AGENDALADDER


De meeste bijeenkomsten vinden weer plaats in onze verbouwde Tinbergenzaal in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Een greep uit het aanbod:

KennisCafé: De taal verloedert!?

21 oktober (ma), 20.00 - 22.00 uur (Amsterdam)
Praten we binnenkort alleen nog maar in gifjes? Het KennisCafé kijkt samen met wetenschappers en andere deskundigen naar de fronten van taalverandering.
> Lees meer

Uit de kunst: Ed Spanjaard

28 oktober (ma), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Dirigent Ed Spanjaard vertelt over zijn werk, en over de keuzes die hij maakt bij het dirigeren van opera’s en eigentijdse orkestmuziek.
> Lees meer

Avond van de Nobelprijzen

29 oktober (di), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Ola Mafaalani, Ernst Hirsch Ballin, Jan Willen Gunning en andere sprekers vertellen over het werk van de nieuwe Nobelprijswinnaars in de literatuur, economie en vrede.
> Lees meer

Verificatie van software

31 oktober (do), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Bij veiligheidskritische softewaresystemen, zoals 112, kunnen onverwacht grote storingen optreden. Welke opmerkelijke systemen zijn al beschikbaar, en wat moet er nog gebeuren om software werkelijk betrouwbaar te maken.
> Lees meer

Bewustzijn en emotie: neurowetenschap en psychoanalyse

7 november (do), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Pas de afgelopen twintig jaar durfden neurowetenschappers emoties en bewustzijn met wetenschappelijke methodes te onderzoeken. Een symposium onder leiding van Jim van Os.
> Lees meer

Het einde van een tijdperk

14 november (do), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Wetenschappers uit binnen- en buitenland over het nieuwe bewijs voor de meteorietinslag van 66 miljoen jaar geleden in Yucatán (Mexico). Een asteroïde zorgde toen, aan het einde van het Krijt-tijdperk, voor het uitsterven van de dinosauriërs.
> Lees meer

Het evenwichtsnummer van de dichter

16 november (za), 15.00 - 16.30 uur (Amsterdam)
De Nederlandse dichter, criticus en academicus Alfred Schaffer spreekt in de Hans Groenewegenlezing over levensveranderende ervaringen en Zuid-Afrikaanse poëzie.
> Lees meer

Honderd jaar Herfsttij der Middeleeuwen

19 november (di), 14.00 - 17.00 uur (Amsterdam)
Een feestelijk bijeenkomst in het teken van het bekendste werk van historicus Johan Huizinga. Sprekers brengen de visuele wereld van de vijftiende eeuw tot leven.
> Lees meer

The Mahābhārata: The Epic of the Greater Good

22 november (vrij), 16.00 - 17.30 uur (Amsterdam)
James Fitzgerald, hoogleraar sanskriet,  laat in zijn Gondalezing zien hoe de vertelling van de Mahābhārata twee verschillende goddelijke lagen bevat, die bedoeld zijn om tot houdbare stellingen te komen over het Goede.
> Lees meer

Plasticvervuiling van de oceanen

27 november (woe), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Plastic is een van de beste materialen die ooit ontwikkeld zijn, maar het hoort niet in onze oceanen. Vier wetenschappers uit verschillende disciplines over de mythes en oplossingen van het plasticprobleem in de oceanen.
> Lees meer

Het leven en werk van Hendrik Antoon Lorentz

28 november (do), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Een avond over het leven en werk van Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928), een van Nederlands grootste natuurkundigen en winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde 1902.
> Lees meer

En verder dit jaar

  • De Akademie van Kunsten en Spui25 organiseren de reeks Lichaam en macht. De laatste aflevering Het toe-eigenen of onteigenen van een lichaam is op 21 november.
  • De jaarlijkse Erasmus Birthday Lecture op 6 december wordt uitgesproken door de historicus en musicoloog Grantley McDonald.
  • De Britse bioloog Amy Dickman spreekt in de Hoboken Lecture op 11 december over haar project om het aantal gedode leeuwen in het zuiden van Tanzania terug te dringen.
  • In 2020 gaan de Paradisolezingen weer van start. Dit keer met thema 'de circulaire kosmos'.

Bijeenkomst gemist?

Op het KNAW-videokanaal vindt u een aantal KNAW-bijeenkomsten terug, bijvoorbeeld de Museumlezing 'Werk, bid en bewonder'.
Of luister geluidsopnamen terug via TXTRadio, bijvoorbeeld de bijeenkomst over de opwarming van de polen.

Blijf op de hoogte

Volg de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie op sociale media en blijf op de hoogte van onze activiteiten. Meer informatie op
knaw.nl/blijfopdehoogte

KONINKLIJKE NEDERLANDSE
AKADEMIE VAN WETENSCHAPPEN
Communicatie & Informatievoorziening
Kloveniersburgwal 29
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam

Telefoon 020 551 0759
communicatie@knaw.nl

www.knaw.nl

Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het versturen van onze mailings en zullen deze nooit zonder uw toestemming aan derden verstrekken. Uiteraard kunt u altijd uw gegevens wijzigen of uzelf afmelden voor onze mailings. Zie ook onze privacyverklaring.