AGENDALADDER


De meeste bijeenkomsten vinden weer plaats in onze verbouwde Tinbergenzaal in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Ook op andere locaties kunt u bijeenkomsten bijwonen. Een greep uit het aanbod:

Ethiek van hersenorganoïden

2 oktober (woe), 19.30 - 21.15 uur (Amsterdam)
Debat over de ethische implicaties van het opkweken van menselijke cellen voor 'minibreinen'.
> Lees meer

Avonden van de Nobelprijzen

11 oktober (woe) en 29 oktober (woe), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Vooraanstaande Nederlandse wetenschappers uit de vakgebieden van de laureaten vertellen over het werk van de nieuwe Nobelprijswinnaars:

Klimaatverandering en gezondheid

14 oktober (ma), 15.30 - 17.30 uur (Amsterdam)
Een recent rapport van de Europese wetenschappelijke adviesraad brengt in kaart welke gevolgen klimaatverandering zal hebben voor de gezondheid van mensen in Europa. Wat zijn de gevolgen voor Nederland, en de consequenties voor het beleid?
> Lees meer

CO2-reductie in het Klimaatakkoord

15 oktober (di), 14.00 - 18.00 uur (Amsterdam)
Hoe realistisch is de doelstelling in het Nederlandse Klimaatakkoord om in 2030 49 procent minder CO2 uit te stoten? Ed Nijpels licht het Klimaatakkoord toe en neemt deel aan de paneldiscussie met wetenschappers.
> Lees meer

Uit de kunst: Ed Spanjaard

28 oktober (ma), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Dirigent Ed Spanjaard vertelt over zijn werk, en over de keuzes die hij maakt bij het dirigeren van opera’s en eigentijdse orkestmuziek.
> Lees meer

Verificatie van software

31 oktober (do), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Bij veiligheidskritische softewaresystemen, zoals 112, kunnen onverwacht grote storingen optreden. Sprekers zetten uiteen welke opmerkelijke systemen al beschikbaar zijn, en wat er nog moet gebeuren om software werkelijk betrouwbaar te maken.
> Lees meer

En verder dit jaar

  • Op 3 en 4 oktober staat de 17e Europese Gender Summit in het teken van diversiteit binnen het onderzoek.
  • De Akademie van Kunsten en Spui25 organiseren Lichaam en macht. Het kijken naar en vanuit het lichaam vindt plaats op 17 oktober.  De laatste aflevering Het toe-eigenen of onteigenen van een lichaam volgt op 21 november.
  • Het symposium Het einde van een tijdperk op 14 november gaat over het recent ontdekte bewijs voor de grote inslag van een asteroïde in Mexico, 66 miljoen jaar geleden, waardoor de dinosauriërs uitstierven.
  • Op 19 november vieren we honderd jaar Herfsttij der Middeleeuwen, een middag over het bekendste werk van Johan Huizinga. Sprekers brengen de visuele wereld van de vijftiende eeuw tot leven.
  • Op 22 november spreekt James Fitzgerald tijdens de 27e Gondalezing over de Mahābhārata.
  • Weten we wel genoeg over de schade die het plastic in de oceanen aanricht? Op 27 november belichten vier wetenschappers de mythes en oplossingen van dit plasticprobleem.
  • De jaarlijkse Erasmus Birthday Lecture op 6 december wordt uitgesproken door de historicus en musicoloog Grantley McDonald.
  • De Britse bioloog Amy Dickman spreekt in de Hoboken Lecture op 11 december over haar project om het aantal gedode leeuwen in het zuiden van Tanzania terug te dringen.

Bijeenkomst gemist?

Op het KNAW-videokanaal vindt u een aantal KNAW-bijeenkomsten terug, bijvoorbeeld de Museumlezing 'Werk, bid en bewonder'.
Of luister geluidsopnamen terug via TXTRadio, bijvoorbeeld de bijeenkomst over de eerste foto van een zwart gat.

Blijf op de hoogte

Volg de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie op sociale media en blijf op de hoogte van onze activiteiten. Meer informatie op
knaw.nl/blijfopdehoogte

KONINKLIJKE NEDERLANDSE
AKADEMIE VAN WETENSCHAPPEN
Communicatie & Informatievoorziening
Kloveniersburgwal 29
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam

Telefoon 020 551 0759
communicatie@knaw.nl

www.knaw.nl

Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het versturen van onze mailings en zullen deze nooit zonder uw toestemming aan derden verstrekken. Uiteraard kunt u altijd uw gegevens wijzigen of uzelf afmelden voor onze mailings. Zie ook onze privacyverklaring.