View this email in your browser
Nieuwsbrief scholen februari 2020
In de etalage
Plastic Soup-Wedstrijd
Zeehonden vrijlaten...
Lees meer
Uitgelicht
Natuurouder gezocht
Heeft u...
Lees meer
Wist je dat?
School Talks
Een gastles voor de klassen 1 t/m 4...
Lees meer

In de etalage in de etalage


Met de leskist Elementen ontdek je de kracht van vuur, water, aarde en lucht. Onmisbaar voor het leven op onze aarde. Op een onderzoekende manier leren kinderen de eigenschappen van deze vier elementen, dit leren zij door verschillende proefjes en opdrachten. De kinderen kunnen zelfstandig de leuke en leerzame proefjes uitvoeren. Op de inspiratiebladen staan vragen die zelfstandig of met behulp van internet kunnen worden beantwoord.

Word ook natuurouder


Heb jij een passie voor de natuur? En wil jij deze passie delen met (jonge) kinderen? Meld je dan nu aan voor het project Natuurouders van High Five en het Milieu Huis via e-mail.  

Het project is bedoeld om (groot)ouders meer te betrekken bij het natuuronderwijs op school en bij natuuractiviteiten buiten schooltijd. In maart starten we met een training voor toekomstige natuurouders. Deze training wordt gegeven door ervaren natuurgidsen. Bij de training besteden we onder andere aandacht aan het vergroten van uw natuurkennis. Daarnaast krijgen de deelnemers handvatten aangereikt voor de begeleiding van groepen (jonge) kinderen. Dit wordt georganiseerd voor (groot)ouders en iedere andere geïnteresseerde volwassene.
De training bestaat uit vijf bijeenkomsten op woensdagochtend. Na aanmelding ontvang je van ons de nodige informatie over de data en de plaats van de trainingen. Doe mee en deel jouw natuurtalent.


 

Gluren bij de Buren


Ook dit jaar kan er weer volop genoten worden van hét huiskamerfestival van Nissewaard. Op zondag 9 februari vinden er maar liefst 78 optredens plaats, verspreid over 26 verschillende huiskamers. Je kan komen gluren bij de buren van 12.00-17.00 en de entree is volledig gratis.

Kijk op de website voor meer informatie en het programma.  

School Talks


In samenwerking met High Five worden er dit jaar meerdere gastlessen georganiseerd voor jongeren van het voortgezet onderwijs. In de klassen 1 t/m 4 wordt er voorlichting gegeven over drie belangrijke maatschappelijke thema’s die voor hen van belang zijn, namelijk alcohol en drugs, (cyber)pesten en loverboys.

De opbouw van de gastles bestaat uit meerdere onderdelen. Het eerste half uur starten we plenair in de klas en wordt het gekozen thema besproken met een professional van Bureau Leefstijl. Vervolgens splitst de groep zich op in twee groepen om dieper op het thema in te gaan. Dit doen we aan de hand van dans met dans studio KP en/of rap met rapper CorLeone. In de praktijk zien we dat door actief aan de slag te gaan met de thema’s de leerlingen creatief gestimuleerd worden. Hierdoor wordt het bespreekbaar maken van eigen ervaringen, gevoelens en het luisteren naar elkaar makkelijker. In totaal zal de les ongeveer 1,5 uur duren. Na de gastles is er de mogelijkheid voor leerlingen om individueel in gesprek te gaan met de professionals.
De scholen waar wij deze lessen geven, zijn erg enthousiast. Mocht je een referentie wensen of wil je meer informatie, laat het ons weten. Voor een duidelijk beeld wordt er per thema een toelichting hieronder beschreven. 
 
Alcohol en drugs
We bespreken de basisinformatie en effecten van drugs die bij het niveau van de klas past (denk aan lachgas en blowen). We gaan op een veilige en interactieve manier het gesprek aan en laten leerlingen nadenken over de risico’s van alcohol en drugs. Wij zijn niet oordelend of belerend maar proberen bewustwording te creëren.
 
(Cyber)pesten
Communiceren via online media is voor niemand meer weg te denken en vooral niet voor jongeren. Jongeren zijn kwetsbaar voor cyberpesten, grooming of sexting. Daarom vinden wij het van groot belang om samen met jongeren hierover in gesprek te gaan en bewustwording te creëren .
 
Loverboys
Een slachtoffer van loverboy praktijken is moeilijk te herkennen. Tijdens deze les wordt er informatie gegeven over wat loverboys zijn en hoe je ze kunt herkennen. Tijdens deze les bespreken we waarom sommige jongeren in de armen van loverboys belanden waarbij weerbaarheid centraal staat.
 

 

Wist je dat?


1. Wist je dat er 40 organisaties hun handtekening hebben gezet onder het lokaal Sport & Beweegakkoord?

2. Wist je dat Theater de Stoep helemaal uitverkocht was voor het Sportgala 2019?

3. Wist je dat wij meerdere talententeams hebben binnen gemeente Nissewaard?

High Five telefoon

Speciaal voor alle vragen aan de combinatiefunctionarissen, hebben wij een een High Five telefoon. Appen is tegenwoordig de snelst mogelijke manier van vraag en antwoord. Deze telefoon staat op werkdagen aan tussen 08.00 - 19.00 uur en hiermee beantwoorden we uw vragen zo snel mogelijk.

Ook sturen wij via dit nummer in een verzendlijst berichten met last minute nieuws, leuke weetjes, trainingen en bijeenkomsten. Het nummer is 06-18 34 69 52.

Lokaal sport- en beweegakkoord


Voorafgaand aan het sportgala werd door een grote en diverse groep partners het Lokaal sport- en beweegakkoord Nissewaard ondertekend. Deze groep bestaat uit onder andere: onderwijsinstellingen, kinderopvanginstellingen, fysio praktijken, zorginstellingen, commerciële sportaanbieders, verenigingen, welzijnsorganisaties, gemeente en bedrijfsleven.

Met deze handtekening beloven deze partners dat zij zich de komende jaren met elkaar gaan inspannen om alle Nissewaarders in staat te stellen en te inspireren om meer te bewegen.

Ook hier komt de power van High Five tot uiting. Bijna vanzelfsprekend brengen wij vanuit ons netwerk (sociaal cultureel werk, onderwijs, sport, cultuur / natuur en milieu educatie) partijen bij elkaar en zorgen ervoor dat hun energie samenkomt en bijdraagt aan een gezond, veilig en gelukkig leven in Nissewaard.

Trots
We zijn trots op onze inwoners. Zoals burgemeester Foort van Oosten aangaf in zijn toespraak bij de uitreiking van de prijs voor sporter van het jaar: "Nissewaard heeft alles!". De filmpjes van Maas Videoproducties en de diverse topsportprestaties bewezen deze stelling.

Trots op de mensen met wie we dit klusje hebben geklaard: inwoners, filmmakers, verenigingen, vrijwilligers, stadsdichter, stuurgroep lokaal sport- en beweegakkoord, theatermedewerkers, beleid, bestuur en al die anderen.

Buitenschoolse Cultuur Educatie


We hebben gemerkt dat het niet altijd voor iedereen duidelijk is wie het aanspreekpunt is voor welke activiteiten binnen het programma Uit de Kunst! Op de website van Actief in Nissewaard staat bij iedere BCE-activiteit vermeld welke aanbieder het aanspreekpunt is.
 
Andersom komt ook regelmatig voor dat aanbieders niet met de juiste contactpersoon op de scholen contact kunnen leggen. Verandert de contactpersoon voor jouw school, geef de nieuwe contactgegevens dan door via e-mail. Dan zorgen wij ervoor dat de aanbieders beschikken over de juiste informatie. 

Plastic Soup-wedstrijd: Evy en Tim laten zeehond Efti vrij

 
Zaterdag 18 januari lieten Evy en Tim uit groep 4/5 van obs De Vogelenzang zeehond Efti vrij op het strand van Ouddorp. Evy en Tim wonnen met hun tips en tops voor de Plastic Soup-les in het Milieu Huis de Plastic-Soup-wedstrijd. Zeehond Efti werd in 2019 binnen gebracht bij zeehondenopvang A Seal. Daar is zij verzorgd tot zij weer sterk genoeg was om vrijgelaten te worden en voor zichzelf te zorgen. Een onvergetelijke ervaring.
 
In maart 2020 vindt deel 2 van de Plastic Soup-lessen plaats en ook dan kunnen de bezoekende leerlingen kans maken op het vrijlaten van een zeehond van A Seal. Meedoen dus.

75 jaar Vrijheid


De komende maanden zullen wij jou in dit item op de hoogte houden van interessante activiteiten en mooie landelijke initiatieven rond het thema 75 Jaar Vrijheid.
 
Deze maand:

Start inschrijving schoolbezoeken 75 Jaar Vrijheid
Een collegelid van gemeente Nissewaard bezoekt samen met een spreker groep 8 leerlingen om in gesprek te gaan over vrijheid, oorlog en herdenking.
Schrijf nu in op: www.actiefinnissewaard.nl
 
Adopteert jouw school een oorlogsmonument in onze gemeente?
Klik hier voor meer informatie. 
 
                              
Twitter
Facebook
Website