjaren en het huidig inkomen dat op de werkgeversverklaring staat.

Mogelijkheden met NHG normen 2021
De gewijzigde NHG normen per 2021 betekenen ook iets voor de mogelijkheden bij Obvion. Klik hier voor een overzicht.

€ 9.000 voor verduurzamen nu standaard in offerte
Sinds 2 december 2020 biedt Obvion in de offerte van de Woon Hypotheek meestal standaard € 9.000 voor energiebesparende maatregelen aan. Dit is het bedrag dat buiten beschouwing mag worden gelaten bij de berekening van de financieringslast.

CDD beleid aangepast
Onlangs heeft Obvion het CDD beleid aangepast en zijn er een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Op basis van het nieuwe beleid is het niet noodzakelijk om een verklaring dubbele nationaliteit op te geven en hebben ze de grens aangepast voor het aanleveren van een herkomstverklaring bij het inbrengen van eigen middelen. 

 

Terug naar boven
 

Meer mogelijk voor starters

Starters hebben het moeilijk op de verhitte woningmarkt. Een hypotheek krijgen is vaak een uitdaging. Toch is er voor deze groep bij Rabobank meer mogelijk dan je denkt. 

Heeft jouw klant bijvoorbeeld een tijdelijk of flexibel arbeidscontract met onvoldoende arbeidshistorie, dan kan de Arbeidsmarktscan een oplossing zijn. Die toetst het perspectief op de arbeidsmarkt.

Elke situatie is anders daarom denkt Rabobank graag met jou mee.

 

 

Terug naar boven
 

Aangepaste productkaart en coronaformulier Vista Hypotheken

Vista Hypotheken heeft een nieuwe productkaart. Er is een paragraaf ‘energielabel aanvragen’ toegevoegd. De bestaande variant komt hiermee te vervallen.
Klik hier om de nieuwe productkaart te downloaden. 

Coronaformulier
Aanleiding
Het is duidelijk dat de Corona-crisis impact kan hebben op het inkomen en de bestendigheid van het inkomen van onze gezamenlijke klanten.

Voor jou als adviseur én voor Vista als geldverstrekker is meer dan ooit belangrijk om concreet inzicht te hebben in de eventuele (financiële) impact die dit op klanten kan hebben. Daarom introduceren ze per 25 januari a.s. een ‘coronaformulier’ dat bij iedere aanvraag -waarbij sprake is van loondienst/flexibel inkomen- ingevuld dient te worden door jou als adviseur. Let op: dit geldt voor zowel aanvragen met als zonder NHG. 

Werkwijze
In het renteaanbod staat het coronaformulier opgenomen als verplicht dossierstuk incl. een link. Je kunt het direct invullen en opslaan. Je vindt het formulier ook in de formulierenbibliotheek in Splickr. 

 

Terug naar boven
HypotheekCompany Rentetips
 
Rentetip 1
 

0,91%
10 jaar NHG

Woon Hypotheek
Annuïtair en lineair
incl. Duurzaam-heidskorting

 

Rentetip 2


 

1,19%
20 jaar NHG

Holland Woont Hypotheek
Annuitair/lineair

 

Rentetip 3

 
1,51%
30 jaar 

Aegon hypotheek
Annuïtair en lineair
 
shadow1
icon-facebook icon-twitter icon-youtube icon-linkedIn
HypotheekCompany
Lasondersingel 105
7514 BN  Enschede
Telefoon :  053 - 480 24 00
www.hypotheekcompany.nl

Je ontvangt deze e-mail omdat je aangesloten bent bij HypotheekCompany.

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en typefouten worden voorbehouden. Copyright © 2017 HypotheekCompany.