Copy
Nieuwsbrief header Samen Sterk zonder Stigma

Nieuwsbrief juni

Als je herstelondersteunend wilt werken, is destigmatiserend werken een belangrijke voorwaarde. Hoe kun je dat nog beter doen? We helpen je met onder andere een e-learning, een toolkit en een impactproductie. In deze nieuwsbrief vertellen we je daar meer over.
Volg de nieuwe e-learning
Ben je ggz-professional of studeer je daarvoor? Met deze gratis e-learningmodule leer je in twee uur wat de impact van (zelf)stigma is en hoe jij nog beter destigmatiserend kunt werken. Samen Sterk ontwikkelde deze module in samenwerking met de GGZ Ecademy. Op 4 juli vertellen we je er in een webinar alles over en kun je je vragen stellen.

 
Lees alles over de e-learning en het webinar
'Ik wil mijn leven zo inrichten dat het past bij mij'
Myrthe: "Waar ik wil komen, is dat ik mijn leven zo kan inrichten dat het past bij mij in plaats van andersom, dat ik me aanpas aan het leven dat ik dacht te willen hebben. Dat betekent dat ik misschien nooit fulltime kan werken of aan andere zogenaamde ideaalbeelden kan voldoen. De kern is denk ik dat ik mijn leven zinvol wil invullen, volgens mijn normen en waarden."
Een gesprek met Myrthe over psychische shit
'De impact was boven verwachting'
Toolkit Beyond the Label bevat 14 werkvormen waarmee je met je team in gesprek gaat over stigma. "Ik vind Beyond the Label heel zorgvuldig in alle informatie en de oefeningen die eraan gekoppeld zijn. Daarnaast zijn de oefeningen gewoon heel leuk. Het is interactief en je wordt echt uitgedaagd om zelf na te denken. Het team gaf als feedback dat ze zich er nu meer bewust van zijn dat ze vooroordelen hebben."
Dieke vertelt over haar ervaring met deze toolkit
Nieuwe impactproductie in ontwikkeling
We ontwikkelen een impactproductie die bestaat uit negen filmfragmenten. Na een korte situatieschets – gebaseerd op ervaringen van cliënten – improviseren vier professionele acteurs en drie ambassadeurs van Samen Sterk een scène. Bijvoorbeeld over bejegening, professionele afstand, werkdruk of eigen regie.
Waarom maken we deze impactproductie?
Zet iemand met ervaring in
Een van de manieren waarop je destigmatiserend kunt werken, is door mensen in te zetten die zelf ervaring hebben met psychische kwetsbaarheid. Bijvoorbeeld onze ambassadeurs. Zij weten hoe het is om te maken te hebben met vooroordelen en zelfstigma, en wat wel en niet helpt bij herstel. Ze geven bijvoorbeeld presentaties, maken voorstellingen of schrijven blogs.
Maak hier kennis met onze ambassadeurs
'Ga je anders praten, dan ga je anders denken'
Een betere, herstelondersteunende ggz begint bij respectvolle, herstelondersteunende taal. Ga je anders praten, dan ga je anders denken. Remke van Staveren, psychiater en initiatiefnemer van HART voor de GGZ laat aan de hand van een simpele gedachteoefening zien hoe je patiëntgericht communiceert.
 
Lees meer over patiëntgerichte communicatie
Andere berichten
  • In het boek ‘T is goed zo' zijn de blogs van Eelco de Gooijer verzameld. Hierin lees je hoe het steeds slechter gaat met Eelco en hoe hij worstelt met zijn problematiek en ‘het systeem’. De verslaglegging eindigt met zijn euthanasie op grond van psychisch lijden. We mogen zijn boek verloten.
  • 9 HOP-masters opgeleid
  • Samen Sterk zonder Stigma is nu ook actief op Instagram.
  • De ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma maken psychische kwetsbaarheid bespreekbaar. Wat houdt dat in de praktijk precies in? Om je een inkijkje te geven, delen we voortaan elke maand een paar activiteiten van onze ambassadeurs.
Stuur deze nieuwsbrief door naar iemand anders
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Is deze nieuwsbrief niet goed zichtbaar, bekijk dan de online versie.
Copyright © Samen Sterk zonder Stigma, 2019 

Ons adres is:
Samen Sterk zonder Stigma
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort
info@samensterkzonderstigma.nl

Meld je af voor deze nieuwsbrief.