View this email in your browser
nieuwsbrief scholen, februari 2021
Beste leerkrachten/schoolbestuursleden,

In deze nieuwsbrief lees je informatie die voor het schoolseizoen van belang/interessant kan zijn. Heb je vragen of wil je over een bepaald onderwerp meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via combinatiefunctionaris@nissewaard.nl
 

Jutter Thijs op online tournee!

  
Matthijs Lievaart startte ruim 11 jaar geleden het initiatief ‘Doe Mee, Verlos De Zee!’ op de stranden van Goeree-Overflakkee.
 
Op het strand van het natuurgebied De Kwade Hoek verzamelde hij al het aangespoelde en achtergelaten plastic. Hij maakte er een grote berg van en plaatste er de uitnodigende tekst 'Doe mee, verlos de zee!' bij, geschilderd op juthout. Later spoelde er ook een houten kist aan, waarin vervolgens het afval werd verzameld. Deze zogenaamde “jutbak” werd regelmatig geleegd door de lokale gebiedsbeheerder, die het initiatief omarmde. Inmiddels staan op tientallen plaatsen deze jutbakken langs de Nederlandse kust en zo wordt jaarlijks door honderden strandbezoekers meegeholpen met het opruimen van enorme hoeveelheden zwerfplastic, www.verlosdezee.nl.
 
Sinds kort voert Matthijs als de muzikale ‘Jutter Thijs’ ook een leuke interactieve les over plastic soup uit op basisscholen.
 
Op donderdag 4 februari werd zijn nieuwe videoclip ‘Doe Mee, Verlos De Zee’ gelanceerd tijdens de allereerste Plastic Talkshow van 2021, georganiseerd door de Plastic Soup Surfer. Samen met zijn vriend Chillvogel daagt hij kinderen muzikaal uit om mee te helpen de zee te verlossen van het plastic afval.
 
Maak ook kennis met Jutter Thijs en zijn vriend via dit ludieke introductiefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=qVwiADRdQB0

Je krijgt meteen een leuke tip voor een activiteit in de klas rondom dit onderwerp.
Daarna kun je ook aan de slag met de super leuke videoclip ‘Doe Mee, Verlos de Zee’. Een karaoke versie van deze clip volgt later. Videoclip: https://youtu.be/5iMUBsaodgw
 

Week van het geld (22 t/m 26 maart 2021)


De Week van het geld is een belangrijke aanjager voor het structureel stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis. Van 22 tot en met 26 maart 2021 vieren we landelijk de 10e editie. Sinds 2015 verzorgt de gemeente Nissewaard tijdens de Week van het geld gastlessen op basisscholen in samenwerking met banken, maatschappelijk werk en een deurwaarderskantoor. Door de huidige coronamaatregelen zullen wij dit jaar helaas geen gastlessen verzorgen.
 
Wel willen we de scholen attenderen op het lesmateriaal van Wijzer geld geldzaken waar een leerkracht zelf mee aan de slag kan met de leerlingen. Via deze link kan een gratis lespakket aangevraagd worden en vind je informatie over activiteiten en lesmateriaal; https://www.weekvanhetgeld.nl/onderwijs/po/
 
Ook ouders kunnen met hun kinderen op een speelse manier thuis aan de slag met lesmateriaal. Meer informatie kunnen zij vinden op; https://www.weekvanhetgeld.nl/thuisonderwijs/
 
Volgend jaar hopen wij jouw school weer te kunnen bezoeken voor gastlessen over geld.
 

Social Talk

Voor jongeren, met jongeren

We voelen ons allemaal weleens niet lekker in ons vel. Vooral tijdens het afgelopen jaar. En soms is het gewoon moeilijk om hier in je eentje uit te komen. Dan is het fijn als je met mensen kunt praten die jouw gevoel herkennen, erkennen en tips geven om ermee om te gaan.
 
Tijdens Social Talk vertellen bekende artiesten over hun ervaring met onderwerpen als mentale gezondheid, ongezonde liefdesrelaties en geldproblemen.
 
De eerste 3 afleveringen met artiesten Naaz, Tally en Sxteen vind je hier: https://www.youtube.com/channel/UCJ1RwldyLhdbRjpTGSjlDzw/videos
 
Deze kun je uiteraard delen met leerlingen of gebruiken in de (online) les.
Meer informatie over volgende livestreams van Social Talks vind je op www.social-talk.nl.

Nissewaard op zoek naar 2e stadsdichter


Nissewaard is op zoek naar een nieuwe Stadsdichter. Iemand uit Nissewaard die poëzie dichter bij de inwoners brengt door gedichten te schrijven over het dagelijkse leven en voor officiële gelegenheden. Wie de nieuwe opvolger van stadsdichter Kevin Mack wordt kunt u live volgen via de facebook van Gemeente Nissewaard. Ook via het Youtube kanaal van de gemeente is de livestream te volgen op zaterdag 6 januari om 13.00 uur.
 
Je kunt ook live stemmen voor de publieksprijs. De jury, bestaande uit wethouder Léon Soeterboek, directeur van de Boekenberg Victor Thissen en stadsdichter Kevin Mack, kiest de uiteindelijke nieuwe stadsdichter.
 
Wat doet een Stadsdichter?
Een Stadsdichter schrijft gedichten over Nissewaard en draagt deze voor bij een aantal gebeurtenissen in Nissewaard. Hij of zij maakt poëzie zichtbaar in de wijken en kernen, stimuleert het culturele klimaat in de stad en vergroot de betrokkenheid van inwoners bij actuele, lokale gebeurtenissen. Het is iemand met hart voor de stad die op de hoogte is van het laatste lokale nieuws. De Stadsdichter levert minstens 12 gedichten per jaar op en vindt presenteren leuk. Het is een erefunctie met een aanstelling van twee jaar.
 
Denk je dat jouw collega’s deze nieuwsbrief ook interessant vinden? Stuur ‘m door!
Ben jij de geïnteresseerde collega en wil je jezelf abonneren op deze nieuwsbrief? Meld je aan door een e-mail te sturen naar combinatiefunctionaris@nissewaard.nl.
Facebook
Website
Email
Instagram
Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je eerder hebt aangegeven dat je deze wilt ontvangen.
Wil je je afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier.