View this email in your browser
nieuwsbrief scholen, oktober 2021
Beste leerkrachten/schoolbestuursleden,

In deze nieuwsbrief lees je informatie die voor het schoolseizoen van belang/interessant kan zijn. Heb je vragen of wil je over een bepaald onderwerp meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via combinatiefunctionaris@nissewaard.nl
 
Vrijwilligersdag

Eerste vrijwilligersdag met 650 vrijwilligers een succes
Op zaterdag 2 oktober namen ruim 650 vrijwilligers in Nissewaard deel aan workshops, theatervoorstellingen en sportieve- en culturele activiteiten. De gemeente kijkt terug op een zeer geslaagde eerste vrijwilligersdag die met inzet van meer dan honderdtien vrijwilligersorganisaties is neergezet. 

Voor een ieder wat wils
Op meerder locaties in Nissewaard konden vrijwilligers deelnemen aan activiteiten naar keuze. Met een aanbod van meer dan 30 verschillende gratis activiteiten was er voor iedereen wat wils. Zo konden ze in de Bernisse genieten van natuuractiviteiten en ontspanningsactiviteiten als; Yoga en zang. In De Boekenberg konden vrijwilligers workshops volgen zoals: ‘Ontdek je vrijwilligerstalent’ en ‘vrijwilligersmanagement’. Daarnaast was er een vrijwilligersproeverij waar inwoners kennis maakte met verschillende vrijwilligersorganisaties. In Theater de Stoep waren motivatiesprekers en theatershows, waaronder de humoristische voorstelling ‘Vrijwilligersgedoe’ en ´Dat schiet lekker op zo’.
 
“Een zere geslaagde dag voor vrijwilligers die zich iedere dag inzetten voor een gezond en gelukkig Nissewaard”, aldus Léon Soetebroek, wethouder Zorg en Welzijn.
 
7 december – nationale vrijwilligersdag
Jaarlijks tijdens de nationale vrijwilligersdag worden vrijwilligers landelijk in het zonnetje gezet. Als bedankje voor hun inzet in het afgelopen jaar. De gemeente Nissewaard wilde niet wachten tot 7 december en graag eerder een blijk van waardering laten zien. Zaterdag 2 oktober stond daarom in het teken van ontmoeten.  Op 7 december zet de gemeente opnieuw de vrijwilligers in het zonnetje door het organiseren van een netwerkborrel voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Tijdens deze avond reikt de gemeente het vrijwilligersmagazine ‘Jij maakt Nissewaard’ uit. Een magazine gevuld met mooie vrijwilligersverhalen.

Vrijwilligerswerk in Nissewaard verbeteren
Graag willen we dat onze vrijwilligers in Nissewaard gelukkig, vitaal en gezond zijn.
Vandaar dat we je 10 vragen willen stellen over vrijwilligerswerk in Nissewaard beter in kaart te brengen.
U kunt direct de korte vragenlijst invullen via: https://forms.gle/RAoCP2CxSqx4PAyPA

Winnaar Young Nissewaard bekend


 Met ruim driehonderd stemmen winnen Djiano, Liam en Kay een voetbalveldje voor Zuidland. Martijn Hamerslag (wethouder sport) maakte zaterdag 2 oktober de winnaar bekend tijdens de finale van Young Nissewaard in theater De Stoep. Arjen de Bruin overhandigde namens het lokaal sport- en beweegakkoord de gewonnen cheque van 10.000 euro.
 
Een stem voor en door de jeugd
Voor de wedstrijd Young Nissewaard konden alle jongeren tussen 12-18 jaar een idee indienen om het vrijetijdsaanbod voor de jeugd te verbeteren. Van de 18 ingestuurde plannen, stonden er 6 in de finale waarop de jongeren in Nissewaard konden stemmen. De finaleplannen zijn door een jury die bestond uit een vertegenwoordiging van JOZ, het sportakkoord, het jongerenpanel en de gemeente geselecteerd op basis van haalbaarheid.
 
‘We zijn blij dat we hiermee de jeugd van Nissewaard een stem hebben kunnen geven en zoveel mooie sportieve ideeën hebben ontvangen’, aldus Hamerslag.
 
Djiano, Liam en Kay worden binnenkort uitgenodigd om met de wethouder de realisatie van hun idee te bespreken.
 
Andere ideeën
De andere finale-ideeën bestonden uit een klimbos, een locatie voor jeugdactiviteiten, jongerencentrum Westdijk verbeteren, een speelplein aan de Dilledonk en buitenfitness.
‘De andere indieners zijn nog niet van ons af. Samen met de gemeente gaan we kijken hoe we ook hun ideeën verder kunnen helpen’, zei De Bruin.
 
De finale van Young Nissewaard vond plaats tijdens de vrijwilligersdag in theater De Stoep. Deze dag was er aandacht voor de jeugd met het programma Young Mind Celebration. Met een inspiratietalk en optredens van Fais en Paul Sinha.
 

Inleverpunt voor wapens


Om het wapenbezit tegen te gaan organiseren het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het OM van 11 tot en met 17 oktober een inleveractie, waar ook Nissewaard aan meedoet. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. Maar ook volwassenen kunnen hun steekwapens inleveren. Zij kunnen hiervoor terecht bij het politiebureau en een aantal mobiele locaties. Je herkent ze als inleverpunt door de poster die op het raam geplakt is. Het inleveren gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd heeft. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat we ons steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld.
 
Bewustwording risico's wapens
De gemeente roept ook iedereen in de sociale omgeving van jongeren op de risico's van wapenbezit met hen te bespreken. Dat kan de school zijn, het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind. Ter aanvulling kan het zijn dat de politie langskomt bij jouw school of vereniging met wat extra promotiemateriaal voor de bewustwording van deze actie.
 

Lessonup: Welkombij het kanaal van de Respect Foundation

 

Dit jaar is gemeente Nissewaard respectgemeente. Het college geeft tijdens de Week van Respect gastlessen in de klas en scholen hebben de gratis respectbox kunnen aanvragen, maar…. er is meer! Via het kanaal van de Respect Foundation op Lessonup (hieronder de link: https://www.lessonup.com/nl/channel/respect-education ) vind je kosteloos lesmateriaal om actief aan (wereld)burgerschap en sociale veiligheid te werken. Het lesmateriaal biedt concrete tools om in de klas met thema's als pesten, identiteit, tolerantie en diversiteit aan de slag te gaan. Ook de themales van de Week van Respect 2021 is hier te vinden.

Nissewaard krijgt zijn eigen kinderombudsman!

Nissewaard heeft een eigen kinderombudsman. De gemeenteraad heeft op 22 september 2021 Stans Goudsmit in die functie benoemd.
 
Stans Goudsmit is sinds 2018 kinderombudsman in Rotterdam, Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel en Vlaardingen. En nu dus ook in Nissewaard. Van 2008 tot medio 2017 was zij lid van het College van de Rechten van de Mens. Verder is zij lid van de raad van toezicht van Defence for Children International.
 
De gemeentelijke kinderombudsman behandelt klachten over de gemeente, de jeugd ondersteuningsteams (JOT’s), de jeugdhulp en het onderwijs. Als onafhankelijke toezichthouder bekijkt zij of de rechten van kinderen worden nageleefd. Zo niet, dan spreekt zij de gemeente daarop aan. Goudsmit: “De naleving van de rechten van kinderen blijft om aandacht vragen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die lang op jeugdhulp moeten wachten. Of kinderen voor wie er geen passende plek op school is. Ik ben heel blij dat Nissewaard deze stap heeft gezet!”.
 
Ook geeft de kinderombudsman voorlichting over kinderrechten. Op school, maar ook aan ouders en professionals. Zij zijn het namelijk die de rechten van kinderen moeten naleven. Tot slot zet zij zich ervoor in dat de gemeente kinderen en jongeren betrekt bij het opstellen van regels die over hen gaan. Goudsmit: “Mij valt op dat kinderen en jongeren graag willen meepraten en goede ideeën hebben, maar zich niet altijd gehoord voelen. Ik zet mij er voor in dat dat verbetert".            

Kindergemeenteraad 


Ook de komende 2 jaar beschikt de gemeente Nissewaard weer over een Kindergemeenteraad. Deze kinderen, allen in groep 7 van 27 verschillende basisscholen, zullen vrijdag 1 oktober starten met het 1ste blok waar de kinderen meer zullen leren over wat democratie is.
 
De komende 2 schooljaren zullen zij diverse adviezen uitbrengen aan de gemeente over uitlopende thema’s. Onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen en voor de gemeente.
 
Maandag 1 november is de officiële installatie door de burgemeester en zijn de kinderen klaar om onze gemeente weer een stukje mooier te maken.

Doorstart Milieu Huis in de Boekenberg zonder eigen ruimte 'achter de geheime deuren'


Onder de naam ‘High Five Duurzaam’ maakt het Milieu Huis een doorstart in de Boekenberg met de organisatie van duurzame activiteiten.
De eigen ruimte van het Milieu Huis – onze grot in de berg – houdt echter op te bestaan. Samenloop van omstandigheden heeft deze verandering sneller gebracht dan voorzien.
We waren al bezig met doorontwikkelingsplannen voor het Milieu Huis vanuit het programma High Five van de combinatiefunctionarissen. Vanuit deze door-ontwikkel opgave gingen we al veel meer met ons aanbod naar de scholen toe en de wijken in. De afgelopen jaren was het scholenbezoek aan het Milieu Huis in de Boekenberg namelijk al fors terug gelopen. De Corona crisis heeft hier nog een schepje bovenop gedaan.
 
Maar dat betekent niet dat we verdwijnen uit de bibliotheek! We willen juist veel zichtbaarder worden in de toekomst met onze duurzame activiteiten.  Bibliotheek de Boekenberg heeft afgelopen februari haar Green Key certificering behaald. Deze certificering houdt in dat de bibliotheek haar duurzame programmering ook verder gaat ontwikkelen. Wat een mooie kans om hier gezamenlijk aan te werken en de duurzame kwaliteiten van de Boekenberg samen nog meer zichtbaar te maken voor het bezoekerspubliek. De puntjes worden momenteel op de i gezet voor het programma seizoen 2021 – 2022. Tot ziens in de Duurzame Boekenberg!
 
‘’De Milieu Huis rups verlaat haar cocon en gaat als kleurrijke High Five vlinder de wijde wereld van Nissewaard in’’.
     

Weggeefhoek van het Milieu Huis is leeg

Door verbouwingen in de Boekenberg en het stadhuis konden wij veel van onze educatiematerialen niet meer houden. Gelukkig leverde een oproep aan het onderwijs deze materialen over te nemen veel enthousiaste reacties op. Ondertussen hebben alle leskisten en losse materialen een nieuwe eigenaar gevonden. Superfijn!

Dansmarathon 15 oktober


Talpa presenteert dit najaar op SBS6 het grootste, zwaarste en vooral langste dansspektakel ooit, live op de Nederlandse televisie: De Dansmarathon. Tijdens dit unieke evenement in Breepark Breda, op 14, 15 en 16 oktober, dansen honderd koppels 50 uur of misschien nog wel langer non-stop op de muziek van bekende dj’s en artiesten. De reden van dit grootse evenement is namelijk om samen met de Vriendenloterij geld in te zamelen voor mensen met COPD. 
 
Gemeentes zijn hierbij benaderd en gevraagd om in hun gemeente een mini dansmarathon te organiseren. De dansondernemers in Nederland vinden dit een uitgelezen kans voor de danssector om via dit programma de Nederlandse bevolking wakker te schudden.
 
Nissewaard doet daarom ook mee! Op vrijdag 15 oktober dansen dansgroepen- en koppels van lokale dansscholen de sterren van de hemel op twee verschillende locaties. SBS6 brengt deze avond een bezoek aan de locaties en doet live verslag. Op een aantal momenten zal er om reactie gevraagd worden vanuit de gemeente.
 
Deelnemende dansscholen/verenigingen:
  • Dansstudio KP
  • Centrum voor de Kunsten
  • Time2LineDance
  • Dansschool Norbert van Wijk
  • Melanie in Motion
  • De Spaanse Vereniging (Flamengo)
De dansmarathon wordt georganiseerd op twee locaties, De Boekenberg en Theater de Stoep. Op iedere locatie zijn een aantal dansscholen met hun dansers aanwezig en zullen om beurten dansen. Aan het einde van de avond sluiten ze met elkaar af in Theater de Stoep. 

 

 

 

Schrijf jou klas nu in voor...
 

Maan, roos, vis op de kinderboerderij
Voor wie? Groep 3.
Wanneer? Kies een datum in de periode van 9 november t/m 2 december 2021.
Inschrijven kan t/m 25 oktober 2021.
https://www.actiefinnissewaard.nl/activiteiten/?idno=1380
 

 
Over energie en energie besparen
Voor wie?  Groep 7 en 8
Wanneer? In overleg met de school
https://www.actiefinnissewaard.nl/activiteiten/?idno=1360
 

 
Boerderijbezoek
Voor wie? Groep 1 en 2.
Wanneer?  Eind september 2021 tot en met eind november 2021 en voorjaar/ zomer 2022. 
https://www.actiefinnissewaard.nl/activiteiten/?idno=1381
 
Boerderijles
Voor wie? Groep 3 t/m 8
Wanneer? Eind september 2021 tot en met eind november 2021 en voorjaar/ zomer 2022. 
https://www.actiefinnissewaard.nl/activiteiten/?idno=1382
 

 
 
LEF-Kist 

In de week van 1 maart 2021 hebben alle basisscholen van de gemeente Nissewaard een LEF-kist gekregen. Deze werden zeer enthousiast in ontvangst genomen. Tijdens de overhandiging werd jullie verteld dat er ook een gratis workshop wordt aangeboden aan de intern begeleider van uw school. Deze workshops waren in eerste instantie in mei gepland, maar door de maatregelen gingen deze niet door. Daardoor heeft deze workshop plaatsgevonden op 14 en 15 september. Het was een zeer interessante en leerzame bijeenkomst waarbij Schiedams LEF tijdens de workshop het Geboortespel heeft gespeeld.

De enthousiaste deelnemers hebben hierdoor meer geleerd over hoe zij diversiteit bespreekbaar kunnen maken. De deelnemende scholen gaan de LEF-kisten die ze van gemeente Nissewaard hebben gekregen op verschillende manieren inzetten. Heb jij als school nog een LEF-kist staan en ben je nieuwsgierig hoe deze ingezet kan worden? Schroom niet om ons hiervoor te benaderen.
 

Terugblik High Five Kick-Off 19 september

 

Afgelopen zondag 19 september heeft de Kick-Off weer plaatsgevonden.
De dag startte met een netwerkontbijt waarna de wethouders de dag officieel opende.
 
Heel de dag zijn er allerlei leuke en leerzame clinics verzorgd door aanbieders op gebied van sport, milieu en cultuur. Kinderen konden zich gratis inschrijven en zo ontdekken wat zij leuk vinden om te doen. Alle activiteiten werden georganiseerd door de aanbieders zelf. Dit was een grote meerwaarde voor de aanbieders, maar ook voor de deelnemers. Gelukkig scheen ook heel de dag het zonnetje en wat het een geslaagde dag!

Via deze weg nogmaals aan iedereen die deze dag heeft mogelijk gemaakt, bedankt!

Contactgegevens
Combinatiefunctionarissen Onderwijs


We merken dat het soms nog best verwarrend is bij welke combinatiefunctionaris je terecht kunt met vragen die betrekking hebben met het onderwijs. Hieronder vind je per onderdeel de juiste persoon en zijn / haar contactgegevens. Schroom niet om ze bij vragen te bellen of te mailen.
 
Lars Blacquiere
Sport en onderwijs
06-36 57 29 72
l.blacquiere@nissewaard.nl
 
Elsa van der Bijl
Onderwijs algemeen en BCE
06-30 22 19 03
e.vanderbijl@nissewaard.nl
 
Rohan de Geus
Jeugd- en jongerenparticipatie
06-25 04 63 38
r.degeus@nissewaard.nl
 
Jet de Jonge
Natuur- en milieueducatie
06-51 32 75 31
hg.dejonge@nissewaard.nl
 
Lieke Vergeer
BCE en rookvrije schoolpleinen
06-40 45 94 29
apl.vergeer@nissewaard.nl
 
Denk je dat jouw collega's deze nieuwsbrief ook interessant vinden? Stuur 'm door!
Ben jij de geïnteresseerde collega en wil je jezelf abonneren op deze nieuwsbrief? Meld je aan door een e-mail te sturen naar combinatiefunctionaris@nissewaard.nl .
Facebook
Website
Email
Instagram
Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je eerder hebt aangegeven dat je deze wilt ontvangen.
Wil je je afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier.