Illustration: Aske Olsen
Nye surrealistiske strømninger flettes med historiske hovedværker

En anden surrealisme
Fernisering: 25. august 2022, kl. 17:00-21:00, taler kl. 17.30
Udstillingsperiode: 26. august - 22. oktober 2022
Med udstillingen En anden surrealisme placeres markante samtidsværker side om side med historiske surrealistiske hovedværker. Resultatet er et krydsklip på tværs af generationer og landegrænser, der åbner for surrealistisk samstemmighed før og nu.

I 1935 blev verdens første internationale surrealistiske udstilling afholdt på Den Frie med bidrag fra blandt andre Salvador Dalí, Max Ernst og Méret Oppenheim. I de seneste år har opsigtsvækkende surrealistiske strømninger igen gjort indtog i samtidskunsten, og med udstillingen En anden surrealisme sættes disse nye bevægelser i sammenhæng med – og kontrast til – deres historiske åndsfæller.

Udstillingen undersøger forbindelserne mellem den historiske surrealisme og samtidskunsten gennem både traditionelle værkproduktioner og objekter, som ikke altid er blevet indskrevet i en kunstkontekst: vinduesudsmykninger, modeværker og immaterielle værker som dufte og lyd. Alt sammen med afsæt i Den Fries særlige historiske rolle i dansk og international surrealisme.

Én udstillingssal omdannes til en arkade, hvor et rekonstrueret surrealistisk vinduesinstallation af Wilhelm Freddie og vareobjekter af Salvador Dalí er udstillet side om side med butiksvinduer skabt af toneangivende samtidskunstnere som Sylvie Fleury, Bonny Rogers, Nina Beier & John Miller. Den bagerste del af udstillingsbygningen er henlagt i mørke med en mekanisk skulptur af Rolf Nowotny og glødende værker i tusmørket, et tredje rum inviterer publikum ind i en stor stoflabyrint af Soshiro Matsubara, hvor historiske surrealistiske værker er hængt op, et fjerde indeholder Isa Genzkens ikoniske mannequin skulpturer. I kælderetagen har Lizzie Fitch / Ryan Trecartin skabt et sculptural theater.

En anden surrealisme er et unikt møde mellem to historisk adskilte og væsensforskellige surrealistiske øjeblikke, der giver anledning til et nyt blik på både fortiden og samtiden. 

Deltagende kunstnere:
Magnus Andersen, Harry Carlsson, Franciska Clausen, Sylvie Fleury, Lizzie Fitch / Ryan Trecartin, Wilhelm Freddie, Isa Genzken, Ernst Yohji Jäger, Rita Kernn-Larsen, Esben Weile Kjær, Sako Kojima, Soshiro Matsubara, Nina Beier & John Miller, Rolf Nowotny, Aske Olsen, Vilhelm Bjerke Petersen, Bunny Rogers, Tora Schultz, Sophie Star Suaning, Rikard Thambert, Elsa Thoresen, Mira Winding.

 

Udstillingen er generøst støttet af 15. Juni Fonden, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Bikubenfonden, Dansk Tennis Fond, Det Obelske Familiefond, Magasin du Nord, Novo Nordisk Fonden, Statens Kunstfond, og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

En anden surrealisme er den første udstilling i den forskningsbaserede udstillingsserie Ormehuller, der er kurateret af ph.d.-stipendiat og udstillingsinspektør på Den Frie, Anna Weile Kjær. Udstillingsserien Ormehuller er del af en større strategisk satsning, hvor Den Fries enestående historie bruges som et aktiv i tilgangen til kunsten og samfundet i dag. 
 
For mere information kontakt udstillingsassistent Nikola Nedeljkovic Gøttsche på nng@denfrie.dk eller +45 60 52 86 81.
Instagram
Facebook
Website
Our mailing address is:

Som tilmeldt til Den Fries nyhedsbreve modtager du løbende informationer om udstillinger og arrangementer.
Copyright © 2021 Den Frie, All rights reserved.

You can update your preferences or unsubscribe from this list
Den Frie
Oslo Plads 1
Copenhagen Ø 2100
Denmark
Add us to your address book

Want to change how you receive these emails?