Copy
Nieuwsbrief header Samen Sterk zonder Stigma

Nieuwsbrief februari

"In grove lijnen weten hulpverleners best veel over stigma, maar van de nuance is nog niemand zich bewust. Ik hoop echt dat binnen GGZ Rivierduinen alle teams aan de slag gaan met de tools die er nu zijn, want wij houden anders stigma in stand en dat is wat niemand wil." Aan het woord is Job van den Heuvel, directeur behandelzaken en verpleegkundig specialist bij GGZ Rivierduinen. Vier teams van GGZ Rivierduinen werkten mee aan de pilot voor de QuickScan Destigmatisering. De QuickScan is nu voor alle ggz-teams beschikbaar. In deze nieuwsbrief lees je er meer over.
Quickscan: inzicht in (de)stigma ggz-teams
Waar en hoe stigma plaatsvindt, is vaak lastig te herkennen voor een individuele hulpverlener. De Quickscan Destigmatisering zorgt voor een oplossing. Met deze tool meet je voor jezelf én in het gehele team in welke mate je destigmatiserend werkt. De resultaten bieden een vertrekpunt om met elkaar in gesprek te gaan over stigma en zijn verschillende vormen.
 
Ga ook met je team aan de slag
Training Psychische diversiteit: Het gesprek
Voor managers en HR-afdelingen is het belangrijk om stil te staan bij de mentale gezondheid van medewerkers. Hoe zie je of een medewerker goed in zijn vel zit? Als je vermoedt dat dit niet het geval is: hoe maak je het bespreekbaar? Psychische klachten bespreken, kan bijdragen aan een sneller herstel. Na deze training ben je effectief toegerust op de complexe dynamiek van psychische diversiteit op de werkvloer.

 
Meer weten over deze training?
"Moeilijke dingen bespreken, levert altijd wat op"
Schrijven is haar werk. Dit doet Marloes ook graag voor zichzelf. Zo rolde er twee jaar geleden een afscheidsbrief aan haar antidepressiva uit haar vingers. Zonder vooropgezet plan. “Ik liet de brief aan mijn man lezen en hij reageerde geëmotioneerd. Vooral omdat hij het van dichtbij had meegemaakt, maar ook omdat het iets raakte.” Zijn reactie zette Marloes aan het denken.
 
Maar ze zag beren op de weg.
HU neemt als eerste hogeschool stigma op in curriculum
Hogeschool Utrecht is de eerste hogeschool die het thema 'stigma' vanaf volgend jaar laat terugkomen in alle leerjaren van de opleiding Social Work. Voor de invulling werkt de HU nauw samen met Samen Sterk. "Dit heeft met waardengedreven onderwijs te maken en de bijdrage die wij willen leveren aan sociaal functioneren van mensen en van de samenleving", vertelt Elise Nauta, directeur Instituut Social Work.
Wat houdt deze samenwerking in?
13 maart: Train-de-Trainer voor onderwijsteams
Wil je onderwijsteams bewuster maken van psychische diversiteit? Leerkrachten leren hoe ze meer oog krijgen voor de binnenkant van hun leerlingen en hoe ze daarover kunnen praten in de klas? Volg onze Train-de-Trainer op vrijdag 13 maart 2020. Na deze Train-de-Trainer ben jij in staat om leerkrachten te laten zien hoe zij een veilig en inclusief klassenklimaat kunnen neerzetten.
Lees meer informatie
Beeldvorming in de media bij incidenten negatief
In de media zijn incidenten rond mensen met een psychische aandoening aan de orde van de dag. Hoe gaan de media daarmee om? Welke framing zien we terug? Samen Sterk zonder Stigma volgde intensief zes casussen. De analyse daarvan is te lezen in het onderzoeksrapport "Er zijn levens in gevaar – Een verkennend onderzoek naar de berichtgeving rond incidenten in de ggz".


 
De belangrijkste conclusies
Stuur deze nieuwsbrief door naar iemand anders
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Is deze nieuwsbrief niet goed zichtbaar, bekijk dan de online versie.
Copyright © Samen Sterk zonder Stigma, 2020 

Ons adres is:
Samen Sterk zonder Stigma
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort
info@samensterkzonderstigma.nl

Meld je af voor deze nieuwsbrief.