Bekijk online arrow1
shadow2
shadow1
 
image2_50x50
 
HypotheekCompany Helping People

 

image3_50x50
 

Helping People Rentetips


 

 
image4_50x50
 
Geldverstrekker Updates

 
space
 
shadow1
 
Geldverstrekker Updates
ABN AMRO Beleidswijzigingen op aflossingsvrije en onzekere aflosvormen en belangrijk i.v.m. privacywetgeving
AEGON | Inkomkensbepaling voor zelfstandigen
ATTENS HYPOTHEKENAttens opent deuren voor AIOS
BLG WONEN | Klant wil een hypotheekrente op maat en per 1 mei verbeterde regels voor accepteren en verstrekken hypotheek
CALLAS | Callas WIA Planner v ersie 2018.6 geoptimaliseerd
FLORIUS | Meefinancieren van EBV vergemakkelijkt
ING | Groener Gras Actieweken en webinar Rob Timmermans gemist?
MERIUS | Merius verbetert voorwaarden
MUNT Hypotheken | Nieuwe kennistest en reminder uitverkocht
NATIONALE NEDERLANDEN | Inkomensverklaring voor ondernemers en update krachtenbundeling
WOONFONDS | Vereenvoudiging taxatieproces
 
shadow1
 

Beleidswijzigingen op aflossingsvrije en onzekere aflosvormen en belangrijk i.v.m. privacywetgeving

ABN AMRO implementeert per 1 juli 2018 een aangepast beleid voor aflossingsvrije hypotheken en onzekere aflosvormen. Deze beleidswijziging heeft consequenties voor nieuwe en bestaande klanten. Het beleid geldt voor alle bindende hypotheekoffertes die vanaf 1 juli a.s. worden uitgebracht. Verwacht je dat een klant pas ná 30 juni 2018 een bindende hypotheekofferte kan ontvangen?  Neem dan onderstaande informatie mee bij je advisering en het aanvraagtraject. In het kort de wijzingen die per 1 juli a.s. gelden:

 1. Onzekere aflosvormen per 1 juli  gelijkgesteld aan aflossingsvrije hypotheekvorm
 2. Tot maximaal 50% MW financiering met aflossingsvrij of onzekere aflosvorm – met explain mogelijkheden op:
  2a. Explain bij lage LTi op max 50% MW aflossingsvrij of met onzekere aflosvorm bij nieuwe lening
  2b. Explain bij lage LTi op max 50% MW aflossingsvrij of met onzekere aflosvormen bij mutatie of verhoging:
 3. Einde economische looptijd en gepensioneerd:  aflossingsvrije/onzekere aflosvorm mag mee tot max 75% MW
 4. Overbruggingslening en lening op de “verkochte” woning tot 100% aflossingsvrij mogelijk
 5. Het maximale bedrag aan aflossingsvrij bedraagt € 1.000.000 (totaal)
Per 1 juli 2018 zijn onzekere aflosvormen gelijk gesteld aan de aflossingsvrije hypotheekvorm. Onder de  ‘onzekere’ aflosvormen van ABN AMRO vallen:
- Levenhypotheek
- Hybride hypotheek
- Meegroei hypotheek (alle varianten)
- Vermogensgroei hypotheek
- Kapitaalgroei hypotheek
- Beleggingsrekening hypotheek
- Meerkeuze hypotheek
- Woon Balans hypotheek
- Personal Business hypotheek
- Pensioenextra hypotheek
- Private Banking hypotheek
Note: bij onzekere aflosvormen mag je rekening houden met de actuele opgebouwde waarde.

Bij vragen bel gerust met een van onze Helping People.

Belangrijk i.v.m. privacywetgeving

Zoals ongetwijfeld bekend, wordt per 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Dit zorgt ervoor dat de privacywet voor de hele EU gelijk is. In plaats van AVG wordt ook wel de afkorting GDPR gebruikt - General Data Protection Regulation. Door de AVG zijn privacyrechten van consumenten verder versterkt; voor bedrijven en organisaties ligt er een nog grotere verantwoordelijkheid om die privacy te waarborgen.
 

Op 25 mei 2018 past ABN AMRO ook het privacy statement voor klanten aan. Je kunt klanten voor het meest actuele privacy statement van ABN AMRO altijd verwijzen naar: https://www.abnamro.nl/nl/prive/abnamro/privacy/toelichting-privacy.html.


Behandeling Burger Service Nummer (BSN)
ABN AMRO kreeg van een aantal intermediairs de vraag wat de impact is van de AVG op de vastlegging van het BSN.
Verwerking van het BSN is alleen toegestaan als er een specifieke wettelijke grondslag voor is. Banken hebben het BSN nodig voor de renseignering. Een intermediair mag in beginsel het BSN van klanten niet opslaan in de administratie. Maar omdat ABN AMRO bij de advisering en bemiddeling door intermediairs géén direct contact heeft met de klant, zal jij de benodigde informatie inclusief BSN aan moeten aanleveren. Het BSN mag je echter niet in je eigen administratie bewaren, daar moet het BSN worden verwijderd.
 

 

Terug naar boven
 

Inkomensbepaling voor zelfstandigen en webinar

Vanaf 26 april is de Quickscan,  bij hypotheekaanvragen voor zelfstandigen, afgeschaft. Het toets inkomen van zelfstandigen, onder zowel NHG-voorwaarden en Aegon-normen, wordt voortaan door één van onderstaande onafhankelijke en deskundige partijen vastgesteld in een Rapport Inkomensbepaling Zelfstandige: 
- Raadhuys Tax Legal Accounting te Den Haag
- Pentrax advies te Nijmegen  
- Overviewz te Barneveld
De klant, of jij namens de klant, geeft de opdracht om het toets inkomen vast te stellen rechtstreeks aan één van deze partijen. Er zijn kosten verbonden aan het laten opstellen van het Rapport Inkomensbepaling Zelfstandige. Deze kosten moet de klant zelf betalen aan de partij die het toets inkomen vaststelt. Het Rapport Inkomensbepaling Zelfstandige wordt als voorbehoud opgevraagd in de offerte. Het toets inkomen, zoals die door één van de partijen is vastgesteld in het Rapport Inkomensbepaling Zelfstandige, wordt door Aegon overgenomen in de beoordeling.
Voor meer informatie, over bijvoorbeeld de kosten en de voorwaarden voor het verkrijgen van Rapport Inkomensbepaling Zelfstandige, kunt u contact opnemen met één van de partijen.
 

Webinar

De hypotheekmarkt is sterk beweging. Dat leidt tot volop mogelijkheden. Hoe zorg je ervoor dat jij als adviseur maximaal profiteert van deze marktontwikkeling? Laat je op 17 mei a.s. vanaf 10 uur in maximaal 45 minuten inspireren door experts over de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van hypotheken en vernieuwingen in het productaanbod.
Klik hier om je aan te melden. 

 

Terug naar boven
 

Attens opent deuren voor AIOS

 
Een ‘arts in opleiding tot specialist’ (AIOS) is een bijzondere doelgroep voor hypotheekadvies. Een AIOS heeft vaak een tijdelijk contract. Een intentieverklaring krijgt de AIOS meestal niet. Dat geldt ook voor de zogeheten ANIOS, de 'arts niet in opleiding tot specialist' (een arts die ervaring opdoet in 1 of meer specialismen).
 
Een A(N)IOS zonder vast contract kan bij Attens Hypotheken toch een hypotheek afsluiten. Ze hebben het acceptatiebeleid voor deze medische doelgroep namelijk aangepast. Voor het toetsinkomen mag je rekenen met het huidige inkomen van de A(N)IOS, alsof het een vast inkomen is.
Attens Hypotheken is niet voor niets dé hypotheekspecialist in de sector zorg en welzijn. Attens opent deuren voor wie zorgt.

 

Terug naar boven
 
Klant wil een hypotheekrente op maat en per 1 mei verbeterde regels voor accepteren en verstrekken hypotheek
Steeds meer klanten vragen om een rente die past bij hun situatie en willen daar bovendien meer invloed op kunnen uitoefenen. Daarom hanteert BLG Wonen sinds begin dit jaar twaalf tariefgroepen: voor iedereen een passende rente.

Met de uitbreiding van het aantal tariefgroepen kunnen BLG-klanten op rente-verlengmomenten hun hypotheek nauwkeuriger op hun situatie laten aansluiten en gelden. De tarieven gelden voor hypotheken met een vaste of variabele rente. Er zijn twee tariefgroepen voor hypotheken met NHG: onder en boven 90% marktwaarde. Daarnaast zijn er tien tariefgroepen voor hypotheken zonder NHG variërend van <40% tot >106% marktwaarde.

De voordelen bij BLG Wonen:
 • Adviseurs en klanten blijven frequenter met elkaar in contact.
 • Door de 12 tariefgroepen sluit de hypotheek nauwkeuriger aan op de situatie van de klant.
 • Klanten kunnen meer invloed op de hoogte van hun hypotheekrente uitoefenen door af te lossen
 • Stijgende woningprijzen kunnen leiden tot voordeel van de klant, omdat zij eerder naar een lagere tariefgroep kunnen overgaan


Per 1 mei past BLG Wonen de regels voor accepteren en verstrekken van hypotheken aan. 
Wat vragen ze van jou?

- Wees zorgvuldig bij jouw aanvraag. De meeste Hypotheek Uitgangspunten brengen ze automatisch uit. Een voorwaarde hiervoor is dat de gegevens van jouw aanvraag overeenkomen met de stukken die jij moet aanleveren. Belangrijk is dat jij de situatie van de klant goed beschrijft en dat alle gevraagde stukken voorafgaand aan het uploaden volledig en correct zijn gecontroleerd. Dit voorkomt extra werk, discussie tijdens de acceptatiefase en teleurstelling bij jouw klant. 
- Onderbouw altijd een afwijkende aanvraag. Past een aanvraag niet binnen de regels? Dan kijken onze Helping People graag samen met BLG wat er mogelijk is. Zorg voor een goede onderbouwing van de aanvraag. Dit kan door middel van het opmerkingenveld in jouw software of door de onderbouwing te mailen naar het Hypotheek Support Center. 

Klik hier voor een overzicht van belangrijke aanpassingen met bijbehorende toelichting. 

Goed om te weten: Minder stukken nodig voor een aanvraag. Dit heeft BLG aangepast:
- Een klant hoeft zijn eigen middelen onder € 15.000 niet meer aan te tonen
- Een klant hoeft niet meer te laten zien wat de herkomst van de eigen middelen is
- Bij projectbouw onder garantie hebben we geen apart waarborgcertificaat meer nodig.
- Een klant hoeft geen bewijs van verkoop meer aan te leveren als de bedenktijd voorbij is (en de koop gewoon doorgaat).

 

Terug naar boven
 

Callas Wia Planner versie 2018.6 geoptimaliseerd

De WIA Planner is weer verder verbeterd met diverse kleine aanpassingen. Download nu de meest actuele versie, klik hier. 

De Callas Inkomensgarantie ook in de WIA Planner
In de WIA Planner kun je ook de nieuwe Callas Inkomensgarantie meenemen in je analyse en adviesrapport. Wil je weten hoe je dit het beste doet? Registreer je voor het webinar 'Introductie Callas Inkomensgarantie'. 
In 30 minuten praat Callas je bij over deze unieke inkomensverzekering. 
 

 

Terug naar boven
 

Meefinancieren van EBV vergemakkelijkt

Florius heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Belangrijk onderdeel van het stimuleren van duurzaamheid is vergemakkelijken van het meefinancieren van Energie Besparende Voorzieningen. De eerste stappen zijn inmiddels genomen. 
 
Het Energiebespaarbudget
Florius heeft mede een klantvriendelijke variant van het EBV bouwdepot ontwikkeld: het zogenaamde Energiebespaarbudget. Dit geeft de klant de mogelijkheid om eerst de hypothecaire financiering veilig te stellen, inclusief de verwachtte EBV, zonder zich op voorhand definitief vast te leggen op de te nemen maatregelen en leveranciers. Bij de aanvraag van financiering van EBV is het voldoende om de geraamde kosten door middel van specificaties aan te tonen. Na passeren heeft de klant 24 maanden de tijd om declaraties in te dienen voor uitbetaling uit het Energiebespaarbudget. De EBV mogen afwijken van de specificaties, mits ze voldoen aan de definitie van EBV in TRHK (Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet).
Het volledige bedrag aan EBV moet in de volgende gevallen verplicht in een bouwdepot worden gestort:
- Bij financiering van > 100% LTV; en/of
- Bij financiering met explain op LTI (zonder NHG); en/of
- Bij financiering met NHG; en/of
- Bij financiering < 100% LTV zonder NHG en bedrag EBV > € 7.500

Uitgangspunten EBV
In de TRHK en in de normen van NHG is bepaald dat de kosten van EBV mogen worden meegefinancierd boven de marktwaarde van de woning (LTV) tot een maximum van 106%. Dit geldt voor zowel NHG als niet-NHG leningen. De extra leenruimte moet volledig worden besteed aan EBV. Uitgangspunt hierbij is de marktwaarde vóór de realisatie van EBV (lees: de marktwaarde voor verbouwing). Als absoluut maximum van de lening geldt een bedrag van 106% van de waarde van de woning ná verbouwing.

 

Terug naar boven
 

Groener Gras Actieweken en webinar Rob Timmermans gemist?

NG heeft tijdens de actieweken veel hypotheekaanvragen mogen ontvangen. Bedankt voor jullie vertrouwen in ING! De actieweken lopen nog steeds, dus nog meer van jouw klanten kunnen hiervan profiteren. Help jouw klanten vooruit met een ING hypotheek: een lage rente én goede voorwaarden.
 
Wat houdt de actie ook alweer in?
ING biedt tijdelijk een heel scherp tarief op de 20-jaars hypotheekrente en '12 jaar vast voor de prijs van 10 jaar vast' voor Annuïteitenhypotheken en Lineaire hypotheken. Beide acties gelden tot nader bericht.

Webinar Rob Timmermans gemist?

Kijk dan het webinar terug! Toptrainer Rob Timmermans behandelt de aandachtspunten van de eigenwoningregeling bij doorstromers. Je hebt vast dagelijks doorstromers aan tafel en merkt misschien wel dat het soms lastig is om de eigenwoningreserve en de aflosverplichting vast te stellen. In 60 minuten tijd ben je weer helemaal bij!
“Rob Timmermans is een vakman pur sang. Iedere adviseur steekt hier veel van op.”
“Belangrijke onderwerpen, duidelijk behandeld”
Klik hier en bekijk het webinar.


 

 

Terug naar boven
 

Merius verbetert voorwaarden

Automatisch lagere risicoklasse door aflossing
Met ingang van 1 mei 2018 verbetert Merius de voorwaarden voor nieuwe en bestaande klanten omtrent automatische rentedaling. Wanneer een klant zijn of haar hypotheek (extra) aflost en daardoor in een lagere risicoklasse terechtkomt, passen wij het rentepercentage van de lening voortaan automatisch aan.
 
Profiteren van waardestijging woning
Is de waarde van de woning tijdens de looptijd van de hypotheek gestegen? Dan kunnen klanten voortaan een verzoek indienen met daarbij een actueel taxatierapport of recente WOZ-beschikking waaruit de waardestijging blijkt. Met het aantonen van de waardestijging kan de lening ook in een lagere risicoklasse terechtkomen waardoor de maandlasten van de klant mogelijk dalen.
 
Nieuwe Algemene Voorwaarden
Als je precies wilt weten hoe Merius te werk gaat omtrent automatische rentedaling, kun je dit teruglezen in de nieuwe Algemene Voorwaarden.

 

Terug naar boven
 

Nieuwe kennistest en reminder uitverkocht

Duurzaamheid staat in de hypotheeksector hoog op het programma. Hoeveel weet jij over dit onderwerp? Klik hier om mee te doen met de nieuwe kennistest!
 

In deze nieuwsbrief nog even een reminder:

Wegens succes zijn de MUNT Hypotheken met een rentevasteperiode van 20 en 30 jaar met een marktwaarde van 60 t/m 80% vanaf zaterdag 21 april voor nieuwe klanten tijdelijk uitverkocht. 
 

 

Terug naar boven
 

Inkomensverklaring voor ondernemers en update krachtenbundeling

Vanaf nu heb je een inkomensverklaring nodig voor ondernemers die langer dan drie jaar een bedrijf hebben. Dus is jouw klant langer dan drie jaar ondernemer en wil hij het inkomen uit onderneming mee laten tellen in de berekening van de  hypotheek? Dan dien je voor deze klanten gebruik te maken van een inkomensverklaring waaruit het toetsinkomen blijkt. Dit geldt voor alle ondernemingsvormen. Voor een hypotheekaanvraag voor een startende zzp’er is sinds september 2017 al een inkomensverklaring nodig.

Voordeel voor jou en de ondernemer
De inkomensverklaring kan de klant al regelen voordat hij een hypotheek heeft aangevraagd en zelfs al voordat hij een afspraak met jou heeft gehad. Zo weten de klant en jij meteen met welk toetsinkomen er gerekend wordt door Nationale-Nederlanden. Jij hoeft deze analyse dus niet meer zelf te maken. Daarnaast bereken je eenvoudig wat de ondernemer kan lenen. 

Inkomensverklaring opvragen
Een inkomensverklaring kun jij of de klant zelf opvragen bij drie partijen: Pentrax, Raadhuys of overviewz. Is jouw klant langer dan drie jaar ondernemer en wil hij een hypotheek met of zonder NHG? Of is jouw klant een startende zzp’er die een hypotheek zonder NHG aan wil vragen? Dan kun jij of jouw klant het opdrachtformulier downloaden:
- Klik hier voor inkomensverklaring Pentrax
- Klik hier voor inkomensverklaring Raadhuys
- Klik hier voor inkomensverklaring overviewz
Is jouw klant een startende zzp’er en wil hij een hypotheek met NHG aanvragen? Download dan een opdrachtformulier op nhg.nl.

De kosten voor het aanvragen van een inkomensverklaring variëren, afhankelijk van de ondernemingsvorm, en zijn in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Ze worden door de opdrachtgever rechtstreeks betaald aan de partij die de inkomensverklaring maakt.
 

De krachtenbundeling van Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd is al een jaar in volle gang. Bij deze weer een update.

Vooraankondiging omzetting Delta Lloyd rekening-courant
Het samengaan zorgt voor wijzigingen in de financiële- en administratieve processen en systemen. Per 1 juli 2018 gaan de rekening-courantnummers van Delta Lloyd over naar NN. De meeste aanpassingen voeren ze automatisch uit. 

Van blauw naar oranje
De samenvoeging van de activiteiten van Delta Lloyd en NN betekent dat het merk Delta Lloyd in de loop van dit jaar gaat verdwijnen. In de overgang naar de oranje huisstijl van NN zijn 2 data belangrijk:
- Vanaf 1 juli 2018 communiceren ze in offertetrajecten naar nieuwe klanten vanuit NN. De Delta Lloyd ORV en collectieve inkomensproducten zijn hierop een uitzondering
- Vanaf 17 november 2018 communiceren ze voor alle producten in de oranje huisstijl. Particuliere en zakelijke schadeverzekeringen communiceren vanaf 1 juli in oranje. Collectieve inkomensproducten en enkele bankproducten gaan op een later moment over van blauw naar oranje. 
 

 

Terug naar boven
 

Vereenvoudiging taxatieproces

Woonfonds heeft het taxatieproces met betrekking tot de Woningverhuur Hypotheek aangepast. Samen met Dynamis is een gestroomlijnd proces opgetuigd. Dit proces kent de volgende stappen.
 1. Via het online formulier geef je (eventueel samen met jouw klant) de opdracht tot taxatie
 2. Deze opdracht komt bij Dynamis binnen. Zij zorgen ervoor dat de taxatie-opdracht naar de juiste gekwalificeerde taxateur(s) gaat.
 3. De taxateur gaat taxeren en levert het rapport digitaal bij Dynamis in.
 4. Dynamis stuurt het rapport met nota digitaal door naar de klant
Afspraken met Dynamis
- Kosten van het taxatieraport zijn € 850,= excl. BTW
- Binnen 8 werkdagen wordt het taxatierapport geleverd
- Dynamis zorgt eeeervo dat het rapport voldoet aan de richtlijnen

Als je om wat voor reden dan ook niet kiest voor een taxatie door Dynamis dan kun je kiezen voor een andere RICS gecertificeerde taxateur. 

 

Terug naar boven
HypotheekCompany Rentetips
 
Rentetip 1
1,74%
10 jaar NHG

ABN-AMRO Budget Hypotheek met bpk en duurzaamheidskorting
Alleen annuitair

 

Rentetip 2
2,30%
20 jaar NHG

Lloyds Bank Hypotheek
Annuitair en lineair

 

Rentetip 3
2,64%
30 jaar NHG
Aegon Annuïteitenhypotheek

Passeerrente = offerterente
 
shadow1
icon-facebook icon-twitter icon-youtube icon-linkedIn
HypotheekCompany
Lasondersingel 105
7514 BN  Enschede
Telefoon :  053 - 480 24 00
www.hypotheekcompany.nl

Je ontvangt deze e-mail omdat je aangesloten bent bij HypotheekCompany.

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en typefouten worden voorbehouden. Copyright © 2017 HypotheekCompany.