View this email in your browser
nieuwsbrief verenigingen, oktober 2021
Beste bestuursleden,

In deze nieuwsbrief lees je welke informatie voor jou van belang/interessant kan zijn de komende tijd. 


Met vriendelijke groet,
Namens het college van burgemeester en wethouders,

Martijn Hamerslag & Léon Soeterboek 
Wethouder Sport / Wethouder Cultuur en Welzijn

 

Vrijwilligersdag

Eerste vrijwilligersdag met 650 vrijwilligers een succes
Op zaterdag 2 oktober namen ruim 650 vrijwilligers in Nissewaard deel aan workshops, theatervoorstellingen en sportieve- en culturele activiteiten. De gemeente kijkt terug op een zeer geslaagde eerste vrijwilligersdag die met inzet van meer dan honderdtien vrijwilligersorganisaties is neergezet. 

Voor een ieder wat wils
Op meerder locaties in Nissewaard konden vrijwilligers deelnemen aan activiteiten naar keuze. Met een aanbod van meer dan 30 verschillende gratis activiteiten was er voor iedereen wat wils. Zo konden ze in de Bernisse genieten van natuuractiviteiten en ontspanningsactiviteiten als; Yoga en zang. In De Boekenberg konden vrijwilligers workshops volgen zoals: ‘Ontdek je vrijwilligerstalent’ en ‘vrijwilligersmanagement’. Daarnaast was er een vrijwilligersproeverij waar inwoners kennis maakte met verschillende vrijwilligersorganisaties. In Theater de Stoep waren motivatiesprekers en theatershows, waaronder de humoristische voorstelling ‘Vrijwilligersgedoe’ en ´Dat schiet lekker op zo’.
 
“Een zere geslaagde dag voor vrijwilligers die zich iedere dag inzetten voor een gezond en gelukkig Nissewaard”, aldus Léon Soetebroek, wethouder Zorg en Welzijn.
 
7 december – nationale vrijwilligersdag
Jaarlijks tijdens de nationale vrijwilligersdag worden vrijwilligers landelijk in het zonnetje gezet. Als bedankje voor hun inzet in het afgelopen jaar. De gemeente Nissewaard wilde niet wachten tot 7 december en graag eerder een blijk van waardering laten zien. Zaterdag 2 oktober stond daarom in het teken van ontmoeten.  Op 7 december zet de gemeente opnieuw de vrijwilligers in het zonnetje door het organiseren van een netwerkborrel voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Tijdens deze avond reikt de gemeente het vrijwilligersmagazine ‘Jij maakt Nissewaard’ uit. Een magazine gevuld met mooie vrijwilligersverhalen.

Vrijwilligerswerk in Nissewaard verbeteren
Graag willen we dat onze vrijwilligers in Nissewaard gelukkig, vitaal en gezond zijn.
Vandaar dat we je 10 vragen willen stellen over vrijwilligerswerk in Nissewaard beter in kaart te brengen.
U kunt direct de korte vragenlijst invullen via: https://forms.gle/RAoCP2CxSqx4PAyPAWinnaar Young Nissewaard bekend


Met ruim driehonderd stemmen winnen Djiano, Liam en Kay een voetbalveldje voor Zuidland. Martijn Hamerslag (wethouder sport) maakte zaterdag 2 oktober de winnaar bekend tijdens de finale van Young Nissewaard in theater De Stoep. Arjen de Bruin overhandigde namens het lokaal sport- en beweegakkoord de gewonnen cheque van 10.000 euro.
 
Een stem voor en door de jeugd
Voor de wedstrijd Young Nissewaard konden alle jongeren tussen 12-18 jaar een idee indienen om het vrijetijdsaanbod voor de jeugd te verbeteren. Van de 18 ingestuurde plannen, stonden er 6 in de finale waarop de jongeren in Nissewaard konden stemmen. De finaleplannen zijn door een jury die bestond uit een vertegenwoordiging van JOZ, het sportakkoord, het jongerenpanel en de gemeente geselecteerd op basis van haalbaarheid.
 
‘We zijn blij dat we hiermee de jeugd van Nissewaard een stem hebben kunnen geven en zoveel mooie sportieve ideeën hebben ontvangen’, aldus Hamerslag.
 
Djiano, Liam en Kay worden binnenkort uitgenodigd om met de wethouder de realisatie van hun idee te bespreken.
 
Andere ideeën
De andere finale-ideeën bestonden uit een klimbos, een locatie voor jeugdactiviteiten, jongerencentrum Westdijk verbeteren, een speelplein aan de Dilledonk en buitenfitness.
‘De andere indieners zijn nog niet van ons af. Samen met de gemeente gaan we kijken hoe we ook hun ideeën verder kunnen helpen’, zei De Bruin.
 
De finale van Young Nissewaard vond plaats tijdens de vrijwilligersdag in theater De Stoep. Deze dag was er aandacht voor de jeugd met het programma Young Mind Celebration. Met een inspiratietalk en optredens van Fais en Paul Sinha.

Train de trainer!

Op woensdag 27 oktober aanstaande organiseert Gemeente Nissewaard de “Train de trainer” -training in samenwerking met Kenny Franklin.
Een training die trainers helpt hoe om te gaan met beperkingen of stoornissen in de groep.
De training vindt plaats van 19:00 uur t/m 21:00 uur in de kantine van Spijkenisse Scouts aan het Tennispad 1 in Spijkenisse!
 
Veel trainers van groepen ervaren dat sommige kinderen of volwassenen niet actief meedoen met de training. Of het kan zelfs zo zijn dat ze de trainingen verstoren. Hoe komt dat, en wat kun je er zelf aan doen? Dat leert Kenny Franklin in één avond aan sport- en cultuurtrainers in de gemeente Nissewaard. Interessant voor trainers van groepen die gericht zijn op mensen met een beperking of stoornis, maar óók voor trainers van andere groepen. 
 
De gemeente Nissewaard wil een zo breed mogelijk beweegaanbod creëren voor mensen met een beperking. Om een aansluitend beweegaanbod te creëren is het van belang dat er binnen een vereniging affiniteit en ervaring aanwezig is hoe om te gaan met mensen met een beperking. Om dit te creëren gaat Kenny Franklin één avond een training verzorgen. Tijdens deze training worden er verschillende beperkingen toegelicht en worden meerdere aspecten van het trainerschap besproken. Na het volgen van de training is er de mogelijk voor persoonlijke ondersteuning vanuit Kenny tijdens een trainingsmoment.
 
Aanmelden kan via de website.


 

Inleverpunt voor wapens

Om het wapenbezit tegen te gaan organiseren het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het OM van 11 tot en met 17 oktober een inleveractie, waar ook Nissewaard aan meedoet. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. Maar ook volwassenen kunnen hun steekwapens inleveren. Zij kunnen hiervoor terecht bij het politiebureau en een aantal mobiele locaties. Je herkent ze als inleverpunt door de poster die op het raam geplakt is. Het inleveren gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd heeft. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat we ons steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld.
 
Bewustwording risico's wapens
De gemeente roept ook iedereen in de sociale omgeving van jongeren op de risico's van wapenbezit met hen te bespreken. Dat kan de school zijn, het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind. Ter aanvulling kan het zijn dat de politie langskomt bij jouw school of vereniging met wat extra promotiemateriaal voor de bewustwording van deze actie. 

Kom in beweging - doet jouw organisatie mee?

 
De zomervakantie is voorbij, de scholen zijn weer begonnen en de verenigingen zijn weer actief. Wat fijn dat het allemaal weer kan en mag. Of het nu gaat om een wekelijkse sportles, de koorrepetitie in het wijkcentrum of de wekelijkse koffieochtend. Wees welkom!
 
Doe wat gelukkig maakt
Met deze oproep stimuleren we vanaf 14 september de inwoners van Nissewaard om weer in beweging te komen, op welke manier dan ook. Doe wat jou gelukkig maakt. De komende tijd zal je een aantal uitingen voorbij zien komen langs de weg, in de krant of op onze social media kanalen. 
 
Wil jij een eigen poster?
In de bijlage vind je een voorbeeld van een poster/afbeelding die we gebruiken. Wil jij er eentje voor jouw organisatie? Zodat je jouw eigen poster op kunt hangen of kunt delen op je social media kanalen en zo ook mensen kunt oproepen om in beweging te komen. Dat kan! Mail onderstaande onderdelen naar combinatiefunctionaris@nissewaard.nl.

  1. Stuur een foto (minimaal 300dpi) waarop te zien is waar jouw club voor staat.
  2. Vertel in een paar woorden (max 8) waarom ze bij jouw organisatie moeten komen.
  3. Logo en websitenaam.

Wij zorgen voor de opmaak en sturen je een digitaal bestand toe.
 
Vragen?
Wil je graag wat meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Je bereikt ons via combinatiefunctionaris@nissewaard.nl
     

Week tegen de Eenzaamheid


In de Week tegen de Eenzaamheid van 30 september t/m 7 oktober organiseren diverse instanties in Nissewaard onder de noemer Elkaar Waard tal van activiteiten om mensen dichter bij elkaar te brengen. Zij vragen daarmee extra aandacht voor het thema eenzaamheid.
 
Oud en jong
Voor wethouder Soeterboek is het een thema dat volle aandacht verdient: “Ik vind het belangrijk dat we naar elkaar om blijven kijken en er voor elkaar zijn. Aandacht voor elkaar en sociaal contact zijn immers voor iedereen een belangrijk element in het dagelijks leven. Zo blijven we actief meedoen aan de maatschappij en blijven we betrokken bij hetgeen er in onze omgeving gebeurt.” Niet alleen ouderen, maar ook een groeiende groep jongeren heeft met het verschijnsel eenzaamheid te maken. Zij komen weinig in contact met leeftijdgenoten, vinden het lastig om vrienden te maken of hebben een negatief zelfbeeld. Het taboe om erover te praten moet doorbroken worden.
 
Volledig programma
Het volledige programma van de Week tegen Eenzaamheid in Nissewaard is te vinden op www.nissewaard.nl/elkaarwaard of in de afbeeldingen hieronder. Voor een aantal activiteiten wordt een kleine bijdrage in de kosten gevraagd. Voor enkele is de deelname zelfs gratis.Dansmarathon 15 oktober


Talpa presenteert dit najaar op SBS6 het grootste, zwaarste en vooral langste dansspektakel ooit, live op de Nederlandse televisie: De Dansmarathon. Tijdens dit unieke evenement in Breepark Breda, op 14, 15 en 16 oktober, dansen honderd koppels 50 uur of misschien nog wel langer non-stop op de muziek van bekende dj’s en artiesten. De reden van dit grootse evenement is namelijk om samen met de Vriendenloterij geld in te zamelen voor mensen met COPD. 
 
Gemeentes zijn hierbij benaderd en gevraagd om in hun gemeente een mini dansmarathon te organiseren. De dansondernemers in Nederland vinden dit een uitgelezen kans voor de danssector om via dit programma de Nederlandse bevolking wakker te schudden.
 
Nissewaard doet daarom ook mee! Op vrijdag 15 oktober dansen dansgroepen- en koppels van lokale dansscholen de sterren van de hemel op twee verschillende locaties. SBS6 brengt deze avond een bezoek aan de locaties en doet live verslag. Op een aantal momenten zal er om reactie gevraagd worden vanuit de gemeente.
 
Deelnemende dansscholen/verenigingen:
  • Dansstudio KP
  • Centrum voor de Kunsten
  • Time2LineDance
  • Dansschool Norbert van Wijk
  • Melanie in Motion
  • De Spaanse Vereniging (Flamengo)
De dansmarathon wordt georganiseerd op twee locaties, De Boekenberg en Theater de Stoep. Op iedere locatie zijn een aantal dansscholen met hun dansers aanwezig en zullen om beurten dansen. Aan het einde van de avond sluiten ze met elkaar af in Theater de Stoep. 

 

 

 

Vrijwilligersabonnement Bibliotheek de Boekenberg Spijkenisse 


Op zaterdag 2 oktober lanceert Bibliotheek De Boekenberg Spijkenisse tijdens de feestelijke Vrijwilligersdag in Nissewaard een speciaal vrijwilligersabonnement.
 

Nieuw vrijwilligersabonnement

Met dit gratis lidmaatschap op Bibliotheek de Boekenberg kunnen vrijwilligers – die aangesloten zijn bij een (vrijwilligers)organisatie in Nissewaard – gratis boeken en media lenen en een aantal keer gratis deelnemen aan een activiteit. En natuurlijk profiteren zij van alle andere voordelen van een lidmaatschap. Zo stimuleren we dat vrijwilligers blijven werken aan hun persoonlijke groei. Daarnaast biedt het hen ontspanning om weer opgeladen hun vrijwilligerswerk te kunnen uitvoeren.
 

Geef de bibliotheek cadeau

Ook jouw vrijwilligers kunnen gratis gebruikmaken van het vrijwilligersabonnement. Help jij mee om dit cadeau aan hen te geven? Binnenkort zal er toolkit beschikbaar zijn met daarin meer informatie en promotiemateriaal. We stellen het erg op prijs als je jouw vrijwilligers attent wil maken op dit nieuwe abonnement.
 
Heb jij naar aanleiding van dit bericht nog vragen en/of opmerkingen? Dan gaan we graag met jou in gesprek. Neem contact op met Olga van Reede via OvReede@deboekenberg.nl of bel naar 06-18437602.
 
Blijf op de hoogte van het actuele trainingsaanbod

Vrijwilligers Academie Nissewaard organiseert maandelijks gratis trainingen en cursussen voor vrijwilligers in Nissewaard. Op de website vind je een actueel overzicht van alle trainingen de komende periode. 

Wil je op de hoogte blijven van het actuele trainingsaanbod? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de Vrijwilligers Academie Nissewaard! Je kunt je onderaan de pagina aanmelden.
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je eerder hebt aangegeven dat je deze wilt ontvangen.
Wil je je afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier. 
Facebook
Website
Instagram
Email