Copy
Coopkracht - maart 2016
Wordt deze nieuwbrief niet goed weergegeven?
Minisymposium wekt honger naar meer coöperatief ondernemerschap op de Vlaamse arbeidsmarkt
Naar aanleiding van de publicatie van het nieuwe boek: "De werkerscoöperatie, het ondernemerschap herbekeken", wekte het minisymposium op 17 februari laatstleden de honger bij meer dan 80 deelnemers naar meer coöperatief ondernemerschap op de Vlaamse arbeidsmarkt. Dit minisymposium werd georganiseerd door Coopkracht in samenwerking met de auteurs, Arbeid & Milieu, Acco, Coopburo en Febecoop. De algemene teneur: werkerscoöperaties zijn een fenomeen dat nog relatief onbekend en onbemind is. Nochtans zijn ze lang geen utopie meer zoals voorbeelden in binnen- en buitenland tonen.

Een recent gepubliceerde Studie van Leeds University Business School bewijst immers opnieuw dat werkerscoöperaties in Europa, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika meer werknemersbetrokkenheid, productiviteit en jobzekerheid creëren.

Frank van Massenhove, voorzitter van de Federale overheidsdienst Sociale Zekerheid, is alvast overtuigd dat de maatschappij en werk zullen “vercoöpereren” en vindt dat het model werkerscoöperatie goed aansluit bij het nieuwe werken”. Geert Janssen, hoofdeconoom Etion, ziet “de werkerscoöperatie als nirwana van participatief ondernemerschap, maar vraagt zich af of we er werkelijk klaar voor zijn. Want er zullen nog vele mental shifts nodig zijn”. Stefaan Decock, algemeen secretaris LBC-NVK, is “de idee van de werkerscoöperatie genegen. We kijken er welwillend naar omdat dit model goed aansluit bij onze visie op de factor arbeid en arbeidsorganisatie, maar mede-eigenaarschap van werkers vinden we nog onwennig”.

Herbeleef het minisymposium aan de hand van enkele sfeerbeelden.
Hou ook de Coopkracht-website en nieuwsbrief in de gaten, voor een vervolg op dit minisymposium later dit voorjaar.


Het boek is verkrijgbaar bij uitgeverij Acco, die tevens een wedstrijd lanceerde rond het boek:
 
Naar aanleiding van het minisymposium, kreeg het model van de werkerscoöperatie ook de nodige media-aandacht:
“Doe het eens zonder baas, dat werkt veel beter”.

Op 15/2 publiceerde De Morgen op haar website een interview met David Erdal, Schotse ondernemer, auteur en onderzoeker, waarin hij getuigt over de kracht van de werkerscoöperatie.
“De coöperatie, terug van weggeweest.”

Op 26/2 publiceerde Guy Tegenbos, senior writer Wetstraat en tevens moderator van het minisymposium Werkerscoöperatie, in de Standaard een opiniestuk.
Werkerscoöperaties als een optie om een participatieve bedrijfscultuur te bevorderen en als nieuw model voor sociaal overleg

ETION, forum voor geëngageerd ondernemen, vindt dat het sociaal overleg in bedrijven een nieuwe dynamiek nodig heeft. Via participatief ondernemerschap, vertelt hoofdeconoom Geert Janssens op Kanaal Z. Bovendien verwijst hij naar het model van de werkerscoöperaties als een vorm van participatief ondernemerschap.
Ondernemen democratiseren: de werkerscoöperaties

Lees het volledige artikel van Dirk Barrez over het boek en het minisymposium op Pala.be.
Werkerscoöperaties als nieuwe dynamiek in de sociale dialoog
Europese werknemersorganisaties ontdekken de kracht van coöperatief ondernemen voor de sociale dialoog

Van 18 tot 21 februari verzamelden de werknemersorganisaties van verschillende Europese landen om tijdens de 6e Europese Sociale Week te reflecteren over ‘sociale dialoog met toekomst’.
In dit kader bracht Steven Pauwels een getuigenis over het bedrijfsmodel en de bedrijfsfilosofie van Choco cvba. Een model dat uitnodigt tot een geheel nieuwe dynamiek in sociale dialoog, waarbij structuur en cultuur hand in hand gaan. Het ene kan niet zonder het andere wanneer je ‘radicale evolutie wil creëren’; meteen ook het thema van de Sociale Week. Choco is een werkerscoöperatie dat de 7 ICA-principes  hanteert als kompas voor haar structuur. Daarnaast ontwikkelde Choco een relatiemodel als basis voor haar werkcultuur. Samen vormen ze een platform voor sociale dialoog die uitgaat van kracht en niet van macht, van samenwerking in plaats van conflict, en van 360° winst in plaats van enkel financiële winst.
Youth4Coop: online leermateriaal nu beschikbaar!
Ga je volledig voor de solo-slim of is het toch beter om de krachten te bundelen?

Ann-Catherine en Yousri – twee jongerenreporters -  ontdekken de voordelen van samen ondernemen bij Thuisverpleging Meerdael cvba en Content cvba.


 
Bekijk hier onze Youtube-filmpjes!
Coopkracht slaat de handen in mekaar met Generation-T

Naast de samenwerking met BAAS/Kavka, Formaat en KRAS/Globelink, gaat Coopkracht ook samenwerken met Generation-T. Op 23 maart 2016 laat Coopkracht de Generation-Ters kennis maken met coöperatief ondernemen aan de hand van de ervaringen van De Landgenoten.  
Generation-T is een jongereninitiatief van Act4Change en The Shift. Ze begeleiden 100 jongeren die duurzame verandering willen bewerkstellingen.
Andere jongerensessies:
  • 1 en 8 maart 2016, BAAS, Coöperatief ondernemen voor BAAS-ondernemers met een Pril-idee
  • 14 en 21 maart 2016, BAAS, Coöperatief ondernemen voor BAAS-ondernemers met een Pre-idee
  • 16 maart 2016, KRAS/Globelink, Lokaal debat met jongeren in Gent over Werk
  • 23 maart 2016, Generation T, Introductie Coöperatief ondernemen
Meer info vind je op www.youth4coop.be
Ander nieuws in de kijker
Wat als 'oplossingen tonen' en 'een optimistisch verhaal brengen' de beste manier is om de economische, ecologische en sociale crisis op te lossen?

Regisseur Cyril Dion en actrice Mélanie Laurent (van oa. Quentin Tarantino’s film Inglourious Bastards, Now You See Me) vertrokken samen met een vierkoppig team naar tien verschillende landen om te begrijpen wat deze crisis uitgelokt heeft en vooral: hoe ze vermeden kan worden.
Ze ontmoeten pioniers die achtereenvolgens landbouw, energie, democratie, opvoeding en vooral economie heruitvinden. Door deze positieve en concrete initiatieven samen te brengen, ontdekken ze hoe de wereld van morgen er uit zou kunnen zien…
Een positieve film die veel raakvlakken vertoont met coöperatief ondernemen. De film is reeds een aantal weken te zien in verschillende Vlaamse bioscopen en binnenkort ook in diverse culturele centra.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Email
Copyright © 2016 Coopkracht - De koepel voor coöperaties in Vlaanderen

Meer informatie over Coopkracht? www.coopkracht.org
Meer informatie over coöperatief ondernemen in Vlaanderen? www.cooperatiefvlaanderen.be
Lid worden van Coopkracht? Klik hier

uitschrijven    gegevens wijzigen
Email Marketing Powered by Mailchimp