Copy
Nieuwsbrief augustus 2021 - Open hier de webversie voor optimale weergave

Jongeren in Coöperatie 

 

Veel jongeren zijn zich bewust van de ecologische en sociale problemen die voor hen liggen en willen verandering. Toch is het hen niet altijd duidelijk hoe ze zelf het verschil kunnen maken en welke interessante alternatieven er al zijn.  

Coopkracht wil mee de brug vormen tussen jongeren en coöperaties en werkte met de steun van Cera verschillende pijlers uit. Wil je meer weten over dit project en wat jij kan doen? Lees dan hier meer over onze doelstellingen en acties. 

Haal je volgend academiejaar jong bloed in huis? Hier zijn alvast twee opties: 

  • Door je werkplek open te stellen voor stages, geef je jongeren praktijk kansen en inkijk in de dagelijkse werking van een coöperatie. Daarnaast betekent het ook een verrijking voor je organisatie. Kijk welke relevante hogeschool opleidingen er in je buurt georganiseerd worden en neem contact op met de opleidingsverantwoordelijke of plaats je oproep op de Coopkracht vacaturebank
  • Neem op 21 oktober deel aan de YOUCA Action Day. Tijdens deze dag engageren 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren zich om een dag aan de slag te gaan bij een bedrijf. Het loon dat ze op die schooldag verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. 

Schrijf je nu in als spreker voor Ondernemers voor de Klas 
Jongeren inzicht geven in het bedrijfsleven en zin geven om te ondernemen. Dat is het doel van Ondernemers voor de Klas. Van 17 januari tot 11 maart 2022 trekken ondernemers naar scholen met inspirerende praktijkverhalen.  

Ook het coöperatieve ondernemen krijgt hier een plaats in. Zo krijgen jongeren mee dat er ook een andere vorm van ondernemen mogelijk is. Verschillende bestuurders en werknemers van onder andere Tweeperenboom, Ecopower en Haven beantwoorden in vorige edities vragen als: Hoe ziet je werkdag eruit? Wat wil je met je coöperatie bereiken? Over welke skills moet je beschikken om een coöperatie op te starten?  

Wil je ook mee het coöperatief ondernemerschap op de kaart zetten en je persoonlijk verhaal vertellen? Schrijf je dan in vóór 25 september door een mailtje te sturen naar wendy.smets@vlajo.org.  
Je kan je als spreker opgeven voor de verschillende graden in het secundair onderwijs en hoger onderwijs. Ben je actief rond wetenschap en techniek, dan is STEM-OvK meer iets voor jou.  

Twijfel je nog of heb je graag nog wat extra tips?
Coopkracht ondersteunt sprekers. Stel je vraag aan orphee.marien@coopkracht.org.  

Ben jij in regel met de wetgeving?


Mis de deadline van 31 augustus voor de aanpassingen of bevestiging van begunstigden in het UBO-register niet. Lees meer wat je te doen staat en waar je hulp kan inroepen.

Communiceer jij wel juist over je CV? Een recente vraag Hefboom bracht aan het licht dat zowel coöperaties als communicatiebureaus te weinig vertrouwd zijn met de wettelijk verplichte vermeldingen in de externe communicatie. In dit artikel van Febecoop lees je alvast hoe het moet.

Scheidingsaandeel van een erkende coöperatie is vrijgesteld van roerende voorheffing. Zo staat het in het fiscaal wetboek en de rechtbank in Gent heeft dit recent bevestigd. Lees hier het artikel aangeleverd door MOORE Law
Leer meer over Coöperatief ondernemen en management 
KU Leuven lanceert het vernieuwde ‘Postgraduaat in het Coöperatief Ondernemen en Management’.

Voorjaar 2022 kunnen bestuurders, ondernemers en werknemers zich verdiepen in de verschillende management aspecten van het coöperatief ondernemen. Je kan de modules apart of als een geheel programma opnemen. 



Zit je met je coöperatie nog wel op juiste koers? Hoe houd je als bestuurder het overzicht?

In september kan je met deze vragen alvast terecht bij Cera voor de tweedaagse training voor bestuurders van coöperaties.
Nieuws uit je netwerk
Het zijn drukke tijden voor Partago. Niet alleen bundelde ze samen met Coopstroom de krachten in het CEDAN-netwerk. Ze lanceerden ook een crowdfunding en haalde het streefbedrag van 350.000 euro op. Dankzij 281 burgers en organisaties kan er geïnvesteerd worden in meer elektrische auto’s en oplaadinfrastructuur. 
Ook De Wassende Maan deed flinke investeringen in hun boerderijwinkel. Mede dankzij een renteloze lening uit het Coronafonds van SoCrowd konden ze deze moderniseren, verdubbelen in oppervlakte en het assortiment aanzienlijk uitbreiden. 
Cera en Archtectuurwijzer geloven sterk in de meerwaarde van coöperatief wonen. Zo sterk dat ze er een hele website rond bouwde. Op coöperatief wonen geven ze helder en duidelijk weer waarom de wooncoöperatie dringend een vaste waarde moet worden in het woonlandschap. 
Coopfabrik eiste ook een eigen plekje op het wereldwijde web. Vanaf nu vind je alle informatie over dit unieke samenwerkingsverband en de verschillende zakelijke diensten die ze aanbieden hier.  
Heb je ook iets bijzonders gerealiseerd of in de pijplijn zitten? Neem info@coopkracht.org mee op in je perslijst! Zo kunnen we jouw nieuws mee wereldkundig maken. 
Website
Email
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Copyright © 2021 Coopkracht vzw, All rights reserved.