Bekijk online arrow1
shadow2
shadow1
 
image2_50x50
 
HypotheekCompany Helping People

 

image3_50x50
 

Helping People Rentetips


 

 
image4_50x50
 
Geldverstrekker Updates

 
space
space
 
 
Adviesbox wijzigingen
Per 1 januari 2018 zijn er diverse wijzigingen te verwachten. In de sneltoets van Adviesbox is per heden de optie toegevoegd om te rekenen met de 2018 normen voor de maximale hypotheek. Er wordt ook gewerkt aan de optie om in een dossier over te schakelen op de 2018 hypotheeknormen. Wijzigingen die nog in behandeling zijn bij de tweede kamer worden verwerkt zodra ze definitief zijn en dan per eerste werkdag van het nieuwe jaar. Vanaf de eerste werkdag van 2018 zal Adviesbox rekenen met alle wetten, normen en sociale cijfers van 2018. Je kunt dan geen rapport meer maken alsof het nog 2017 is. Houdt hier dus rekening mee. 
 
Heb je een vraag? Klik hier 

 

 
 
Nieuwe NHG-normen gepubliceerd
De nieuwe NHG-normen 2018 zijn gepubliceerd. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen. 

Vanaf 1 januari 2018 stijgt de NHG-kostengrens naar 265.000 euro. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen gaat de kostengrens naar 280.900 euro. Nieuw in de NHG-voorwaarden en -normen is dat de klant zijn hypotheek zonder NHG kan oversluiten naar een hypotheek met NHG. De borgtochtprovisie blijft onveranderd op 1 procent van de lening. 
 
Klik hier en download de nieuwe NHG-normen
shadow1
 
Geldverstrekker Updates
ABN AMRO | Duurzaamheidsactie voor bestaande hypotheekklanten
BIJBOUWE | Uitverkocht: 7 t/m 10 jaar in combinatie met NHG
BLG WONEN | Restschuldfinanciering
FLORIUS | Nieuwe campagne Florius
HYPOTRUST | 100.000 actieve Hypotrust klanten
ING | Loyaliteitsbonus overdragen aan (klein)kinderen en werkelijke lastentoets voor gepensioneerden
INTERBANK | Tariefswijziging Persoonlijke Lening
MERIUS | Digitale werkgeversverklaring en TVI taxatierapporten
NATIONALE NEDERLANDEN | AFM leidraad rentemiddeling en extra aflossen
WOONFONDS | Nieuw: 100% leencapaciteit voor kort zelfstandigen
 
 
shadow1
 

Duurzaamheidsactie voor bestaande hypotheekklanten

ABN AMRO streeft naar verduurzaming van haar hypotheekportefeuille (gemiddeld label A in 2030) en wil dan ook haar hypotheekklanten helpen hun huis energiezuiniger te maken. Daarom komen ze bestaande ABN AMRO hypotheekklanten die met eigen geld hun huis duurzamer maken, financieel tegemoet: wil de klant bijvoorbeeld zijn vloer, dak of spouwmuur isoleren, dubbel glas aanbrengen, een HR CV-ketel, zonnepanelen of warmtepomp installeren? Dan krijgt hij van ABN AMROs 10% cadeau, met een maximum van € 750,-.  Het informeren van bestaande hypotheekklanten, o.a. per brief en mail, is inmiddels gestart.  
 

Wat houdt de actie in en wat zijn de spelregels?

 • De actie loopt van 19 oktober 2017 t/m 31 januari 2018 
 • De verduurzamingsmaatregelen moeten worden betaald met eigen geld (dus niet gefinancierd met een lening); 
 • De actie is alleen geldig voor klanten die een hypotheek op hun woning hebben bij ABN AMRO of de hypotheekofferte hebben getekend vóór 19 oktober 2017.
 • Klanten die een hypotheekofferte van ABN AMRO voor hun woning tekenen tussen 19 oktober 2017 en 31 januari 2018, zijn om fiscale redenen uitgesloten van de actie.
 • De klant kan alleen offertes voor verduurzaming insturen tijdens de actieperiode.
 • De hoogte van het bedrag dat de klant krijgt is 10% van het bedrag op de offerte exclusief de btw, met een maximum van € 750 per huis. Dit bedrag is belastingvrij.
 • De duurzaamheidsmaatregelen mogen niet uitgevoerd zijn vóór de actieperiode, maar moeten wel zijn uitgevoerd binnen een half jaar ná opsturen van de offerte aan ABN AMRO;
 • Het te ontvangen bedrag wordt berekend aan de hand van de offerte voor de duurzame maatregelen in zijn woning - de klant stuur zijn offerte vóór 31 januari 2018 in en ABN AMRO bevestigt welk bedrag hij van ABN AMRO cadeau krijgt na insturen van de factuur.
Bekijk hier de actiedetails en de exacte actievoorwaarden.

Note: de actie mag vanwege wet- en regelgeving niet worden aangewend om nieuwe ABN AMRO hypotheekklanten te werven


 

 

Terug naar boven
 
Uitverkocht: 7 t/m 10 jaar in combinatie met NHG
De rentetarieven met een rentevaste periode van 7 t/m 10 jaar in combinatie met NHG zijn vanaf dit moment (tijdelijk) niet meer beschikbaar. Klik hier om nu te zien welke rentetarieven nog beschikbaar zijn, doorgestreepte tarieven zijn op dit moment niet beschikbaar. 

Geen gevolgen voor lopende aanvragen
De tijdelijke aanpassing van het assortiment heeft geen gevolgen voor lopende aanvragen, voor deze klanten is het hypotheekbedrag reeds gereserveerd. Ook klanten met een bestaande bijBouwe hypotheek die willen verlengen of verhogen kunnen wel voor deze tarieven kiezen. 

 

Terug naar boven
 
Restschuldfinanciering
Hoewel de woningmarkt sterk aan het herstellen is, staan in Nederland nog steeds ca. 330.000 woningen onder water. Naar verwachting komen daar dit en volgend jaar nog ruim 27.000 huishoudens bij. Vooral van huizenkopers tussen de 25 en 45 jaar komen veel aanvragen voor restschuldfinanciering binnen (bron: WEW).
 
Financiële ruimte creëren
Met ingang van 2018 is de rente over de restschuldfinanciering niet meer fiscaal aftrekbaar. De renteaftrek voor financieringen van een restschuld die is ontstaan uit een verkoop tussen 28 oktober 2012 en 31 december 2017 blijft wel behouden. Wanneer de aftrekbaarheid wordt afgeschaft en kopers vanwege restschulden niet verhuizen, krijgen zij minder kansen. BLG Wonen wil graag dat elke Nederlander kan wonen en biedt daarom een ruime restschuldfinanciering aan, de BLG Restschuldregeling aan.
 
De voordelen van de Restschuldregeling bij BLG Wonen:
 • BLG Wonen toetst een restschuld tot 1-1-2018 in box 1 als de woning verkocht is en is gepasseerd bij de notaris. Na 1-1-2018 toetsen ze in box 3. Dus ook na 1-1-2018 is een restschuldfinanciering bij BLG Wonen mogelijk. Is het pand op dit moment nog niet verkocht, dan toetsen ze ook in box 3.
 • Bij BLG Wonen kun je de restschuld tot 120% meefinancieren wanneer de klant het huis heeft verkocht en een hypotheek bij BLG Wonen heeft.
 • Als een hypotheek van de verkochte woning niet bij BLG Wonen loopt, is de maximale financiering van de Restschuld 115%.
 

 

Terug naar boven
 

Nieuwe campagne Florius

Aanstaande maandag, 13 november, start Florius met de campagne Extra aflossen zonder prijskaartje. 

Extra aflossen uit eigen middelen
Florius stimuleert extra aflossen. Door er geen prijskaartje aan te hangen, loont het de moeite om een deel van het eigen geld te gebruiken om lagere maandlasten te krijgen. Mogelijk willen klanten samen met jou kijken of extra aflossen in hun persoonlijke situatie voordelig is. Klanten kunnen eenvoudig zelf extra aflossen via de mijnFlorius omgeving en sinds kort ook via de mijnFlorius app. 

Vanaf aanstaande maandag is de commercial twee weken lang op de radio te horen. Daarnaast kom je Florius online tegen, onder andere op YouTube en Facebook. 
 

 

Terug naar boven
 

100.000 actieve Hypotrust klanten

Vorige week heeft Hypotrust de 100.000e klant verrast. Onder het genot van een glaasje champagne proostte Hyptorust op deze mooie mijlpaal. Een nieuwe mijlpaal in de historie van het bedrijf dat in 1993 als eerste 'Non-Bank' van Nederland startte met het labellen en distribueren van hypotheken met externe funding.  
Directeur Michel van den Akker: "We zijn trots op het bereiken van deze nieuwe mijlpaal die we door een goede samenwerking met professionele adviseurs hebben kunnen bereiken. We hebben de ambitie om onze portefeuille verder uit te bouwen en dat betekent dat onze totaal-propositie minstens zo aantrekkelijk moet blijven als de afgelopen jaren. Daar ligt een mooie uitdaging!"
 

 

Terug naar boven
 

Loyaliteitsbonus overdragen aan (klein)kinderen en werkelijke lastentoets voor gepensioneerden 

Omdat we merken dat niet bij alle HC'ers bekend is dat de loyaliteitsbonus van ING kan worden overgedragen aan (klein)kinderen brengen we dit graag even onder de aandacht.

Wat is de loyaliteitsbonus
De Loyaliteitsbonus is voor hypotheekklanten die een hypotheek bij de ING hebben afgesloten die is gepasseerd vóór 1 januari 2013. De korting op de hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de opgebouwde Loyaliteitsbonus, de gekozen rentevaste periode en de hoogte van de hypotheek. 

Loyaliteitsbonus overdragen
De Loyaliteitsbonus kan worden overgedragen van (groot)ouder(s) aan (klein)kinderen, wanneer zij hun eerste ING Hypotheek afsluiten. Jij meldt dan op de offerteaanvraag dat de relatie gebruik wil maken van de Loyaliteitsbonus van de ouder(s) en voor welk bedrag. (Groot)Ouders kunnen maximaal 1% van de hoofdsom van de nieuwe hypotheek van het (klein)kind overdragen aan (klein)kinderen. Om de bonus over te kunnen dragen dienen de (groot)ouders deze verklaring te ondertekenen. De Loyaliteitsbonus kan niet worden overgedragen aan een (klein)kind dat al een ING Hypotheek heeft. overdrachten in andere familiaire relaties (broers, zussen, ooms, tantes etc etc) en overige overdrachten zijn niet toegestaan.

De ING loyaliteitsbonus kan nog tot en met 2020 gebruikt worden voor extra rentekorting. 
 

Werkelijke lastentoets voor gepensioneerden

Goed nieuws voor gepensioneerden. Bij ING kan getoetst worden op werkelijke lasten. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de Niet-Annuïtaire Toets (NAT-sheet). 

Een voorbeeld:
Aanvrager 1 inkomen € 16.000,=
Partner inkomen € 15.000,=
Inkomen totaal € 31.000,=
Hoofdsom € 150.000,=

Maximale woonlasten € 6.510,=
Bij annuïtaire toetsing bedragen de toetslasten € 6.599,= en is de aanvraag derhalve niet haalbaar. 
Bij toetsing op werkelijke lasten bedragen de toetslasten € 2.910,= en is de aanvraag ruim haalbaar. 


Wanneer mag je gebruik maken van deze toetsing? 
Indien volledig inkomen = pensioeninkomen en :
- Het pensioeninkomen gedurende de looptijd stabiel is en niet daalt
- De rentevaste periode is (op moment van aanvraag van de hypotheek) minimaal 10 jaar;
- De maximaal toegestane hypotheek is 50% van de marktwaarde van de woning;
- Er moet gemotiveerd worden waarom deze afwijking voor de klant verantwoord is.

Werkelijke lastentoets bij tijdelijk inkomensarme periode
Indien annuitaire financieringslast hoger dan maximale woonlast gedurende een periode van maximaal 4 jaar voor pensioendatum mag op werkelijke last worden getoetst indien:
- De klant kan het verschil tussen de annuïtaire financieringslast en de maximaal toegestane woonlast gedurende deze inkomensarme periode opvangen met aantoonbaar vrij vermogen;
- Na afloop van deze inkomensarme periode ontvangt de klant pensioeninkomen;
- Na afloop van deze inkomensarme periode is de annuïtaire financieringslast van de hypotheek niet hoger dan de maximaal toegestane woonlast;
- De maximale toegestane hypotheek is 80% van de marktwaarde van de woning;
- Er moet gemotiveerd worden waarom deze afwijking voor de klant verantwoord is.

Hoe kan jouw klant gebruik maken van dit voordeel? 
Dien de aanvraag zoals gebruikelijk in via HDN. Stuur aanvullend per mail de ingevulde NAT-sheet met duidelijk toelichting naar aanvragen@hypotheekcompany.nl

En heb je vragen of hulp nodig? Bel dan met een van onze Helping People. 
 

 

Terug naar boven
 

Tariefswijziging Persoonlijke Lening

Interbank heeft per heden de tarieven voor de Persoonlijke Lening gewijzigd. De nieuwe tarieven gelden voor de looptijd van 6 tot en met 120 maanden en voor Label 1 en 2. De wijzigingen zijn als volgt:
• De rente stijgt met 0,2% voor leningen tot € 15.000.
• De rente daalt met 0,2% voor leningen vanaf € 50.000.
Met deze rentedaling voor leningen vanaf € 50.000 hebben we een zeer scherpe rente vanaf 4,1% voor leningen van dit bedrag of hoger.
 
Heb je al een goedgekeurde aanvraag voor een Persoonlijke Lening met een kredietbedrag hoger dan € 50.000? Dan kun je deze aanvraag opnieuw indienen om in aanmerking te komen voor het lagere tarief. Klik hier voor de nieuwe tariefkaart. 
 
Blokkade op leningen
Vanuit de zorgplicht is het belangrijk om regelmatig na te gaan of de lening van een klant nog bij hem past. Als je geen actueel beeld kunt krijgen van de situatie van jouw klant, kun je nu een verzoek indienen voor een blokkade van zijn doorlopend krediet. Je kunt een blokkade aanvragen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
 • Je hebt ten minste 3 keer geprobeerd om de klant te bereiken. Ook is de klant schriftelijk geïnformeerd over het ingediende verzoek bij de bank om het contract te blokkeren.
 • Je hebt eerder geprobeerd om de gegevens bij de klant op te vragen om te onderzoeken of er sprake is van overcreditering, maar de klant wil je geen nieuwe informatie geven.
Bij het verzoek voor de blokkade stuur je de brief die je hierover naar de klant hebt gestuurd naar Interbank Als er aanleiding is voor een blokkade, dan controleren ze eerst het huidige verloop van het contract en de eventuele gegevens van de klant uit het verleden.
Structureel aflossen door gewijzigde maandtermijn

Voor een aantal van jouw klanten komt er een nieuwe structureel aflossen Doorlopend Krediet campagne aan. Het gaat om klanten die een aflossingsvrij krediet of rentekrediet hebben. Interbank wil deze groep klanten helpen om structureel af te lossen door hun maandtermijn te wijzigen, zodat zij hun lening eerder hebben terugbetaald. Je leest hier wat dit voor jou betekent. 

Voordelig voor jouw klanten
Door deze campagne stijgt de maandtermijn van klanten die eerst niet of nauwelijks aflosen, omdat zij meer aan aflossing gaan betalen per maand. Op termijn is de klant hierdoor voordeliger uit. 

Wat houdt de campagne in?
De campagne is bedoeld voor klanten met een doorlopend krediet waar niet of nauwelijks aflossing in de maandtermijn zit. Interbank heeft deze klanten een brief gestuurd. In de brief informeren ze jouw klanten over hun nieuwe maandtermijn. Deze is berekend door bij de oude maandtermijn 5% aflossing per jaar van het openstaande saldo op te tellen. 

Wat verwacht Interbank van jou?
Als jouw klant akkoord gaat, dan hoef jij niets te doen en passen ze het automatisch aan. Jouw klant kan ook bezwaar maken of om een persoonlijk advies vragen. In dat geval zal jouw klant contact met jou opnemen.  
 

 

Terug naar boven
 

Digitale werkgeversverklaring en TVI taxatierapporten

Merius maakt zoveel mogelijk gebruik van geautomatiseerde toepassingen die de efficiëntie in het aanvraagproces en de dienstverlening verbeteren.
 
Wist je dat de werkgeversverklaring digitaal ingevuld kan worden door de werkgever? Vanaf heden accepteert Merius Hypotheken alleen nog een digitaal ingevulde werkgeversverklaring
 
75% van de adviseurs maakt hier al gebruik van en profiteert van het feit dat het document automatisch ingelezen kan worden, waardoor zij een snellere terugkoppeling ontvangen.
 

TVI taxatierapporten

Met ingang van heden accepteert Merius Hypotheken ook gevalideerde taxatierapporten van TVI. Een aantal aandachtspunten:
- Het taxatierapport moet een duidelijk leesbare PDF zijn
- De PDF van het taxatierapport mag niet groter zijn dan 23 mb
 

 

Terug naar boven
 

AFM leidraad rentemiddeling en extra aflossen

Nationale Nederlanden vindt het belangrijk dat de klanten begrijpen hoe ze de rente na rentemiddeling berekenen. Daarom krijgen de klanten vanaf nu een bijlage met uitleg bij het voorstel voor een tussentijdse rentewijziging. In die bijlage leggen ze in vier stappen uit hoe ze de renteopslag en de rente na rentemiddeling berekenen. Nadat jouw klant een rentewijziging heeft aangevraagd, kan hij het voorstel en de bijlage bekijken in mijn.nn. Jij krijgt een kopie van het voorstel. 

Extra aflossen
Om een extra aflossing nog dit jaar te kunnen verwerken moet de overboeking via mijn.nn.nl (iDeal) uiterlijk op 21 december 2017 gedaan worden. Voor handmatige overboekingen geldt de deadline van 15 december 2017. 
 

 

Terug naar boven
 

Nieuw: 100% leencapaciteit voor kort zelfstandigen

Woonfonds heeft goed nieuws voor jou en jouw (kort) zelfstandige klanten. Dit willen ze graag met je delen. 

Nu 100% LTI vanaf 1 kalenderjaar zelfstandig
Is jouw klant meer dan 1, maar minder dan 3 kalenderjaren zelfstandig? Vanaf vandaag kan je 100% van het inkomen als toetsinkomen meenemen! Voor dit risico rekent Woonfonds een opslag van 0,5%

Goed om te weten
 • De inschrijving bij de Kamer van Koophandel bepaalt de ingangsdatum zelfstandigheid
 • Gebroken aanvangsjaar wordt buiten beschouwing gelaten (niet met NHG)
 • Vanaf 1 mei volledige stukken van de afgelopen 3 jaar verplicht (NHG vanaf 1 juli)
 • Het toetsinkomen is maximaal in inkomen van het laatste kalenderjaar
 
Een casus voorbespreken?
Soms heb je een zaak die niet helemaal past binnen de acceptatiekaders. Maar jij als adviseur staat er wel helemaal achter. Neem dan contact met met de Helping People van HypotheekCompany en deel dan alle informatie en inzichten die jij hebt. Bijvoorbeeld een groei groter dan 40% in het laatste kalenderjaar, negatief eigen vermogen (niet in het laatste jaar), bijna 1 kalenderjaar zelfstandig of overwinst. Dit zijn soort zijn afhankelijk van de situatie bespreekbaar en onze Helping People helpen jou er graag bij.  
 

 

Terug naar boven
HypotheekCompany Rentetips
 
Rentetip 1
1,63%
10 jaar NHG

ABN AMRO Budget Hypotheek
met bpk en duurzaamheids-
korting

 

Rentetip 2
2,20%
20 jaar NHG

Hypotrust OK Hypotheek
Annuïteiten Hypotheek + Argenta ORV

 

Rentetip 3
2,53%
30 jaar NHG

NIBC Direct Hypotheek
Annuïteiten, lineair en aflossingsvrij
Alleen 1e hypotheken. Geen verhoging/omzetting
 
shadow1
icon-facebook icon-twitter icon-youtube icon-linkedIn
HypotheekCompany
Lasondersingel 105
7514 BN  Enschede
Telefoon :  053 - 480 24 00
www.hypotheekcompany.nl

Je ontvangt deze e-mail omdat je aangesloten bent bij HypotheekCompany.

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en typefouten worden voorbehouden. Copyright © 2017 HypotheekCompany.