View this email in your browser
nieuwsbrief scholen, september 2021
Beste leerkrachten/schoolbestuursleden,

In deze nieuwsbrief lees je informatie die voor het schoolseizoen van belang/interessant kan zijn. Heb je vragen of wil je over een bepaald onderwerp meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via combinatiefunctionaris@nissewaard.nl
 

Meebouwen aan een tof Nissewaard, dat kan vanaf nu!


Op donderdag 1 juli is het platform www.youngnissewaard.nl gelanceerd. Young Nissewaard is een platform waar jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud gave ideeën kunnen insturen waarmee de jeugd in Nissewaard letterlijk en figuurlijk in beweging wordt gebracht. Ze maken hiermee kans op een bedrag van 10.000 euro om het idee ook daadwerkelijk (met hulp vanuit de gemeente) uit te voeren.
 
Wij zouden het op prijs stellen als de ouders van jullie leerlingen van het platform op de hoogte worden gebracht. Onderstaand bericht is ter informatie voor de ouder(s)/verzorger(s).

Tussen de 12 en 18 jaar oud? Bouw vanaf nu mee aan een tof Nissewaard!
De gemeente Nissewaard lanceerde donderdag 1 juli het platform www.youngnissewaard.nl. Op dit platform kunnen jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud gave ideeën insturen waarmee zij denken dat Nissewaard een stuk aantrekkelijker wordt voor de jeugd. Ze maken hiermee kans op 10.000 euro om het idee ook daadwerkelijk uit te voeren, met behulp van de gemeente.
 
Is uw zoon/dochter tussen de 12 en 18? Laat ze meebouwen aan een tof Nissewaard en hun ideeën insturen. De beste ideeën nemen het in de finale tegen elkaar op.
 
Wilt u meer weten over het platform of wilt uw zoon/dochter meedoen? www.youngnissewaard.nl.
 
Vragen?
Alvast bedankt voor het delen en zijn er nog vragen of onduidelijkheden? Neem dan gerust contact op met Lars Blacquire via combinatiefunctionaris@nissewaard.nl.
 
Youngminds Celebration


Woon jij in Nissewaard en wil jij impact maken? Kom op 2 oktober naar theater de Stoep! Er zijn optredens van o.a. de internationaal bekende artiest Fäis, motivatiesprekers en interactieve discussies. Ook zetten we jongeren met ideeën voor een mooier of veiliger Nissewaard in het zonnetje. Tickets zijn gratis en kun je bestellen op de website van Theater de Stoep  
 

                                                                                                              

Programma Vrijwilligersdag

Zonder actieve inwoners geen sterke samenleving! In bijna elk onderdeel van de samenleving speelt vrijwillige inzet (vrijwilligerswerk) een rol. Van vrijetijdsbesteding tot aan zorg en welzijn en veiligheid.

Daarom organiseert gemeente Nissewaard samen met alle vrijwilligersorganisaties en actieve inwoners op 2 oktober 2021 een themadag ‘Vrijwilligers’. Als bedankje. Als helpende hand. Als inspiratie. Als stimulans voor iedereen om zijn beste beentje voor te kunnen zetten in onze samenleving. Het wordt een dag met leerzaam en leuk aanbod. Denk aan lezingen, kennismaking, workshops, inspiratie, netwerken, vraag en aanbod, eten en drinken, en vermaak. Iedereen die graag wat actiever wil zijn in de buurt, netwerk of stad, is welkom om kennis te maken met het vrijwilligersaanbod in Nissewaard.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten of je aan te melden op www.nissewaard.nl/vrijwilligersdag. Of op de speciaal ingerichte Facebookpagina van gemeente Nissewaard. Voor alle deelnemende activiteiten is er een Press-Kit ontwikkelt met extra losse promotie.

Gastlessen op school


Tijdens de Dag van de Duurzaamheid en de Week van Respect komen de burgemeester en wethouders graag naar jouw school om een gastles te geven. Onze burgemeester en wethouders geven ook dit jaar weer gastlessen op de scholen.
Duurzaamheid en respect zijn thema’s die ons college belangrijk vindt en gaat hierover daarom graag in gesprek met de leerlingen.
 
Voorleesactie Dag van de Duurzaamheid
Voor groep 1 t/m 8, op vrijdag 8 oktober 2021
Inschrijven kan tot 14 september via https://www.actiefinnissewaard.nl/?page_id=158%27

Gastlessen Week van Respect
Voor groep 1 t/m 8, op donderdag 11 en vrijdag 12 november 2021
Inschrijven kan tot en met 6 oktober via: https://www.actiefinnissewaard.nl/activiteiten/?idno=1455

Striptekenwedstrijd 'Droppie Water' voor basisscholen
 

In 2021 bestaat het stripfiguurtje Droppie Water van de gezamenlijke waterschappen 40 jaar. In 1981 is de eerste strip in Zuid-Holland verschenen voor het toenmalige Hoogheemraadschap van Schieland. Ter gelegenheid hiervan is een wedstrijd bedacht voor kinderen van de basisschool. Elke basisschool in Nederland (ca 6800) krijgt rond 1 september het vernieuwde (allereerste) stripboekje ‘Droppie Water en de reis van het rioolwater’, de strip die de kinderen mogen afmaken en een begeleidende brief, met de uitnodiging om mee te doen aan de wedstrijd. Dus houdt de brievenbus in de gaten! Inzenden kan tot 25 september.

De origineelste en mooiste strip wint een prijs. Deze prijs wordt op de 'Dag van de Duurzaamheid', op 8 oktober uitgereikt door Janouk Kelderman. Zij is een bekende presentatrice/zangeres/actrice onder de jeugd van onder andere Het Klokhuis.
 

Subsidieregeling 'watervriendelijke initiatieven' van WSHD voor scholen nog open!

De subsidie van waterschap Hollandse Delta is bedoeld voor maatregelen die ervoor zorgen dat regenwater wordt opgevangen en rioleringen minder belast worden. Denk aan minder tegels, meer planten en daken met bijvoorbeeld sedumplanten erop. Zo veranderen we onze omgeving in een betere 'spons' voor een plotseling teveel aan water. De pot voor particulieren is al leeg, maar rechtspersonen zonder winstoogmerk zoals scholen en verenigingen kunnen deze subsidie nog wel aanvragen. Deze regeling sluit heel goed aan op initiatieven voor vergroening van het schoolplein! De subsidie bedraagt maximaal € 10.000. Meer informatie vind je op de website
 

Subsidieregeling 'Lekker naar buiten' voor leuke activiteiten voeding!

Vanaf woensdag 1 september staat de ‘Lekker naar buiten!-subsidieregeling van Jong Leren Eten voor scholen weer open. Alle scholen in het primair, voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs kunnen een aanvraag voor de subsidie indienen. Met de subsidie kun je als school gaan moestuinieren, koken of een excursie organiseren op het gebied van voeding. Per schoollocatie is een maximum bedrag van €2.000 beschikbaar. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een subsidieregeling op de website. 

Voor extra ondersteuning zoals tips of bij de aanvraag van een van de subsidies, kar er contact opgenomen worden door een e-mail te sturen naar Edward Boele van BuurtLab.

Word ook een Natuurouder!

Het project ‘Natuurouders’ is bedoeld om (groot)ouders en ieder ander geïnteresseerde volwassene op te leiden in het begeleiden van kinderen bij natuurlessen in de schoolomgeving.

De trainingen voor het worden van een natuurouder worden gegeven door ervaren natuurgidsen. Bij de training wordt niet alleen aandacht besteed aan het vergroten van natuurkennis maar wordt er ook aandacht gegeven aan de pedagogische en didactische vaardigheden. Afgelopen jaar hebben we voor het eerst deze cursus aangeboden, met een groot succes als gevolg. Juist daarom, bieden wij dit jaar weer onze training aan. Aanmelden voor het worden van een natuurouder kan via onze website

De vijf trainingen vinden plaats vanaf 22 september op woensdagochtend van 09.30- 11.00 uur.

High Five onderwijsaanbod


In de week van 6 september ontvangen de scholen weer de High Five poster met het onderwijsaanbod. Deze kunnen onder andere weer worden opgehangen in de lerarenkamer. Op de poster vind je al ons aanbod per leeftijdscategorie. 
 
Voor veel van ons aanbod is nog steeds in te schrijven, dus bekijk de poster daarom zeker nog even.

Cultuur (Basisonderwijs)


Natuur (Basisonderwijs)


Sport (Basisonderwijs)


Voortgezet onderwijs

World Clean-Up day scholenactie 2021
 

Organiseer jij met jouw klas een opruimactie? Bereid jouw leerlingen (groep 4 t/m 8) dan voor met een leuke les en spelletjes over de uitdagingen en oplossingen van plasticvervuiling en leen het zwerfafvalpakket met knijpers, handschoenen, hesjes en vuilniszakringen uit het High Five aanbod. Dan wordt jullie opruimactie zeker een succes!


High Five Kick-Off 19 september


Op 19 september organiseren we opnieuw de High Five Kick-off bij jou in de wijk. Alle kinderen van 4 tot en met 18 jaar zijn welkom!

Schrijf je in op de speciaal ingerichte website. Op dinsdag 7, woensdag 8 en donderdag 9 september komen wij langs om de Kick-Off te promoten. Wij willen jullie vragen om de Kick-Off de komende weken ook actief te promoten. Hiervoor zijn wat middelen samengesteld die je kunt gebruiken. Je vindt ze in een speciaal ingerichte Press-Kit

Meld je aan voor de zoompretenties 'Energiebesparingslessen' en 'Afval the Game'   


Voor het huidige schooljaar bieden we 20 gratis energiebesparingslessen in de klas aan voor de groepen 7 en 8. Deze leuke interactieve les kan uitgevoerd worden dankzij de RREW (Regeling Reductie Energieverbruik Woningen).
De leerkrachten die zich al hebben ingeschreven, ontvangende uitnodiging voor de presentatie persoonlijk. Heb jij ook belangstelling voor deze les in de klas? Stuur dan zo snel mogelijk een e-mailt naar combinatiefunctionaris@nissewaard.nl met als onderwerp ‘zoompresentatie energie’. Je ontvangt spoedig mogelijk de link voor de nieuwe zoompresentatie doorgestuurd. De datum wordt afgestemd met de aanbieders en de leerkrachten die zich al ingeschreven hebben.
 
Voor de eveneens geweldige les ‘Afval the Game’ (van De Kleine Ambassade) hebben we ruimte voor 10 deelnemende klassen uit groep 6, waarvan er nu al 7 gereserveerd zijn! Dus mocht je interesse hierin hebben, kun je naar onze website om jouw klas aan te melden.  Als je eerst de zoompresentatie wilt bijwonen, stuur dan een e-mail naar combinatiefunctionaris@nissewaard.nl met als onderwerp ‘zoompresentatie afval’. Dan ontvang je de link hiervoor in je mailbox.

Contactgegevens
Combinatiefunctionarissen Onderwijs


We merken dat het soms nog best verwarrend is bij welke combinatiefunctionaris je terecht kunt met vragen die betrekking hebben met het onderwijs. Hieronder vind je per onderdeel de juiste persoon en zijn / haar contactgegevens. Schroom niet om ze bij vragen te bellen of te mailen.
 
Lars Blacquiere,
Sport en onderwijs
06-36 57 29 72
l.blacquiere@nissewaard.nl
 
Elsa van der Bijl,
Onderwijs algemeen en BCE
06-30 22 19 03
e.vanderbijl@nissewaard.nl
 
Rohan de Geus
Jeugd- en jongerenparticipatie
06-25 04 63 38
r.degeus@nissewaard.nl
 
Jet de Jonge,
Natuur- en milieueducatie
06-51 32 75 31
hg.dejonge@nissewaard.nl
 
Lieke Vergeer
BCE en rookvrije schoolpleinen
06-40 45 94 29
apl.vergeer@nissewaard.nl
 
Denk je dat jouw collega's deze nieuwsbrief ook interessant vinden? Stuur 'm door!
Ben jij de geïnteresseerde collega en wil je jezelf abonneren op deze nieuwsbrief? Meld je aan door een e-mail te sturen naar combinatiefunctionaris@nissewaard.nl .
Facebook
Website
Email
Instagram
Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je eerder hebt aangegeven dat je deze wilt ontvangen.
Wil je je afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier.