View this email in your browser
nieuwsbrief verenigingen, april 2021
Beste bestuursleden,

In deze nieuwsbrief lees je welke informatie voor jou van belang/interessant kan zijn de komende tijd. 


Met vriendelijke groet,
Namens het college van burgemeester en wethouders,

Martijn Hamerslag & Léon Soeterboek 
Wethouder Sport / Wethouder Cultuur en Welzijn

 

De Grote Nissewaard Sportquiz op 17 april

Speciaal voor alle sportverenigingen, leden, vrijwilligers, supporters en andere sportliefhebbers organiseren we op 17 april De Grote Nissewaard Sportquiz. Speel mee en wie weet win jij een gave prijs voor jouw team en/of jouw vereniging.
 
Programma
We organiseren twee edities. Eentje overdag voor kinderen tot en met 13 jaar en een in de avond voor iedereen vanaf 14 jaar en ouder.
 
15.30 uur – 17.00 uur:   Junior Sportquiz
20.00 uur – 22.00 uur:   Sportquiz
 
Geef je snel op
Doe je mee aan een van de twee quizzen? Wees er dan snel bij met je aanmelding. De eerste vijftien aanmeldingen worden beloond met een leuke prijs. Meld je aan op www.degrotenissewaardquiz.nl.

Informatiebijeenkomst Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)


Vanaf 1 juli geldt de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Alle verenigingen en stichtingen moeten vanaf deze datum aan de wet voldoen. Maar wat houdt WBTR nu eigenlijk in? Wat verandert er voor jouw vereniging/stichting?
 
Op 22 en 28 april organiseren we een gratis online informatiebijeenkomst. In 1,5 uur tijd neemt Lars Hooning je mee in de betekenis van deze wet. Hij legt je uit wat belangrijk is om als bestuur vast te leggen en aan te passen in de statuten. Hij vertelt je onder andere dat het niet nodig is om een pakket aan te schaffen om aan de wijzigingen te voldoen.
 
Wanneer neem je deel?
De onlinetraining vindt plaats van 19.30 – 21.00 uur op de volgende twee dagen. Welke dag heeft jouw voorkeur?

- Donderdag 22 april 2021
- Woensdag 28 april 2021
 
Je kunt hier jezelf aanmelden. Als je je hebt aangemeld ontvang je op de dag zelf de Zoomlink om deel te nemen.

Vragen?
Heb je vooraf al vragen over de WBTR en wil je dat deze meegenomen worden tijdens de informatiebijeenkomst, stuur deze dan naar combinatiefunctionaris@nissewaard.nl.
 
Wat houdt de WBTR in?
De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen het bestuur te voorkomen. Per 1 juli 2021 geldt de WBTR. Alle verenigingen en stichtingen moeten dan aan de wet voldoen.

                                

Hoe vitaal is jouw organisatie? Vul de vragenlijst in. 

Onlangs heb je een vragenlijst ontvangen die gaat over de vitaliteit van jouw organisatie, met als thema Corona. Afgelopen jaar was voor vele organisaties geen gewoon jaar. Graag blikken we met jou terug op het afgelopen jaar en de stand van zaken binnen jouw organisatie. Met de uitkomsten van de Vitaliteitsscan wil de gemeente Nissewaard de verenigingen/stichtingen beter ondersteunen daar waar nodig.

Heb jij de vitaliteitsscan nog niet ingevuld? Doe dit dan alsnog. Je hebt een persoonlijke link naar de vragenlijst in je mailbox ontvangen. Heb je geen e-mail ontvangen? Laat dit dan weten door een bericht te sturen naar combinatiefunctionaris@nissewaard.nl. Dan zorgen we dat je alsnog de vragenlijst ontvangt.

Ben je een culturele organisatie? Dan geldt voor jou een uitzondering. Je ontvangt geen link naar de vragenlijst in je mailbox, maar je wordt binnenkort gebeld.

NK Tegelwippen

Gemeente Nissewaard gaat de strijd aan in het NK Tegelwippen
Dinsdag 30 maart opende wethouders Jan Willem Mijnans en Igor Bal op een originele wijze het jaarlijkse NK Tegelwippen in de gemeente Nissewaard. Bij een huurder aan de Perzikgaard in Spijkenisse. Tenminste veertig gemeenten strijden in deze competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?
 
Tegels wippen in Nissewaard
Vanaf 30 maart tot 30 september kan iedereen in Nissewaard zijn of haar gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand en tellen mee voor de Nationale Tegelteller. Het NK is onderdeel van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’.
 
De Gouden Tegel en de Publiekswipper
De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt.
 
NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. 

High Five een van de 20 meest succesvolle inititatieven

High Five dingt mee naar de winst van de jaarlijkse competitie GemeenteDelers. De werkmethodiek waarmee het team Combinatiefunctionarissen van gemeente Nissewaard binnen de domeinen; Cultuur, Natuur, Sociaal en Sport werkt, behoort tot de twintig meest succesvolle gemeentelijke initiatieven. Een prestatie waar we trots op zijn!

GemeenteDelers competitie
Deze jaarlijkse competitie biedt gemeenten en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de kans om succesvolle initiatieven boven tafel te krijgen, innovatieve teams en individueel lef te waarderen. Van lokale kracht naar landelijke kwaliteit. Gedacht kan worden aan een mooie en waardevol project, product, ontwikkeling, werkwijze, vernieuwing zijn. Groot of klein: dat maakt niet uit.
 
De werkmethodiek High Five binnen gemeente Nissewaard behoort van de vierenzestig ingestuurde initiatieven tot de twintig meest succesvolle. Gaan we door naar de halve finale?

Wat houdt High Five nu eigenlijk in?
Speciaal voor deze jaarlijkse competitie is alle informatie over High Five samengevoegd en vind je terug op een centrale plek, www.highfivenederland.nl.
 

Uitnodiging online inspiratiebijeenkomst

Rookvrije Sportverenigingen Rotterdam-Rijnmond

De 15 gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond hebben vanaf oktober vorig jaar de handen ineengeslagen om te gaan voor zoveel mogelijk rookvrije kind omgevingen. Ook andere regio’s in Nederland zijn hier druk mee bezig. 

In deze online inspiratiebijeenkomst geven NOC*NSF en Team Fit jou informatie en tips om samen stappen te zetten richting een Rookvrije Sport Generatie in Rotterdam-Rijnmond.

Voor wie?
Sportverenigingen die graag aan de slag willen met het rookvrij maken van hun club. Ook als jouw club al gedeeltelijk rookvrij is, nodigen we je uit om te komen en tips te krijgen om de laatste stap naar geheel rookvrij te zetten.

Ben je al een rookvrije sportvereniging en wil je anderen helpen met tips uit de praktijk, neem dan contact op met Annelies Hoogenes (projectcoördinator Rookvrije Kind Omgevingen Rotterdam-Rijnmond).

Programma
19:30 – 19:35 uur         Welkom en opening
19:35 – 20:15 uur         Presentatie door Adelien van Kooten en Eveline Pleijte 
20:15 - 20:30 uur          Mogelijkheid om vragen te stellen

Adelien van Kooten is Projectleider Gezonde Sportomgeving bij NOC*NSF Sportparticipatie. Eveline Pleijte is adviseur gezonde (sport)omgeving in Zuid-Holland en Zeeland en werkt o.a. voor Team Fit.

Aanmelden
Vul hier het digitale aanmeldformulier in en meld je aan voor deze online bijeenkomst. Vooraf aanmelden is verplicht. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. We rekenen wel op je aanwezigheid. Ken je iemand voor wie deze online bijeenkomst mogelijk ook interessant is? Stuur de uitnodiging dan gerust door.

Vragen of meer informatie
Neem voor vragen of meer informatie contact op met Annelies Hoogenes via a.hoogenes@casema.nl of bel: 06 – 52 54 62 86.

Food for the Brain online Kennissessies LHBTI+

Werk jij in het sociale domein of onderwijs in Nissewaard? Er worden binnenkort een viertal kennissessies over LHBTI+-problematiek georganiseerd. Geen tijdrovende overleggen, maar interactieve livestreams van een uur tijdens lunchtijd, waarin professionals praktische tips en tools meegeven worden voor het werken met en rondom LHBTI+ personen. 
 
Er zijn 4 sessies, waarvoor je je via onderstaande links kunt aanmelden:
 
Maandag 12 april | 12:00-13:00 uur 
LHBTI-sensitief werken: Waar moet je op letten in gesprekken met en over LHBTI-personen?
 
Maandag 19 april | 12:00-13:00 uur
Bespreekbaar maken van LHBTI-thematiek in groepen: Hoe kun je een veilige setting creëren, hoe ga je om met verschillende meningen, hoe creëer je solidariteit en draagvlak in een groep?

Maandag 17 mei | 12:00-13:00 uur
Veiligheid: Hoe creëer je een vangnet voor LHBTI-personen op het moment dat je iets los hebt gemaakt met je interventies?

Maandag 24 mei | 12:00-13:00 uur
Vraag en antwoord: Kom vooral met vragen en wij helpen je op weg

Blijf op de hoogte van het actuele trainingsaanbod

Vrijwilligers Academie Nissewaard organiseert maandelijks gratis trainingen en cursussen voor vrijwilligers in Nissewaard. Op de website vind je een actueel overzicht van alle trainingen de komende periode.
 
Wil je op de hoogte blijven van het actuele trainingsaanbod? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de Vrijwilligers Academie Nissewaard! Je kunt je onderaan de pagina aanmelden
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je eerder hebt aangegeven dat je deze wilt ontvangen.
Wil je je afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier. 
Facebook
Website
Instagram
Email