View this email in your browser
nieuwsbrief scholen, april 2021
Beste leerkrachten/schoolbestuursleden,

In deze nieuwsbrief lees je informatie die voor het schoolseizoen van belang/interessant kan zijn. Heb je vragen of wil je over een bepaald onderwerp meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via combinatiefunctionaris@nissewaard.nl
 

Online bijeenkomst: wat doet mijn kind op social media?


Op dinsdag 20 april organiseert Youz verslavingszorg met steun van gemeente Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne een online bijeenkomst voor ouders/verzorgers over herkenbare opvoeddilemma’s. Dit keer wordt het thema social media behandeld.
 
Wij hopen dat je onderstaande uitnodiging wilt delen met ouders/verzorgers. De avond is gratis en wordt op dinsdag 20 april om 19:30 uur online gehouden. 
 
We hopen dat onderstaand bericht gedeeld wordt via de beschikbare (digitale) media van school.
 
Online bijeenkomst ‘Wat doet mijn kind op social media?’
De puberteit is een verwarrende en soms zelfs een stressvolle fase in het leven van zowel uw zoon of dochter als uzelf. Met de huidige corona-maatregelen wordt er steeds meer tijd online doorgebracht en is de balans soms zoek. De preventiedeskundigen van Youz verslavingszorg krijgen regelmatig vragen als: ‘hoe maak ik afspraken over schermtijd?’, ‘waarom zitten jongeren zo veel op hun telefoon?’, ‘wat zijn de gevaren van social media?’ en ‘wanneer is het zorgelijk gedrag?’. Samen met Helder Theater gaan we hier graag over in gesprek.
 
Op dinsdag 20 april ben je van harte welkom om online aan te schuiven. De bijeenkomst begint om 19.30 en duurt tot 20.30 uur. Vanaf 19:15 is de inloop. Helder Theater speelt diverse herkenbare opvoeddilemma’s na, waarbij de preventiedeskundigen van Youz verslavingszorg uitleg en tips geven hoe u hier mee om kunt gaan. De bijeenkomst vindt online plaats via YouTube. Wanneer je jezelf aanmeldt, ontvang je op de dag van de bijeenkomst de link. Deelname is gratis.
 
Ben je geïnteresseerd en wil je de bijeenkomst bijwonen? Meld je dan snel aan via deze link! Wil je meer informatie, heb je vragen of wil je contact met ons? Kijk dan op www.puberenco.nl voor onze gegevens.

De Nationale Buitenlesdag

 
Woensdag 13 april is het buitenlesdag. Dan mogen alle leerkrachten buiten lesgeven. Wat is er lekkerder en gezonder dan buiten zijn en in de frisse lucht bewegen.
 
IVN en Jantje Beton hebben buitenlessen uitgewerkt. Je vindt ze op de website www.buitenlesdag.nl. Op deze website kun je ook je basisschool aanmelden.
 
Kom op en doe mee!
 

Vraag het gratis Boomfeestdag Lespakket aan voor groep 6 en 7


Zet bomen op de kaart voor de nieuwe Bomenminster’!
 
Bomen zijn heel belangrijk, voor mens en dier. Daarom is het belangrijk dat er bomen in Nederland zijn. 11% van Nederland bestaat uit bos, maar om kinderen en de aarde een goede toekomst te geven moeten er veel meer bomen geplant worden. Leerlingen van groep 6 en 7 kunnen zich via het gratis lespakket ‘Zet bomen op de kaart voor de nieuwe Bomenminister’ laten horen voor de bomen.
 
Op speciale groeikaarten schrijven of tekenen zij hun bomenwens aan de nieuwe Bomenminister. Demissionair minister Carola Schouten vindt bomen ook heel belangrijk. Daarom heeft ze speciaal voor scholen die een lespakket afnemen een videoboodschap ingesproken. Dus bestel snel dit gratis lespakket voor jouw klas en werk mee aan een schitterend bloemenveld dat met al deze kaarten gemaakt gaat worden.
 

High Five een van de 20 meest succesvolle initiatieven 


High Five dingt mee naar de winst van de jaarlijkse competitie GemeenteDelers. De werkmethodiek waarmee het team Combinatiefunctionarissen binnen de domeinen; Cultuur, Natuur, Sociaal en Sport werkt, behoort tot de twintig meest succesvolle gemeentelijke initiatieven. Een prestatie om trots op te zijn!

GemeenteDelers competitie
GemeenteDelers biedt tijdens de jaarlijkse competitie gemeenten en de VNG de kans om succesvolle initiatieven boven tafel te krijgen, innovatieve teams en individueel lef te waarderen. Van lokale kracht naar landelijke kwaliteit. Gedacht kan worden aan een mooie en waardevol project, product, ontwikkeling, werkwijze, vernieuwing zijn. Groot of klein: dat maakt niet uit. 
 
De werkmethodiek High Five binnen onze gemeente behoort van de vierenzestig ingestuurde initiatieven tot de twintig meest succesvolle. Gaan we door naar de halve finale? 

Wat houdt High Five nu eigenlijk in?
Speciaal voor deze jaarlijkse competitie is alle informatie over High FIve samengevoegd en vind je terug op een centrale plek, www.highfivenederland.nl.

Ondersteuningsaanbod Gezonde School 2021-2022


Gezonde leerlingen en studenten presteren vaak beter op school. Wilt u een gezonde leefstijl in het DNA van uw school? Het Ondersteuningsaanbod Gezonde School kan je hierbij helpen.

Tot en met maandag 19 april 2021 kun je via www.mijngezondeschool.nl een aanvraag indienen. Het Ondersteuningsaanbod Gezonde School is voor alle scholen (locaties) in het primair onderwijs, voorgezet onderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.
 
Elk Kind Kan!

Jij hebt hart voor kinderen. Je weet hoe belangrijk het is dat elk kind gelijke kansen krijgt. Maar dat is niet altijd zo. Niet elk kind kan aan voetbal, judo, dans of muziek doen. Voor gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas is hier thuis geen geld voor. Juist nu zijn kwetsbare kinderen waar thuis financiële zorgen, spanningen en stress toenemen, gebaat bij sport en cultuur als uitlaatklep. Daarom lanceert het Jeugdfonds Sport & Cultuur de campagne ‘Elk Kind Kan’. De campagne maakt duidelijk dat alle kinderen mee kunnen doen met sport en cultuur, ook als er thuis geen geld is. Voor deze kinderen betaalt het Jeugdfonds de contributie of het lesgeld, rechtstreeks aan de sportclub of culturele aanbieder.
Op de campagnepagina kan je je aanmelden voor de Welk Kind Kan Scan die je helpt signalen te herkennen dat er thuis geldzorgen zijn en lees je verhalen van leerkrachten over het verschil dat zij maken voor deze kinderen. Ook kun je je klas aanmelden voor een Meet & Greet met wereldkampioen Ground Moves Nasser el Jackson of professioneel breakdancer Redo.
         

Online Kennissessies LHBTI+ in Nissewaard


Werk jij in het sociale domein of onderwijs in Nissewaard? Er worden binnenkort een viertal kennissessies over LHBTI+-problematiek georganiseerd. Geen tijdrovende overleggen, maar interactieve livestreams van een uur tijdens lunchtijd, waarin professionals praktische tips en tools meegeven worden voor het werken met en rondom LHBTI+ personen. 
 
Er zijn 4 sessies, waarvoor je je via onderstaande links kunt aanmelden:
 
Maandag 12 april | 12:00-13:00 uur |
LHBTI-sensitief werken: Waar moet je op letten in gesprekken met en over LHBTI-personen? Aanmelden
 
Maandag 19 april | 12:00-13:00 uur
Bespreekbaar maken van LHBTI-thematiek in groepen: Hoe kun je een veilige setting creëren, hoe ga je om met verschillende meningen, hoe creëer je solidariteit en draagvlak in een groep? Aanmelden
 
Maandag 17 mei | 12:00-13:00 uur
Veiligheid: Hoe creëer je een vangnet voor LHBTI-personen op het moment dat je iets los hebt gemaakt met je interventies? Aanmelden
 
Maandag 24 mei | 12:00-13:00 uur
Vraag en antwoord: Kom vooral met vragen en wij helpen je op weg. Aanmelden
 
NK Tegelwippen

Dinsdag 30 maart opende wethouders Jan Willem Mijnans en Igor Bal op een originele wijze het jaarlijkse NK Tegelwippen in de gemeente Nissewaard. Bij een huurder aan de Perzikgaard in Spijkenisse. Tenminste veertig gemeenten strijden in deze competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?
 
Tegels wippen in Nissewaard
Vanaf 30 maart tot 30 september kan iedereen in Nissewaard zijn of haar gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand en tellen mee voor de Nationale Tegelteller. Het NK is onderdeel van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’.
 
De Gouden Tegel en de Publiekswipper
De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt.
 
NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. 

Winactie! 🌿
Verruil je tuintegels voor groen en maak kans op een appelboom!

Gemeente Nissewaard wil samen met haar inwoners de leefomgeving vergroenen. Niet alleen fijn voor het straatbeeld, maar nog veel belangrijker voor het klimaat. Tijdens De Groene Tuin Weken (van 5 april t/m 28 april) dagen we jou uit om je eigen tuin te vergroenen. Het motto: steen eruit, boom erin. Hoe pak jij dit aan? Inspireer anderen! Onder de inzendingen worden namens de gemeente 25 Elstar appelbomen verloot.🌳  
Livestream Koningsdag 2021 in Nissewaard
 
Helaas kunnen we ook dit jaar geen Koningsdag vieren zoals we dat gewend zijn.
Omdat we deze feestelijke dag niet zomaar voorbij willen laten gaan heeft de gemeente met lokale partijen een gave livestream Koningsdag 2021 samengesteld.
 
Tussen 10.00 uur ’s ochtends en 23.00 uur ’s avonds is er een gevarieerd programma voor jong en oud. Zo is er weer een wedstrijd stoepkrijten en kun je een prijs winnen voor de mooist versierde fiets van Zuidland. Vanuit de Boekenberg worden er ‘koninklijke’ verhalen voorgelezen en de kinderstadsdichter draagt haar zelfgeschreven Koningsdag gedicht voor. Er is een bingo en een Junior quiz, waar ook leuke prijzen te winnen zijn.
 
Natuurlijk is er ook een actief programma; de kinderen worden opgeroepen om oudhollandse spelletjes met de buurkinderen te spelen en kunnen ze meedoen aan dansworkshops en verschillende challenges. Daarna lekker dansen op de muziek van de verschillende sing and songwriters en DJ’s uit Nissewaard.
 
Als kers op de taart bakt de winnares van ‘Heel Holland bakt’ een koninklijke taart die je natuurlijk ook zelf thuis kunt bakken.
 
Dit is slechts een greep uit het livestream programma. Voor het volledig programma verwijzen wij je naar de website www.koningsdagnissewaard.nl.
 
Wil je de livestream zoveel mogelijk delen onder de ouders. Alvast bedankt.   
Denk je dat jouw collega’s deze nieuwsbrief ook interessant vinden? Stuur ‘m door!
Ben jij de geïnteresseerde collega en wil je jezelf abonneren op deze nieuwsbrief? Meld je aan door een e-mail te sturen naar combinatiefunctionaris@nissewaard.nl.
Facebook
Website
Email
Instagram
Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je eerder hebt aangegeven dat je deze wilt ontvangen.
Wil je je afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier.