Mars 2019
Om nyhetsbrevet inte visas korrekt och/eller bilder saknas, kolla inställningarna för din e-post eller klicka här för att se det i din webbläsare.
Julia Beck, Gréz par Nemours, 1885.

Residens i Grez-sur-Loing, Frankrike


I år har du som är folkbokförd i Västernorrland, och verksam inom bild och form, chansen att spendera juni månad i Frankrike. Ansök innan den 14 april för att delta i konstresidenset. Du som söker ska vara folkbokförd i Västernorrland och professionellt verksam inom bild och form. Du ska vilja utveckla ditt konstnärskap och gärna arbeta med ett tydligt projekt under vistelsen. Val av konstnär görs efter utlysning.

Verksamheten bedrivs vid Hôtel Chevillon som präglas av en traditionsrik och inspirerande miljö med möjlighet till arbete, tankeutbyte och social samvaro bland likasinnade. Hôtel Chevillon ligger i Grez-sur-Loing, 7 mil från Paris. Här finns fyra tvårumslägenheter, en enrumslägenhet, tre friliggande ateljéer, en ”skrivarlya”, Carl Larsson-lägenheten med tillhörande ateljé och tre gästrum. Dessutom finns generösa utrymmen för samvaro.

Region Västernorrland erbjuder stipendiaten:
  • Reseersättning.
  • Boende i lägenhet nr 5 (Skagenmålarnas lägenhet), tvårumslägenhet ca 40 m2, utrustad med toalettrum och dusch samt vardagsrum med minikök.
  • Ateljé B som är ca 33 m2. Markplan med egen ingång från gården. Kallt och varmt vatten vid rostfri diskbänk. Pentry och WC.
  • Möjlighet att ta med en anhörig utan extra kostnad (det går också att kontakta stiftelsen och hyra en gästbostad för egen kostnad)
  • Fri tillgång till wifi.
  • Tillgång till de allmänna utrymmena; salongen, biblioteket, köket, matsalen och trädgården.
  • Lakan och handdukar tillhandahålls. Tvättmaskin, torktumlare och bra möjligheter att hänga tvätt finns såväl ute som inne.
  • Stiftelsens administration i Grez kontaktar dig med välkomstinformation.
Länk till utlysning

Utlysning: Konstnär i Kommun, Ånge

Konstnärligt uppdrag ”En av Ljungans sista forsar”:
Ånge kommun utlyser ett gestaltningsuppdrag/undersökande projekt som resulterar i en utställning på Ånge konsthall, september 2019. Utlysningen är ett samarbete mellan Ånge kommun och Region Västernorrland.

Vid älven Ljungans utlopp ur Kyrksjön ligger Haverö strömmar. Här delar sig älven i tre strömmar. Dessa har höga biologiska skyddsvärden då fritt strömmande vatten idag är en sällsynt naturtyp. Kan konsten hjälpa oss att förstå oss själva, vår natur, vår historia och vår samtid? Hur kan utväxlingar mellan konst, lokalhistoria och natur se ut? Hur kan en konstnär undersöka relationerna mellan människa, djur, natur och kulturhistoria? Uppdraget består i att på valfritt sätt ta sig an och konstnärligt undersöka Haverö strömmar. Detta kan göras under en kortare eller längre tidsperiod. Arbetet presenteras i en utställning på Ånge konsthall i september 2019.

För projektet Konstnär i Kommun avsätter Konst Västernorrland, Region Västernorrland 30 000 kronor i form av arbetsstipendium till konstnären. Ånge kommun står för utställningsersättning på 5 700 kronor samt transport av konstverk. Särskilt skrymmande transporter måste diskuteras i förhand. Sökande ska vara yrkesverksam konstnär/grupp och utses av en urvalskommitté med representanter från Ånge kommun och Konst Västernorrland. Sökande kan komma från hela Sverige, men ansökningar från regionalt verksamma konstnärer prioriteras.

Länk till utlysning

(Konstnär i kommun (KiK) är en konstresurs som Konst Västernorrland erbjuder regionens kommuner. Kommunen får i projektet tillgång till en konstnär under en begränsad tid. KiK ambulerar mellan regionens sju kommuner, för varje utlysning gäller särskilt tema och urvalskriterier.)

Konstnärligt gestaltningsuppdrag i Härnösand


Härnösands kommun bjuder in konstnärer att anmäla intresse för konstnärlig gestaltning i samband med byggandet av en ny järnvägsbro i Härnösand. Gestaltningen kommer vara placerad utomhus.

Den nya bron skapar flera utrymmen lämpliga för konstnärliga gestaltningar.
Samtliga trafikanter som färdas på väg E4 genom Härnösand kommer tydligt att kunna se den nya brons norra sida med tillhörande vägbank.

Två konstnärer tilldelas skissuppdrag och efter urvalsprocess tilldelas ett av förslagen genomförandeuppdraget.

Ansök senast 31 mars 2019.

Länk till utförlig information om uppdraget, villkor och intresseanmälan

Dags att söka Artist in Residence, Vantaa i Finland


Ett samarbete mellan Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad och Vantaa Artist Association. Vistelsen gäller maj månad 2019 i Gjutars Konstnärshus. Tillgång till bostad, ateljé samt 500 euro i fickpengar. Medlemmar i ÖKKV, KC-Nord och alla konstnärer i Norrland kan ansöka.
Ansökan görs via mail. Sista ansökningsdag 31 mars.

Länk till mer information och ansökan på ÖKKV:s webbsida

Fortbildning i interkulturell bildpedagogik med Seriestorm


Välkommen till en tvådagars fortbildning tillsammans med seriepedagogerna från Seriestorm på Nordingrå konstnärsverkstad (Järnsta Kafé) 29–30 maj. Vi kommer berätta om våra egna upplevelser av att jobba interkulturellt med barn och bild, samt varva interkulturell teori med praktiska övningar. Deltagande är gratis.

Dag 1: onsdag 29 maj kl. 9.00–16.00
Dag 2: torsdag 30 maj kl. 9.30–14.00

Anmälan sker senast 15 april till sara@myllerkultur.se. Vänligen meddela om du har några allergier eller specialkost, och om du vill vara med båda dagarna. Du har som deltagare möjlighet att välja att närvara vid bara den första dagen, eller båda dagarna. Dag 2 kommer att vara mer praktiskt inriktad.

Region Västernorrlands projektbidrag inom bildkonstområdet


Projektmedel går att söka till konstprojekt samt experimentell konstverksamhet av olika karaktär. Samverkansprojekt prioriteras. Konst Västernorrland tar emot och fördelar medlen. Konstnärer, föreningar, skolor, företag, organisationer och institutioner kan söka medel till konstprojekt och olika typer av experimentell konstverksamhet. Fria utövare kan, om så önskas, söka genom föreningar och organisationer. Ansök innan 20 april.
 
Läs mer om Projektbidrag inom konstområdet

Region Västernorrlands kulturstöd


Region Västernorrland stöder kulturverksamhet som kommer alla till godo. Kultur till barn och unga är ett prioriterat område. Bidragsgivning inom Region Västernorrland omfattar fyra former av bidrag: organisationsbidrag, verksamhetsbidrag och projektbidrag samt stipendier. Ansök innan 20 april.

Läs mer om Kulturstöd

Ansök eller nominera kandidat till Kulturstipendiet, Örnsköldsvik


Kulturstipendiet riktas till enskilda kulturutövare eller föreningar där insatser som engagemang, kreativitet och utveckling av kulturlivet i Örnsköldsvik har varit och är betydelsefullt. Stipendiets syfte är att uppmuntra fortsatt verksamhet inom kultursektorns olika områden. Särskild hänsyn tas till unga utövare och satsningar på verksamheter för unga. Nominera innan 15 april.

Länk till mer information

Andra aktuella utlysningar/ansökningar ordnade enligt ansökningsdatum:


Konstnärsnämnden: Arbetsstipendier
Arbetsstipendiet ska göra det möjligt för dig som konstnär att koncentrera dig på och utveckla ditt konstnärliga arbete. Stipendiet kan exempelvis användas till arbets- och levnadsomkostnader under en koncentrerad arbetsperiod eller till vidareutbildning, arbetslokaler eller investeringar i utrustning och material.
Ansökan är öppen mellan 28 feb–28 mars.
Till mer information

Härke Konstnärsstipendium
Härke Konstcentrum delar varje år ut ett konstnärsstipendium. Stipendiet består av 30 000 kronor och en månads fri vistelse på Härke Konstcentrum på Frösön samt utställningstid på Ahlbergshallen, en mycket vacker utställningslokal i centrala Östersund. Stipendiaten disponerar gästbostaden och Östersunds Kollektiva Grafikverkstad kan användas som arbetslokal. Utställningen ska genomföras inom två år från stipendieåret räknat. Vid denna utställning utgår utställningsersättning.
Stipendiet kan sökas av yrkesverksamma konstnärer utanför Jämtlands län. Syftet är att främja utbytet med konstnärer från andra delar av Sverige och övriga världen.
Ansökan görs senast 31 mars 2019. Svar meddelas under maj månad.
Till mer information

Dokumentärfotografiskt residens
För andra gången utlyser Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi ett residens för fotografer och filmare bosatta i Sverige. Residenset avser två månaders arbete under perioden 1 juli till 31 december 2019. Vistelsen ska resultera i påbörjandet/genomförandet av ett dokumentärt projekt i Västerbotten. Vi uppmuntrar även fotografen till publika framträdanden under processens gång. Ansök innan 31 mars.
I residenset ingår bland annat:
-stipendium för att täcka fotografens arbetstid och arbetsmaterial.
-resekostnad till och från hemorten vid max fyra tillfällen.
-Arbetsrum på museet och tillgång till husets resurser.
-Boende arrangerat av Västerbottens museum.
-Erbjudande att vid projektets slut införliva fotografens arbete i museets verksamhet.
Till mer information

Konstnärsnämnden: Residens i Stockholm
Yrkesverksamma bild- och formkonstnärer i Sverige kan ansöka om residens i Stockholm. Iaspisprogrammet erbjuder sex månaders ateljévistelse med tillgång till det program som skapas kring stipendiaterna. Ateljéerna är belägna i Konstnärsnämndens lokaler på Maria skolgata 83 i Stockholm. Stipendiaten måste själv ordna sitt boende. Ett stipendium på 150 000 kr ingår för kostnader för uppehälle, boende och produktion. Ansökan är öppen mellan 11 mars–11 april.
Till mer information

Konstnärsnämnden: Residens i Berlin, Kapstaden, Johannesburg
Iaspis disponerar ett antal ateljéer/arbetsplatser utomlands för bild- och formkonstnärer verksamma i Sverige, i samarbete med olika internationella residensprogram. Utöver en ateljé/arbetsplats får du som stipendiat tillgång till en möblerad bostad/rum och ett stipendium för att täcka kostnader för resa och uppehälle under vistelsen. Ansökan är öppen mellan 1 mars–23 april.
Till mer information

Konstnärsnämnden: Internationellt kulturutbyte/resebidrag
Iaspis är Konstnärsnämndens internationella program för yrkesverksamma utövare inom bildkonst, design, konsthantverk och arkitektur. Genom Iaspisprogrammet är det möjligt att söka bidrag för internationellt kulturutbyte i utlandet, internationellt kulturutbyte i Sverige samt resebidrag. Ansökan är öppen mellan 1 feb–25 april.
Till mer information

Postkodstiftelsen
Om ni är en icke vinstdrivande organisation (en ideell förening eller allmännyttig stiftelse) har ni möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd för att genomföra projekt. Projektet ska ha svensk relevans, verka i allmännyttans intresse och knyta an till något av de globala målen. Projektidéer tas emot löpande.
Till mer information
Vi som finns på Konst Västernorrland är:
Ida Rödén
Vikarierande konstkonsulent
ida.roden@rvn.se
Eva-Leena Skarin
Konsthandläggare
eva-leena.skarin@rvn.se
0611-840 29
Konst Västernorrland på Facebook
Konst Västernorrlands webbplats
Detta nyhetsbrev skickades till <<Din e-postadress>>
Du får detta mejl då du anmält dig till denna lista via https://www.rvn.se/Utveckling/Kultur-och-bibliotek/konst-vasternorrland/

Avsluta prenumeration   

Ändra inställningar för prenumeration
Copyright © 2019 Konst Västernorrland, All rights reserved.

Adress:
Konst Västernorrland Regional utveckling Härnösand S-871 85 Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp