Bekijk online arrow1
shadow2
shadow1
 

image2_50x50
 
HypotheekCompany Helping People

 

image3_50x50
 

Helping People Rentetips


 

 
image4_50x50
 
Geldverstrekker Updates

 
space
 
 

space
 
shadow1
 
Geldverstrekker Updates
ABN AMRO | Rentemiddeling tijdelijk niet mogelijk en voldoe je aan de AVG-verplichting?
ADVIESBOX | Vooraankondiging Adviesbox en HDN tijdelijk niet mogelijk
ASR | a.s.r. hypotheken stopt met rentemiddelen
BLG Wonen | BLG Wonen introduceert huurverklaring
CONNEQT | Energiebesparende voorzieningen: de mogelijkheden
ING | Webinar gemist? Kijk het nu terug!
JUNGO | Hoe kunnen jouw klanten meer uit hun spaargeld halen?
MERIUS | Verbeterde documentenlijst
MUNT Hypotheken | Alle tarieven weer beschikbaar
NATIONALE NEDERLANDEN | Wijziging productvoorwaarden Doorlopend Krediet
RABOBANK | Nieuw acceptatiebeleid en informatie duurzaamheidskorting
REAAL | Lekker Wonen Hypotheek straks ook met NHG
RNHB | Wijziging RNHB taxatiebeleid
WOONFONDS | Nieuw:1 boekjaar zelfstandig? Financier tot 100% bij Woonfonds
 
shadow1
 

Rentemiddeling tijdelijk niet mogelijk en voldoe je aan de AVG-verplichting?

Per 1 juli wijzigt de wetgeving op het gebied van rentemiddeling. De komende tijd gaat ABN AMRO de systemen hierop aanpassen. Het gevolg is dat er tijdelijk geen rentemiddeling mogelijk is voor hypotheekklanten bij ABN AMRO. Excuses voor het ongemak.

Wat betekent dit? 
Omdat ABN AMRO de systemen aan gaat passen, kunnen ze vanaf 21 mei tijdelijk geen rentemiddelingsaanvragen verwerken. Hierdoor kun je tot 20 mei een ondertekend rentemiddelingsaanbod uploaden. Zorg daarom voor tijdige acceptatie van deze rentemiddelingsaanbiedingen. Naar verwachting zijn de systemen op 1 juli aangepast. Binnen een aantal weken ontvang je meer informatie over de voortgang en de nieuwe rentemiddelingsmethodiek die vanaf 1 juli geldt. 

ergiebesparende maatregelen. Voor lagere maandlasten, meer wooncomfort en een toekomstbestendiger huis.
 Voldoe je aan de AVG-verplichting? 

Vanaf 25 mei 2018 geldt de AVG. De AVG verplicht een ondertekende toestemming van iedere klant voordat ABN AMRO de persoons- en hypotheekgegevens mag delen met jou als intermediair. Je gebruikt deze gegevens om bijvoorbeeld een mutatieverzoek in te dienen en/of advies te geven. 

Hoe voldoe je aan deze AVG-verplichting?

 • Zorg ervoor dat je van iedere klant een ondertekende toestemmingsverklaring ontvangt, vóórdat je het vinkje zet op het mutatieformulier in "Klant in Beeld-beheer". Doe dit bij iedere mutatie en/of advies
 • Gebruik hiervoor de toestemmingsverklaring van ABN AMRO
 • Als je een eigen toestemmingsverklaring gebruikt zorg dan dat deze voldoet aan de voorwaarden
 • Bewaar deze verklaring in ieder klantdossier

 

Terug naar boven
 

Vooraankondiging Adviesbox en HDN tijdelijk niet mogelijk

Op zondag 26 mei 2019 om 17.00 uur komt versie 2019.2 van Adviesbox beschikbaar. Deze versie staat voornamelijk in het teken van de nieuwe HDN versie 19.0.

Het is hierdoor op zaterdag 25 en zondag 26 mei niet mogelijk om aanvragen via HDN te versturen.

Om te voorkomen dat je je aanvragen opnieuw moet insturen (omdat ze een andere HDN-versie hebben dan het ontvangende systeem), raden we je aan om vrijdag voor 16.00 uur of anders maandag na 8.00 uur eventuele aanvragen in te dienen. 

Een volledig overzicht van wijzigingen vind je in de release notes. 

 

Terug naar boven
 

a.s.r. hypotheken stopt met rentemiddelen

Naar aanleiding van gewijzigde wet- en regelgeving heeft a.s.r. besloten om rentemiddeling niet langer aan te bieden. Vanaf 1 juni 2019 stopt a.s.r. met het aanbieden van rentemiddelen. 

Als jouw klant nog gebruik wil maken van de mogelijkheid tot rentemiddeling, dan moet de aanvraag uiterlijk 31 mei 2019 zijn ingediend. De klant heeft daarna nog wel de mogelijkheid om de offerte binnen de geldigheidsduur te accepteren. 

 

Terug naar boven
 
BLG Wonen introduceert huurverklaring
Er zijn ruim een miljoen duurhuurders die een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan huur. Velen willen dan ook kopen, maar krijgen vanwege strenge hypotheekregels die optie lang niet altijd. 

BLG Wonen gelooft dat de woonmarkt rechtvaardiger en toegankelijker moet worden voor iedereen. Daarom starten ze direct na de zomer een pilot van de huurverklaring. De huurverklaring biedt een extra mogelijkheid om te beoordelen of de duurhuurder een verantwoorden overstap naar een koopwoning kan maken. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. 
 

 

Terug naar boven
 

 
Energiebesparende voorzieningen: de mogelijkheden
Energiebesparende voorzieningen zijn het gesprek van de dag. Uit een onderzoek van SEH blijkt dat zeven op de tien Nederlanders overweegt energiebesparende voorzieningen te treffen in en aan hun huis. De hypotheeklabels onder Conneqt bieden hier mogelijkheden voor. 

Hoe werkt het?
Bij zowel Hypotrust, IQWoon als Robuust Hypotheken is een bouwdepot voor energiebesparende voorzieningen (EBV) en een Energiebespaarbudget (EBB) mogelijk. Het is zelfs mogelijk beide regelingen te combineren. De maximale verstrekking wordt conform de NHG-regels bepaald. Alleen de Elan Plus Hypotheek van Hypotrust wijkt deels af. Bij de Elan Plus Hypotheek is een financiering boven de 100 procent van de marktwaarde tot maximaal 9000 euro mogelijk. Bij de labels IQWoon en Hypotrust geldt geen opslag op de rente wanneer meer wordt geleend dan 100 procent van de marktwaarde. 
 

 

Terug naar boven
 

Webinar gemist? Kijk het nu terug!

In het webinar "Particuliere vastgoedbeleggers, een kans voor jou als intermediair?" bespraken Jaap Huurnink (FOI) en Sidney van den Bergh (ING) de groeiende markt van particuliere vastgoedbeleggers. Ze zoomden in op de kansen en risico's van een beleggingspand en gaven inzicht in de belangrijkste financieringsrisico's voor zowel klant als bank. Heb jij het webinar gemist? Klik hier om het terug te kijken. 
 

Extra verificatie bij downloaden UWV verzekeringsbericht

Bij ING kun je voor het berekenen van het toetsinkomen de Inkomensbepaling Loondienst gebruiken in plaats van de werkgeversverklaring. Het UWV Verzekeringsbericht is de bron voor de Inkomensbepaling Loondienst. Hiervoor kan je klant het UWV-Verzekeringsbericht zelf downloaden via https://www.uwv.nl/particulieren/mijnuwv/

Vanaf 15 mei is het beveiligingsniveau van het UWV verhoogd en is een tweetrapsverificatie via DigiD vereist voor het downloaden van een UWV Verzekeringsbericht. Om het UWV Verzekeringsbericht te kunnen downloaden logt je klant in met zijn/haar DigiD:
 • Optie 1 via SMS: je klant activeert hiervoor de controle via sms in Mijn DigiD
 • Optie 2 via de DigiD app: je klant downloadt de DigiD app op zijn telefoon of tablet en voltooit de installatie middels zijn DigiD
Omdat je klant hier de app of sms-controle van DigiD voor geactiveerd moet hebben, is het goed met hier op te attenderen. Houd hierbij rekening met het feit dat het acitiveren van de DigiD app of sms-controle enkele werkdagen kost. Als jouw klant de DigiD app of sms-controle al geactiveerd heeft, dan kan de klant direct de extra verificatie uitvoeren.  

 

 

Terug naar boven
 

Hoe kunnen jouw klanten meer uit hun spaargeld halen?

Adviseer jij jouw klanten over hoe ze meer uit hun spaargeld kunnen halen? Dan is onderstaand item zeker interessant. 

Je kent waarschijnlijk Jungo als een voordelige hypotheek met uitstekende voorwaarden. Maar wist je dat ook de investeringskant voor jouw klanten heel interessant is? 
 • Investeren in oerdegelijke Nederlandse woonhypotheken
 • Goed rendement tot 2,8% met een overzichtelijke looptijd (max. 8 jaar) 
 • Collectief vangnet: De investeringsbeschermer
Registreer je vrijblijvend en bekijk de campagnes. 

Beleggen in hypotheken was tot voor kort alleen weggelegd voor institutionele beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Maar nu kunnen ook particuliere beleggers zich op deze markt begeven. Hoe gaat dit in zijn werk? En wat zijn de rendementen en risico's? Lees het hele artikel op iex participaties.

 

Terug naar boven
 

Verbeterde documentenlijst

Heb jij het al gemerkt? Merius heeft de acceptatievoorwaarden verbeterd, waardoor het aanvragen van een Merius Hypotheek nog makkelijker is geworden. Zo hoef je bijvoorbeeld minder documenten te uploaden bij het aanvragen van een hypotheek. Enkele voordelen op een rij:
 • Het is niet meer nodig een eigendomsbewijs toe te voegen bij oversluiting
 • Merius vraagt niet meer om bijschrijving van het salaris, prepensioen of de VUT
 • Een arbeidsovereenkomst bij een recent dienstverband is geen vereiste meer 
 

 

Terug naar boven
 

Alle tarieven weer beschikbaar

Vanaf vandaag zijn alle rentetarieven weer beschikbaar. Dat betekent dat bestaande én nieuwe klanten van het volledige MUNT aanbod kunnen profiteren. Met een MUNT product beschik je over uitstekende tarieven. Helemaal omdat de tarieven nog kunnen dalen door het automatisch verval van risico-opslagen. Daarnaast rekent MUNT Hypotheken geen extra opslag op de aflossingsvrije leningdelen. 

 

Terug naar boven
 

Wijziging productvoorwaarden Doorlopend Krediet

Het is belangrijk dat klanten een lening kiezen die aansluit bij het doel waarvoor ze lenen. Ook wil Nationale Nederlanden voorkomen dat klanten onnodig lang aan een krediet vast zitten. Daarom wijzigt het volgende aan het Doorlopend Krediet. 

Afbouw na 37 maanden
Vanaf 15 mei 2019 krijgt het Doorlopend Krediet een looptijd van maximaal 180 maanden (15 jaar). De eerste 36 maanden (3 jaar) kan de klant opnemen tot de kredietlimiet. Vanaf maand 37 daalt de kredietlimiet iedere maand met een vast bedrag. Dat betekent dat de maximale opnameruimte van de klant iedere maand kleiner wordt. Op die manier is het krediet na 180 maanden afgelost. Dit geldt voor nieuwe en bestaande klanten. Bestaande klanten moeten het krediet uiterlijk op 1 juli 2034 afgelost hebben. 

Aanpassing maandbedrag
Bij een verhoging van de variabele rente controleert Nationale Nederlanden of het maandbedrag verhoogd moet worden. Dat doen ze als de klant anders het krediet niet binnen de afgesproken looptijd kan aflossen. Bestaande klanten krijgen een brief over deze wijzigingen. Bij nieuwe klanten staat de maximale looptijd op de offerte.

Nieuwe voorwaarden
Nationale Nederlanden heeft deze wijzigingen ook verwerkt in de Voorwaarden. 

Doorlopend Krediet 1% in combinatie met bestedingsdoel
De aanvraag van een Doorlopend Krediet met een aflospercentage van 1% is alleen toegestaan bij de bestedingsdoelen:
 • Woningverbetering
 • Studie
 • Zuivere oversluiting van een bestaande lening, er gaat dan geen geld naar de klant. De voorwaarde is dat de klant erop vooruitgaat qua rente. En dat de maandlast niet lager ligt dan de huidige maandlast. 
Bij alle andere bestedingsdoelen wijst NN de aanvraag af. 

 

 

Terug naar boven
 

Nieuw acceptatiebeleid en informatie duurzaamheidskorting

De Rabobank Basisvoorwaarden zijn gewijzigd. Een opsomming van de wijzigingen:
* Relatiebeëindiging, kader en toepassing toegevoegd 
* Kooplossingen voortaan mogelijk in Basis
* Verblijfvergunning type 1 mogelijk in Basis
* Geldigheidsduur Inkomensverklaring ondernemer opgenomen
* Inkomensverklaring ingeval van verhuur van 3 of meer verhuurde (recreatie) woningen
* Inkomen uit Resultaat overige werkzaamheden en PGB tekstueel en inhoudelijke aangepast 
* Eén Inkomensverklaring als de aanvrager en partner beide voldoen aan de criteria voor het opstellen van een Inkomensverklaring en binnen dezelfde onderneming werkzaam zijn.
* Als de partner van de aanvrager enkel in loondienst is van de onderneming van de aanvrager wordt het inkomen particulier vastgesteld.
* Beleid opgenomen voor leerkrachten en verpleegkundigen (Voor leraren in het basisonderwijs en verpleegkundigen is het onder voorwaarden mogelijk om op basis van een tijdelijk dienstverband (zonder intentie) voor een hypotheek in aanmerking te komen).
* Financieren met Belgisch of Duits inkomen waarbij de klant binnenlands belastingplichtig is of wordt

Klik hier en download het acceptatiebeleid Basis
Klik hier en download het acceptatiebeleid Plus
Uiteraard vind je deze ook op extranet

Informatie duurzaamheidskorting

In de nieuwsbrief week 15 heb je alles kunnen lezen over de duurzaamheidskorting bij Rabobank. Heb je dit gemist? Klik hier om de nieuwsbrief te openen. Daarnaast is er nu een folder beschikbaar met informatie over de duurzaamheidskorting. Klik hier en download de folder. 

Tot slot zijn er veel vragen over hoe de duurzaamheidskorting is opgenomen in de adviessoftware. Bij Adviesbox is het pas zichtbaar als je de energieklasse hebt ingevoerd. Houd hier dus rekening mee. 

Heb je vragen over de duurzaamheidskorting bel dan gerust met onze helping people. 
 

 

Terug naar boven
 

Lekker Wonen Hypotheek straks ook met NHG

Onlangs heeft Reaal de tarieven voor de Lekker Wonen Hypotheek verlaagd. Daar bovenop laat Reaal je nu al weten dat het binnenkort ook mogelijk is om je klanten de Lekker Wonen Hypotheek aan te bieden mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In de volgende nieuwsbrief meer informatie. 

 

Terug naar boven
 

Vernieuwde consumentenpropositie en wijziging RNHB taxatiebeleid


Het taxatieproces bij RNHB is gewijzigd. In het huidige aanvraagproces voor een financiering regelt RNHB de taxatie voor de klant. Vanaf nu is dat anders. Bij nieuwe financieringsaanvragen tot en met 2,5 miljoen euro dien je zelf een door RNHB goedgekeurde taxateur te benaderen voor het opstellen van een taxatierapport voor de onderpanden waarvoor de financiering wordt aangevraagd. 

Bij het indienen van een financieringsaanvraag worden klanten en intermediairs geïnformeerd over de stappen in het aanvraagproces, waaronder de taxatie. Klik hier voor een overzicht van taxateurs. Deze taxateurs werken volgens de RNHB richtlijnen en instructies.

B
estaande taxatierapporten
RNHB accepteert geen taxatierapporten van taxateurs die niet door RNHB zijn goedgekeurd, die niet in opdracht van de aanvrager zijn uitgevoerd en die niet zijn uitgevoerd volgens de RNHB Taxatierichtlijnen. Als jouw klant al in het bezit is van een taxatierapport dat al is gebruikt bij een financieringsaanvraag bij een andere financier, dan kan deze in aanmerking komen voor gebruik bij de aanvraag bij RNHB, als:
 • Het taxatierapport is opgesteld door een door RNHB goedgekeurde taxateur. 
 • Het initiële taxatierapport mag nooit ouder zijn dan 1 jaar. In dat geval dient jouw klant een nieuw volledig taxatierapport van een RNHB goedgekeurde taxateur op te vragen;
 • De periode tussen de taxatiedatum en de datum van de financieringsaanvraag bij RNHB mag niet langer zijn dan 3 maanden. Jouw klant verzoekt de taxateur het bestaande rapport geschikt te maken conform de RNHB Taxatierichtlijnen. In het rapport wordt vermeld dat het voldoet aan de RNHB Taxatierichtlijnen;
 • Als het taxatierapport ouder is dan 3 maanden maar niet ouder dan 1 jaar, dan kan jouw klant de taxateur verzoeken om het initiële taxatierapport te updaten. De klant levert dan beide rapportages aan. In de update wordt een verwijzing naar het initiële rapport gemaakt en wordt vermeld dat de update bedoeld is voor een financieringsaanvraag bij RNHB;
 • Bestaande taxatierapporten dienen in het geheel te worden overlegd, dus inclusief alle bijlagen behorende bij het taxatierapport en de opdrachtbrief tussen de klant als opdrachtgever en de taxateur. Ook dient de taxateur dan een reliance letter (toestemming voor het gebruik van het taxatierapport door RNHB) af te geven ten behoeve van RNHB zodat wij ook het rapport mogen gebruiken.
Bij een financieringsaanvraag van een bedrag boven EURO 2,5 miljoen zal RNHB nog steeds de taxateur bepalen en het taxatieproces coördineren. 
 

 

Terug naar boven
 

Nieuw: 1 boekjaar zelfstandig? Financier tot 100% bij Woonfonds

Is jouw klant geen kalenderjaar zelfstandig, maar wel 1 boekjaar? Geen probleem. Een zelfstandige die 1 april vorig jaar startte als ondernemer, telt bij Woonfonds als 1 heel jaar zelfstandig. Hij of zij kan dus gewoon in aanmerking komen voor de Zelfstandigen Hypotheek. 

 

Terug naar boven
HypotheekCompany Rentetips
 
Rentetip 1


 

1,55%
10 jaar NHG

Lloyds Bank
Annuïtair en lineair

 

Rentetip 2

 
2,19%*
20 jaar NHG

Thuis Hypotheek
Annuitair en lineair
*2,17% vanaf 27 mei 2019

 

Rentetip 3
 
2,44%
30 jaar 
 
NIBC Direct Hypotheek
Annuïtair en lineair
 
shadow1
icon-facebook icon-twitter icon-youtube icon-linkedIn
HypotheekCompany
Lasondersingel 105
7514 BN  Enschede
Telefoon :  053 - 480 24 00
www.hypotheekcompany.nl

Je ontvangt deze e-mail omdat je aangesloten bent bij HypotheekCompany.

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en typefouten worden voorbehouden. Copyright © 2017 HypotheekCompany.