Copy
Verkeer & Meer | Mei 2023

Brochure: Help je brugklasser veilig op weg.

Voor de ouders van de toekomstige brugklassers hebben we een brochure gemaakt, zodat ouders handvatten hebben om hun kind te helpen met de nieuwe school-thuisroute en verkeersveilig gedrag. Bekijk hier de reguliere brochure. Voor de mindertalige versie, klik hier.

Het is mogelijk om deze folders te bestellen om uit te delen aan ouders op gelegenheden waarbij ouders betrokken zijn. Neem contact op met onze accountmanager en we helpen je graag verder!

 

Liever een gratis voorlichtingsteam?

Heeft jouw school binnenkort een informatieavond, open dag en/of ouderavond? Dan komen we graag langs! Tijdens onze voorlichtingen gericht op ouderbetrokkenheid, gaan wij op een speelse manier in gesprek met ouders en leerlingen over verkeersveiligheid. Daarbij reiken we de brochure: ‘Help je brugklasser veilig op weg’ uit. Zo laat je als school zien dat er aandacht wordt besteed aan verkeersveiligheid. Daarbij lever je meteen een bijdrage aan een verkeersveilige omgeving voor de school en haar (toekomstige) leerlingen.
 


Waarom verkeerseducatie?
Een kwart van de dodelijke verkeersslachtoffers bestaat uit jongeren tussen 15 en 30 jaar oud (Verkeersnet). Zij zijn dus een risicogroep. Toch rijden jonge weggebruikers vaak onbewust onveilig. Daarom is het extra belangrijk om hen bewust te laten zijn van de gevaren en risico’s in het verkeer.

 

Brom- en snorfiets
Het gebruik van brommers en snorfietsen neemt toe vanaf hun 16e. Dit zijn relatief snelle voertuigen met weinig lichamelijke bescherming. Hierdoor neemt het risico op ongevallen toe (Twisk).

 

Risicogedrag

Tijdens de adolescentie nemen jongeren meer risico. Dit komt door de manier waarop hun hersenen zich in deze periode ontwikkelen. Er is een associatie gevonden tussen risicogedrag en ongevallen bij kinderen tussen 11 en 13 jaar oud (Twisk & Vlakveld).
 

Sociale omgeving
Het is niet makkelijk om tegen groepsdruk in te gaan. Jongeren worden uitgedaagd, willen stoer doen of gaan in op suggesties zonder erover na te denken. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat jongeren in de leeftijd van 13 t/m 17 jaar het vaakst op de spoedeisende hulp terechtkomen nadat ze in een groep van meer dan twee fietsen.

 

Gevaarherkenning en risico-inschatting
Jongeren schatten gevaarlijke situaties vaak minder ernstig in dan volwassenen. Ook hebben ze langer de tijd nodig om te besluiten of een situatie gevaarlijk is (Geus, Vlakveld & Twisk). Door dit te oefenen kunnen jongeren gevaarlijke situaties sneller inzien, om ongelukken te voorkomen.

 

Verkeerseducatie maakt jongeren bewust van dit soort mogelijke gevaren. En alleen bewustwording is niet genoeg. Verkeerseducatie met de grootste kans op gedragsverandering bevat een samenspel tussen formele instructie en veelvuldige oefening in veilige omstandigheden (Twisk).

 

 

Week van het Verkeer

Van 13 tot en met 17 maart was de Week van het Verkeer. Met als thema ‘afleiding in het verkeer’ ging een team jongerenvoorlichters langs bij scholen om leerlingen bewust te maken van hun eigen gedrag in het verkeer. Ze gingen met de leerlingen in gesprek bij de fietsenstalling of ingang van de school. Daarbij kregen de leerlingen een uitdagende quizvraag en een gratis sleutelhanger. Op deze manier wordt het belang van verkeersveiligheid op een laagdrempelige, maar effectieve manier in de spotlight gezet. Daarbij werd de poster ''HOU JE OGEN OP DE WEG" op scholen opgehangen! 

Winnaars van de ontwerpwedstrijd 2023

De afgelopen maanden stonden in het teken van MONO: rijden zonder afleiding in het verkeer. Leerlingen van deelnemende scholen konden hun creativiteit kwijt in het ontwerpen van een poster gericht op rijden zonder telefoon. Er zijn enorm veel mooie, kleurrijke posters gemaakt en na veel wikken en wegen is hier een winnaar uitgekomen.

Bedankt Yasmine en Jody voor het maken van deze prachtige poster!
 

Wist je dat..

…De ontwerpwedstrijd inspeelt op zelfovertuiging? Dit is een techniek waarbij leerlingen op een speelse manier bewust worden van verkeersveiligheid. Door henzelf te laten bedenken hoe zij anderen kunnen overtuigen met hun boodschap, overtuigen ze onbewust ook zichzelf.


Ben je geïnteresseerd in een van de benoemde projecten? Of wil je op een andere manier aandacht besteden aan verkeersveiligheid op school? Laat het ons weten, dan plannen we een persoonlijk gesprek in om de mogelijkheden voor jullie school te bespreken.
 
Accountmanager: Gabriëlla van Dam
E-mailadres: g.vandam@verkeerenmeer.nl
Telefoonnummer: 0618149817
Neem direct contact op
Insta
Website
YouTube
Copyright © 2023 Verkeer & Meer, Alle rechten voorbehouden.

Termini 179, 1025 XM Amsterdam
Postbus 626, 1000 AP Amsterdam
info@verkeerenmeer.nl