De goedkoopste energie is degene die je niet nodig hebt (1/3)Stijgende energieprijzen

We ervaren het allemaal, de stijgende energieprijzen. Jammer genoeg is dit een trend die zich naar de toekomst toe enkel maar gaat verder zetten. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om de stijgende energiefactuur in te perken. Zo gebruikt men vaak de 'trias energetica', dit is een driestappenmodel om een energiezuinig ontwerp te maken. Hieronder een woordje meer info.1. Beperk de energievraag

Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld een compacte gebouwvorm of door isolatie van gevels en daken. Het gebruik van energiezuinige toestellen valt ook onder deze categorie. Bovendien kan je het energieverbruik ook beperken door je zonnewinsten te optimaliseren. Dit kan gedaan worden door de 'gratis' zonnestralen te benutten en deze af te schermen met een zonnewering wanneer het te warm wordt.

Goed isoleren is een combinatie van

  • het geschikte materiaal, en
  • een nauwkeurige plaatsing: vermijd luchtlekken, temperatuurschommelingen, condensatie en koudebruggen.

Overisoleren bestaat niet. Vocht en schimmel ontstaan op plaatsen waar isolatie ontbreekt of slecht is aangebracht (bv.: in de hoeken). In een goed geïsoleerde woning is een goede ventilatie absoluut noodzakelijk. Xenadvies kan instaan voor uw ventilatieverslaggeving. Bovendien is een luchtdichte woning ook belangrijk wanneer je jouw energiefactuur zo laag mogelijk wil houden. Bij Xenadvies zijn we gespecialiseerd in luchtdichtheidsmetingen. In praktijk sporen we de luchtlekken voor je op, waardoor je een beeld krijgt van de grootste verliesposten.

Het S-peil

Het ’S-Peil’ of 'schilpeil' drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel de winsten als de verliezen) samen tot één getal. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiënte vorm heeft. Het S-peil geldt per wooneenheid, dus voor een appartement en niet voor een appartementsgebouw. Het S-peil dient berekend te worden door een EPB-verslaggever met behulp van de juiste software. Xenadvies kan hiervoor instaan! 

Vraag nu vrijblijvend je offerte aanLees in uw favoriete browser »
Twitter
Twitter
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
RSS
RSS
LinkedIn
LinkedIn
Pinterest
Pinterest
Instagram
Instagram
YouTube
YouTube

Recente artikelen:

Wanneer kom je in aanmerking voor BENOvatiepremies?
Wat is BENOveren?
Voor opmaak van EPC's is het gebouwregister belangrijk, kan ik als klant zelf het gebouwregister raadplegen?
Renovatieplicht voor Niet-Residentiële Gebouwen
Welke bouwstudies en -metingen zijn verplicht?
U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld via onze website.

uitschrijven uit onze mailinglijst     
Contact Us
info@xenadvies.be
03 663 86 73

       
  Energy       Safety   

             
Ventilation       Airtightness
Copyright © 2022 Xenadvies, All rights reserved.