Copy
View this email in your browser

Éghajlatváltozás 180°


Öko- és egészségtudatos hírlevél


Társadalomtudományi Kutatóközpont

 

Klímavészhelyzetet hirdetnek: közhelytől a politikai érdekekig

 

A klímavészhelyzet kihirdetése mára szimbólummá vált. 2020 májusáig 30 ország 1488 hatósága hirdetett klímavészhelyzetet („Climate Emergency Declaration”, 2020). Az Oxford Dictionary 2019-ben az év szavának nyilvánította a klímavészhelyzetet. Úgy határozta meg, hogy „olyan helyzet, amelyben sürgős intézkedésekre van szükség az éghajlatváltozás csökkentése vagy megállítása érdekében, hogy elkerüljék az esetlegesen visszafordíthatatlan környezeti károkat” (Oxford Dictionaries, 2019). A közelmúlt válság- és vészhelyzeti értékelései nagyrészt kritikusak voltak a vészhelyzeti politikával szemben, annak antidemokratikus jellege és a technokrata kormányzásban rejlő veszélyek miatt, melyek csökkentették az elszámoltathatóság és az átláthatóság lehetőségét.

Kattintson a folytatásért!


Ismerjük-e saját hőség-egészségkockázatainkat?

 

Fejfájás, szédülés, szomjúság - bizonyára mindenki érezte már a hőség kellemetlen tüneteit. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy bizonyos alapbetegségek esetén és egyre korosodva szervezetünk sokkal nehezebben tud védekezni a túlmelegedés ellen? Egy egyesült királyságbeli felmérés megállapította, hogy a magas és a közepes kockázatú csoportok sem tartják magukat sérülékenynek és nem ismerik a megelőző-védő magatartások hatékonyságát. Ön tisztában van azzal, hogy mennyire érintheti a hőség hatása - tartozik-e valamelyik kockázati csoportba?


És Ön frontérzékeny? Mérhető hatással vannak egészségünkre az időjárási frontok

 

Újabb bizonyítékok támasztják alá, hogy valóban befolyásolják egészségünket a hideg- és a melegfrontok. A klímaváltozás következtében egyre változékonyabb az időjárás. Ezt mindenki érzékeli, egy friss tanulmány azonban arra is rámutat, hogy a meteorológiai paraméterek, például fronthatások, hőséghullámok valóban hatással vannak a heveny szív- és érrendszeri tünetek megjelenésének idejére. Az összefüggések feltárása, számszerűsítése pedig segítheti a célzott megelőzési stratégiák készítését.


Kattintson a folytatásért!
 

Demográfiai tél: idősödő társadalom, népesség-fogyás és átalakuló városok


Folytatódó urbanizáció és tovább hízó metropoliszok
 
Japán ma a fejlett világ egyik legfontosabb laboratóriuma, ha látni akarjuk, hogy mi történik egy idősödő és radikálisan csökkenő népességű országgal. Japán ugyanis nem most szembesült a kihívással, évek óta fontos közéleti téma az úgynevezett demográfiai tél, annak következményei és az ehhez való alkalmazkodás. Egy új nemzetközi tanulmány arra tett kísérletet, hogy megvizsgálja: mit jelent ez az urbanizációban és hogyan lehet összhangba hozni a fenntartható fejlődés céljaival. Elsőként a Japán példát alapul véve gondolták végig a megoldandó problémákat, illetve az ebben rejlő lehetőségeket.


Kattintson a folytatásért!
 

 

Menni kell - A szociális szolgáltatást nyújtók rendkívüli időjárás esetén sem állhatnak le

 

Milyen hatással vannak az otthoni szociális szolgáltatást nyújtók működésére a rendkívüli időjárási események – ezt vizsgálta meg egy skóciai tanulmány a közelmúltban. Az elmúlt években előfordult extrém meleg, extrém hideg, valamint áradásokat okozó viharok Skóciában is különös kockázatot jelentenek azoknak, akik egyedül vagy szociális elszigeteltségben élnek, adott betegségekben (cukorbetegség, vesebetegségek, Parkinson-kór, egyéb súlyos mentális betegség stb.) szenvednek, bizonyos gyógyszereket szednek, vagy önmagukat megfelelően ellátni képtelenek. A skót kormány által támogatott, az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó „ClimateXchange” szakértői központ programjának részeként az extrém időjárási események hatásait a szociális szolgáltatások működése szempontjából vizsgálták, kérdőíves módszerrel. A kutatás alapján megfogalmazott eredmények és javaslatok elősegíthetik, hogy a szektor ellenállóbb legyen az éghajlatváltozással szemben.

Kattintson a folytatásért!
 

Miért fordulnak kevesen természetgyógyászokhoz Magyarországon?

 

A hírlevelünk első számban bemutattuk, hogy egy 2014-es európai felmérés eredményei szerint a megvizsgált 22 ország közül Magyarországon fordultak a legkevesebben természetgyógyászokhoz.

Ez több más ok mellett azzal magyarázható, hogy a szocialista egészségügyi ellátás idején tilos volt a természetes gyógymódok használata és ilyen képzés sem volt az országban.


Kattintson a folytatásért!

Fordulópont 180° - Jó gyakorlatok és megoldások


Többgenerációs Házak
 
Német szövetségi program a generációk közötti szolidaritás elősegítésére
 

A többgenerációs házak elnevezésű szövetségi program a generációk (fiatalok, idősek, középkorúak) aktív együttélését támogató projekt, amely 2017-ben indult. A programban a különböző korosztályok bevonásán túl, az aktív együttélésen van a hangsúly, vagyis, a projektben részt vevők vállalják, hogy egy háztömb lakóiként közös tevékenységekben vesznek részt azért, hogy kialakuljon a közösségi lét és a szolidaritás a különböző generációk között. A programban az életkori csoportok mellett más módon is ügyelnek a társadalmi sokszínűség megjelenítésére: a lakók között megtalálhatóak nem csak a különböző korosztályok, hanem családok és egyedülállók is különböző társadalmi háttérrel.

Kattintson a folytatásért!

 

 

Publikációs pályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Kutatási Dokumentációs Központja (KDK)

pályázatot hirdet 
 

„A KDK és a 20. Század Hangja Archívum társadalomtudományos anyagainak másodfelhasználási lehetőségei”

címmel

tudományos kutatók, valamint egyetemi és főiskolai hallgatók számára.

 

A pályázat célja:

A Társadalomtudományi Kutatóközpont két digitális archívumában, a 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhelyben, valamint a Kutatási Dokumentációs Központban található, ingyenesen hozzáférhető kutatási dokumentumok (adatbázisok, interjúk, fókuszcsoportos beszélgetések, rajzok, fotók, stb.) a társadalomtudományos kutatások számára kiváló elemzési nyersanyagokként szolgálnak. Pályázatunkkal olyan tanulmányok elkészítését támogatjuk, amelyek ezeket az anyagokat használják. Várjuk a pályázók történelem- és társadalomtudományok bármely területéről, témájáról és bármely módszerével készült, kortárs vagy történeti jelenségeket vizsgáló tanulmányait, amelyek megírásához a pályázók a két archívum legalább egyikének anyagait is használják.
 

A folytatásért kattintson ide!


 
Éghajlatváltozás 180 fok Facebook
"Éghajlatváltozás és egészség" program honlapja
Az „Éghajlatváltozás 180°” az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet
„Éghajlatváltozás és egészség” című
programjának a hírlevele.

 
A program vezetői: Antal Z. László, Ferencz Zoltán, Dr. Páldy Anna. A kezdeményezés támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Hírlevelünkben kétheti rendszerességgel mutatjuk be az „Éghajlatváltozás és egészség” jelentés legfontosabb megállapításait és az azóta született legújabb hazai és nemzetközi eredményeket.
Copyright © *|2021|* © Társadalomtudományi Kutatóközpont *
Minden jog fenntartva!


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Eghajlathirlevel · Budapest · Budapest, Koezep-Magyarorszag 1097 · Hungary