Copy
Klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
GEWIJZIGDE OPENINGSTIJDEN
In verband met Koningsdag is HypotheekCompany op dinsdag 27 april gesloten. Woensdag 28 april staan onze Helping People weer voor je klaar. Wij wensen jullie een fijne Koningsdag. 
Geldverstrekker updates

Nieuwbouw update: gemak bij ABN AMRO en aanvragen bij projectbouw


Gemak dient de mens. Dat geldt natuurlijk ook bij het adviseren en bemiddelen van hypotheken. Daarom werken ze bij ABN AMRO hard aan verdere automatisering van de aanvraagprocessen. In deze nieuwbouw update lees je welke geautomatiseerde processen een aanvraag voor nieuwbouw makkelijker maken. Daarnaast vind je meer informatie over het digitale bouwdepot. 

Automatisch 0,15% duurzaamheidskorting
Om duurzaam wonen te stimuleren, geeft ABN AMRO 0,15% korting op het rentetarief voor onderpanden met een definitief energielabel A of hoger*. Dit geldt bij het afsluiten/oversluiten van de hypotheek óf bij renteherziening. Deze korting geldt dus altijd bij nieuwbouw. Je hoeft hier als adviseur niets voor te doen. ABN AMRO controleert het energielabel van de klant en past de korting toe. De klant hoeft bij ABN AMRO geen kosten te maken voor een EPC-rapport.
* of de klant een definitief energielabel A (of hoger zoals A+, A++, A+++ of A++++) heeft, vind je snel via 'Zoek je energielabel'.

Vergelijk mét duurzaamheidskorting voor de laagste rente
Adviessoftware is zo ontwikkeld dat het energielabel mede bepaalt welke rente je bij welke aanbieder te zien krijgt. Vergeet daarom niet om het juiste energielabel te selecteren in de rentevergelijkingstool van de adviessoftware die je gebruikt.

Automatisch € 9.000 buiten beschouwing bij nieuwbouw
Voortaan wordt er automatisch € 9.000 buiten beschouwing gelaten bij de toetslast voor nieuwbouw, zonder EPC-rapport. Omdat dit een Explain (F45) is, is een toelichting nog wel verplicht. Deze Explain wordt automatisch toegepast als hiermee een negatieve inkomenstoets positief gemaakt wordt.


Digitaal bouwdepot inzien en declareren
De looptijd van het bouwdepot bij een nieuwbouwwoning is standaard 2 jaar. Deze looptijd kun je één keer verlengen met 12 maanden tot maximaal 3 jaar. Dit geldt ook voor de Overbruggingslening. De rentevergoeding over het depotsaldo is gelijk aan de te betalen hypotheekrente. Facturen van de aannemer of bonnen van de bouwmarkt declareert de klant snel, veilig en heel eenvoudig online via de mobiele app.


Aanvragen bij projectbouw

Nieuwbouw is mateloos populair. De vraag is vaak vele malen groter dan het aanbod. Daarom voelt de inschrijving voor een nieuwbouwproject voor veel mensen als een loterij. Bij projectbouw worden meerdere woningen tegelijk door dezelfde projectontwikkelaar gerealiseerd. Dit zijn vaak projecten van 10 tot 50 woningen. Nieuwbouw is vooral aantrekkelijk omdat er vaak minder onderhoud nodig is dan bij een oude woning. Ook voldoet het huis direct aan de nieuwste veiligheidseisen en is de isolatie meestal beter. 

Meer flexibiliteit met de Woning Hypotheek
Bij ABN AMRO kun je voor projectbouw kiezen uit twee soorten hypotheken: de Budget Hypotheek en de Woning Hypotheek. De hypotheekvoorwaarden zijn door MoneyView bekroond met 5 sterren. Bij projectbouw sluiten de voorwaarden van de Woning Hypotheek het beste aan. Hieronder lees je waarom.
 • De offerte van de Woning Hypotheek is standaard 3 en maximaal 9 maanden geldig. Handig, want bij nieuwbouw duurt het vaak langer dan 3 maanden voordat klanten de hypotheekakte kunnen ondertekenen bij de notaris.
 • De offerte wordt na 3 maanden kosteloos en automatisch verlengd. 
  • Verlenging van de offerte van de Woning Hypotheek is kosteloos en je hoeft hiervoor geen verlengingsovereenkomst meer te ondertekenen.
  • Van deze verlenging krijg je automatisch bericht.
  • ABN AMRO brengt geen bereidstellingsprovisie in rekening.
  • De klant betaalt alleen annuleringskosten bij beëindiging van de aanvraag ná verlenging.
 • Dagrente (meedaalrente): de klant profiteert tot de passeerdatum van een eventuele renteverlaging
  • Is de rente op de passeerdatum lager dan de offerterente? Dan krijgt de klant automatisch de lagere rente bij het in beheer nemen van de lening.
  • De laagste rente geldt ook bij het renteherzieningsmoment. Bij een verhuizing kan een klant de lagere rente meenemen tot 6 maanden na verkoop van de woning.
 • Een klant betaalt 0,10% meer hypotheekrente dan bij de Budget Hypotheek.
Hoe bepaal je de marktwaarde bij nieuwbouw?
Bij nieuwbouw is geen taxatie nodig. Bij een nieuwbouwwoning met projectbouw is de waarde van het onderpand:
 • De koop- /aanneemsom eventueel vermeerderd met de kosten van de grond en de bouwkosten inclusief de meerwerkkosten.
 • De bouwrente over vervallen termijnen.
 • Het renteverlies tijdens de bouw: dit is maximaal 4% van de koop-/aanneemsom plus de meerwerkkosten.
 • De kosten voor aansluiting op nutsvoorzieningen. 
Twijfel je over de haalbaarheid van een hypotheekaanvraag bij nieuwbouw? Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een bijzonder type onderpand of bestemming. Stel je vraag aan onze Helping People en we leggen het graag voor. 

Nieuw: ASN Bank


Nieuw in ons assortiment: ASN Bank. ASN Bank is de grootste duurzame bank in Nederland. Een perfecte aanvulling van ons assortiment op gebied van duurzaamheid. Houd jouw mailbox in de gaten voor een nieuwsbrief geheel in het teken van deze nieuwe geldverstrekker. 

Regels verruimd voor accepteren en verstrekken hypotheek en Klantgegevens delen


Vanaf heden gelden er bij BLG Wonen nieuwe normen. Alle wijzigingen op een rij.

BLG financiert:
 • 100% LTV bij aanvragen tot € 1.000.000.
 • Overbruggingsregels tot 99% verruimd voor verkochte en niet verkochte woningen.
 • Huizen met een woonoppervlak vanaf minimaal 30 m2.
 • Consumptieve bestedingsdoelen als voldaan wordt aan de annuïteitentoets.
 • Consumptieve schulden boven de 80% marktwaarde als de klant deze in 15 jaar aflost.
 • Tot 7,5 keer de echte LTI als de lening boven de 80% van de marktwaarde komt.
Ook
 • Nemen ze alimentatie inkomsten mee voor de duur van de looptijd van de alimentatie.
 • Mogen de klanten meerdere verhuurde huizen bezitten. Ze stellen geen limiet meer.
 • Nemen ze einde renteaftrek mee in de beoordeling van de hypotheekaanvraag.
 • Hebben ze de tekst in de acceptatienormen duidelijker opgeschreven bij:
 • Het aantonen van dubbele maandlasten bij het financieren van een nieuwbouwwoning.
 • De eigendomsverhouding van de woning.
 • Het aanpassen van de rente bij niet voldoen aan de NHG opschortende voorwaarden.
Klik hier voor een overzicht van alle wijzigingen.
Klik hier voor de nieuwe acceptatiegids.

Betaalpauze hypotheek: automatisch verlengd
De coronaperiode is helaas nog niet voorbij. In sommige situaties heeft dit nog steeds gevolgen voor hypotheekbetalingen van klanten. Daarom hebben ze de mogelijkheid tot een betaalpauze weer verlengd. Maar dit keer nog makkelijker! De betaalpauze wordt namelijk automatisch verlengd.

 

Graag maakt BLG processen voor jou zo makkelijk en efficiënt mogelijk. Daarom passen ze de offertetekst aan. Vanaf heden kunnen klanten in de hypotheekofferte van BLG Wonen aangeven of zij hun klantgegevens met jou willen delen. In de aanvraagtool van een BLG bankspaarproduct zie je deze toestemming terug.

Toestemming bestaande klanten
Voor bestaande klanten zetten ze de toestemming eenmalig op ‘ja’. Ze delen de klantgegevens met jou, totdat de klant er voor kiest om zijn toestemming in te trekken. Dit doen ze omdat bestaande klanten eerder al akkoord zijn gegaan door de aanvraag te ondertekenen.

Let op: wanneer jouw klant vergeet de toestemming in te vullen in de hypotheekofferte, zetten ze de toestemming op ‘nee’. Klantgegevens worden dan niet met jou gedeeld.

Hoe kan jouw klant de toestemming aanpassen?
Als jouw klant de toestemming wil aanpassen dan kan dat in Mijn BLG. Heeft jouw klant nog geen inloggegevens of is hij zijn wachtwoord vergeten? Klik hier
Deze wijzigingen zijn het gevolg van geldende privacywetgeving: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 

Nieuw de credit life woonlastenverzekering


Nu de lente is begonnen en de zon eindelijk weer voor wat positieve vibes zorgt, lanceert Callas Credit Life de eerste uit een rij van nieuwe producten; de woonlastenverzekering met een hoop nieuwe en verbeterde punten. De uitbreidingen van de vernieuwde Credit Life Woonlastenverzekering voor jou op een rij:
 • Beroepsdekking voor meer beroepen mogelijk.
 • Diverse bestaande aandoeningen kunnen tegen een opslag worden meeverzekerd in plaats van altijd middels een clausule te worden uitgesloten.
 • Extra eenmalige uitkering van € 3.000 wanneer iemand duurzaam en volledig arbeidsongeschiktheid raakt.
 • Bij ziekenhuisopname een extra uitkering van € 35 per dag, tot een maximum van 30 opnamedagen.
 • Maximale eindleeftijd is verhoogd naar 70 jaar.
Naast ruimere voorwaarden biedt de vernieuwde woonlastenverzekering meer flexibiliteit. Klanten die geen volledige woonlastenverzekering willen afsluiten, kunnen kiezen voor een dekking bij ongevallen, zodat zij toch een deel van hun arbeidsongeschiktheidsrisico afdekken. In het informatieblad voor het intermediair lees je alles over de nieuwe Credit Life Woonlastenverzekering.

Ook vernieuwd! De Inkomensplanner
De Woonlastenverzekering is ook opgenomen in de verbeterde Inkomensplanner. Hier kun je snel en eenvoudig online een volledig beeld geven van de financiële situatie van jouw cliënt bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Met de Inkomensplanner maak je binnen een minuut een op maat gesneden en overzichtelijk adviesrapport. Wanneer de planner een tekort signaleert, wordt hiervoor gelijk een oplossing aangedragen. Deze oplossing kun je vervolgens direct vanuit de planner omzetten in een verzekeringsaanvraag.

Deze planner is ‘web-based’ en vervangt de WIA-planner met de downloadbare Excel sheets. De planner kun je gebruiken via het extranet van Callas Credit Life. Heb jij geen inlog? Klik hier en laat het ons weten. 

Nieuws en updates
Wanneer adviseer je welke oplossing? Hiervoor gebruik je natuurlijk de advieskaart. De nieuwste versie kun je hier downloaden. LET OP! De nieuwe inkomensplanner vervangt de WIA-planner met de downloadbare Excel sheets. De WIA-planner wordt daarom niet meer aangepast met de nieuwe woonlastenverzekering. 
De nieuwe tarieven en aanpassingen zijn ook terug te vinden in alle gangbare en geüpdate advies-softwarepakketten. De dekking AO Basis (ongeval) is op dit moment af te sluiten via DIAS Advies en het Extranet en komt de komende tijd ook beschikbaar in de andere adviespakketten.

Let op de verwerkingstijden lopen op!

Momenteel heeft Conneqt te maken met een piekdrukte. Ze zijn blij met alle aanvragen, maar het betekent ook dat ze drukker zijn dan normaal. Dit jaar zijn ze al doorlopend geschikte acceptanten aan het werven om nu en in de toekomst voldoende capaciteit te hebben. Maar gezien de gezonde spanning in de markt gaat dit nog met wisselende successen. Daardoor kan Conneqt je op dit moment niet de service leveren die je gewend bent.

Voor enkele labels zit de doorlooptijd voor een beoordeling op 2 tot 3 dagen. En voor andere labels zit deze momenteel op 5 tot 6 dagen. Houd daarom ook minimaal 2 weken aan voor het acceptatietraject. Conneqt wil hier transparant in zijn, zodat je weet waar je aan toe bent. En zodat je de afweging kunt maken voor welk label je kiest. De acceptanten werken met man en macht door om dossiers te verwerken en om op het oude serviceniveau uit te komen. 


De actuele verwerkingstijden vind je op extranet en in Splickr. Houd dus voor alle labels van Conneqt rekening met langere verwerkingstijden. Zoek je een alternatief voor jouw aanvraag? Bel een van onze Helping People.  

ING REF NeXt voor je belegger in woningen voor de verhuur


ING Real Estate & Finance (ING REF) heeft de nieuwe propositie ING REF NeXt gelanceerd die zich richt op kleinere (niet-)professionele vastgoedbeleggers die voornamelijk actief zijn in het investeren in verhuurde woningen. Ook voor beleggers met een portefeuille in gemengd vastgoed biedt ING REF NeXt mogelijkheden.

Zowel consumenten als zakelijke klanten kunnen met financieringsaanvragen vanaf € 75.000 tot
€ 3.000.000 bij ING REF NeXt terecht. Ambitieuze vastgoedbeleggers stromen overigens gemakkelijk door naar één van onze regiokantoren die klanten met een portefeuille vanaf € 3.000.000 bedienen.

Soepel kredietaanvraagproces
Samen met de specialisten bouwen ze graag verder aan een langdurige relatie met intermediairs. Daarnaast willen ze jou en je klant zelf het gemak bieden met een soepel kredietaanvraagproces en zo snel mogelijk inzicht geven in de status van de hypotheekaanvraag.

Snel inzage in slagingskans
ING REF NeXt zet stevig in op digitale dienstverlening. Het eerste concrete resultaat hiervan is de recent ontwikkelde Financieringscheck. Hiermee is het voor jou mogelijk om gemakkelijk en snel inzage te krijgen in de slagingskans van een financieringsaanvraag voor verhuurde woningen.

Door in Financieringscheck enkele basisvragen te beantwoorden, zie je of de slagingskans op groen, oranje of rood uitvalt. Als je op groen uitkomt en er dus voldoende slagingskans is, kan je direct starten met het aanmaken van een online account waarin je alle documenten die nodig zijn voor de hypotheekaanvraag direct uploadt. Een speciaal team voor intermediairs neemt vervolgens contact met je op om de mogelijkheden van de aanvraag verder door te nemen. Deze digitalisering helpt in de snelheid van het verkrijgen van de offerte.

Meer klanten kunnen profiteren van VKM-verruiming

Interbank biedt een ruimer VKM voor kredietbedragen vanaf € 15.000 bij een Persoonlijke Lening vanaf 73 maanden. Vanaf heden breiden ze de VKM-verruiming uit. Hierdoor kunnen meer klanten met een klantprofiel A en B hiervan profiteren. Ook jouw klanten - die kiezen voor een Persoonlijke Lening met een looptijd vanaf 60 maanden – kunnen nu gebruikmaken van een ruimer VKM. Je krijgt bij een retourbericht alternatieve voorstellen.

Tip: Heb je al een offerte voor een lening met een looptijd vanaf 60 maanden en wil je dat jouw klant gebruik maakt van de verruiming per heden? Dan kun je een nieuwe kredietaanvraag indienen

Klik hier en download de nieuwe tariefkaart Persoonlijke Lening downloaden.

Ruimer VKM: ook voor klanten die eigen woning willen verbouwen
Ook jouw klanten die een verbouwing van hun eigen woning willen financieren met de Beter Wonen Financiering kunnen hier voortaan gebruik van maken. Bij de Beter Wonen Financiering zit de verruiming vanaf heden standaard verwerkt in de berekening van het VKM. Je hoeft hiervoor niets te doen.

Klik hier en download de acceptatierichtlijnen Interbank

Standaardbrief bij inlossing lening
De leden van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) hebben afgesproken dat kredietverstrekkers elkaar een standaardbericht sturen wanneer een lening volledig wordt ingelost doordat de klant zijn lening overzet naar een andere kredietverstrekker. Het doel van dit standaardbericht is om het proces van afhandeling te versnellen en om daarmee het risico van overkreditering tegen te gaan. De nieuwe kredietverstrekker stuurt het standaardbericht als brief naar de vorige kredietverstrekker, wanneer de nieuwe lening wordt uitbetaald. De VFN verwacht - per 1 mei - dat bij het activeren van de nieuwe lening de standaardbrief binnen 48 uur (exclusief weekend en feestdagen) wordt verstuurd door de nieuwe kredietverstrekker.

Interbank implementeert standaardbrief per 21 april: tekenen opzegbrief niet meer nodig!
Ze hebben de standaardbrief bij inlossing al per 21 april ingeregeld in het proces. Hiermee vervalt de opzegbrief die bij de contractstukken van Interbank zit. Dit betekent dat jouw klanten de opzegbrief niet meer hoeven te ondertekenen. Jouw klanten geven met de betaalopdracht al aan dat zij de lening willen inlossen.

Bekijk hier een voorbeeld van de standaardbrief bij inlossing van Interbank.

Ben je al bekend met de Lloyds Verhuurhypotheek?


Ben je al bekend met de Lloyds Bank Verhuurhypotheek? Dit product is gericht op particuliere beleggers die op zoek zijn naar een goede investering voor hun vermogen. De belangrijkste kenmerken zijn:
 • Onderpanden: Maximaal 5 per klant
 • Maximale verstrekking: 75% van de marktwaarde in verhuurde staat
 • Maximale aflossingsvrije verstrekking: 50% van de marktwaarde in verhuurde staat
 • Looptijd: Maximaal 360 maanden, ook bij maximale verstrekking
 • Huurinkomsten: 80% van de netto huurinkomsten tot €1.750, alles daarboven 50% (wordt opgeteld bij de maximaal te verwonen maandlast)
 • Salderen: Lasten van andere woningen kunnen worden gesaldeerd met 80% van de huuropbrengsten
Lloyds Bank heeft voor de Verhuurhypotheek ook een handige sneltoets ontwikkeld waarmee je eenvoudig de maximale verstrekking kunt berekenen. Klik hier voor meer informatie over de Verhuurhypotheek. 

Soepele regeling voor kleinere VvE's


Wist je dat MUNT een soepel beleid hanteert voor kleinere VvE’s met maximaal vijf appartementen? In dit item de voorwaarden waaraan klanten dan moeten voldoen.

De regels voor VvE’s zijn de afgelopen jaren aangescherpt. VvE's hebben tot 1 januari 2021 de tijd gehad om aan alle nieuwe wettelijke regels te voldoen. Een VvE moet nu een reservefonds hebben dat niet alleen de jaarlijkse kosten dekt, maar ook geld opzij zet voor groot onderhoud.

Uitzonderingen voor kleine VvE’s
Bij MUNT gaan ze soepel om met kleinere VvE’s van maximaal vijf appartementen. De eigenaren van deze VvE’s mogen besluiten om geen geld in een reservefonds te storten. Ze accepteren dat wanneer 80% van de eigenaren hiermee instemt. Ze moeten dan schriftelijk verklaren dat ze voldoende (spaar)geld hebben waarmee ze direct voor groot onderhoud kunnen betalen. Een andere mogelijkheid is dat de bank een bankgarantie afgeeft aan de VvE.

Actieve VvE is altijd een vereiste
MUNT accepteert de hypotheekaanvragen van appartementen als er sprake is van een actieve VvE, óf als de VvE in oprichting is omdat het pand wordt gesplitst. In beide situaties moet uit het taxatierapport blijken dat de bouwkundige staat ‘voldoende’ of ‘goed’ is. Ook hierin is MUNT soepel: deze voorwaarde vervalt als uit een onderhoudsplan én een bouwkundig rapport blijkt dat het reservefonds groot genoeg is om alle kosten van het achterstallig onderhoud te betalen.

Bij een nieuwbouwwoning met een koop-/aannemingsovereenkomst controleert de notaris de oprichting van de VvE. MUNT heeft dan geen extra documenten nodig, wel zo makkelijk.

Obvion loves expats en stijgende huizenprijzen een kans voor senioren?


Zit de expat ook weer vaker bij jou aan tafel? Juist expats die alweer een tijdje in Nederland werken, zijn in deze tijd op zoek naar een woning. Weet dan dat onze Woon Hypotheek goed aansluit bij de wensen die expats vaak hebben. Want onze Woon Hypotheek kent voor expats geen extra beperkingen. En met onze Engelstalige documenten en rekenvoorbeelden helpt Obvion jou al aardig op weg tijdens jouw adviesgesprek. De Obvion Woon Hypotheek, net zo goed voor expats!

Expats wonen vaak maar een aantal jaren in Nederland. Dan geven zij graag de voorkeur aan een hypotheek waarbij ze veel vrijheid hebben als ze bijvoorbeeld een extra bedrag willen terugbetalen. Dit zijn de redenen waarom een expat vaak voor onze Woonhypotheek kiest:
 • Onbeperkt zonder het betalen van een vergoeding terugbetalen uit eigen middelen.
 • Een puike 10-jaars rente en direct en automatisch rentevoordeel, dus voordelig over de looptijd.
 • Ook voor Britten volgen wij ons standaard acceptatiebeleid en hebben wij géén aparte voorwaarden.
Klik hier voor meer informatie en rekenvoorbeelden. https://www.obvion.nl/adviseur/Specials/expats.htm
 

Stijgende huizenprijzen een kans voor senioren?
Wat Obvion betreft wel! Want senioren kunnen de overwaarde van de woning hierdoor mogelijk inzetten voor een consumptief bestedingsdoel dat zij op het oog hebben.

Het huidige box 3 beleid biedt mogelijkheden. Is de LTV van de totale hypotheek kleiner dan of gelijk aan 50% van de marktwaarde van de woning? Dan is een aflossingsvrije hypotheek mogelijk én toetst Obvion op de werkelijke last.

Goed om te weten. Een hogere hypotheek met een consumptief bestedingsdoel is toegestaan tot maximaal 90% LTV. In dat geval moet het leningdeel Box 3 annuïtair of lineair worden terugbetaald. De hypotheek wordt dan annuïtair getoetst.

Obvion heeft voor specifieke klantgroepen mogelijkheden om een werkelijke lastentoets toe te passen. Kijk voor de kaders in ons acceptatiebeleid.

Hypotheekkansen voor ondernemers en tips voor een effectiever KIF


Is jouw klant ondernemer en op zoek naar een hypotheek? Daar helpt Rabobank je graag bij. Bij Rabobank is er meer mogelijk dan je denkt. Ook voor ondernemers die kort geleden zijn gestart, zijn bij Rabobank kansen voor een hypotheek.

De specialisten leveren maatwerk door elke klantsituatie individueel te beoordelen en zelf een IKV op te stellen. Want ze weten maar al te goed dat het inkomen van een ondernemer kan veranderen en dat elke situatie anders is. In 4 stappen een inkomensverklaring aanvragen? Bekijk hoe het werkt. 

 

Tips voor een effectiever KIF

Omdat corona veel klanten onzekerheid over het inkomen geeft, heeft Rabobank maart vorig jaar het Klantinventarisatieformulier (KIF) geïntroduceerd. Zodat jij samen met jouw klant kunt inventariseren of de coronacrisis impact heeft op het inkomen en of de klant een nieuwe financiering bewust aangaat.

Werkt jouw klant bijvoorbeeld in een sector die hard wordt geraakt, maar wordt het inkomen door de overheid gecompenseerd? Dan moet jouw klant zich wel bewust zijn van de mogelijke gevolgen als die steun stopt.

Rabobank heeft gemerkt dat er in de praktijk nog wat onduidelijkheden over het KIF zijn. Voor een nog beter resultaat, geven ze je graag enkele voorbeelden hoe je dit formulier in gesprek met jouw klant het beste kunt invullen. Klik hier om ze te bekijken.

Focus op vastgoed


Afslag liquiditeit vervallen
Vanaf april is het voor RNHB-klanten mogelijk om een cash-out te doen, ook wel liquiditeit verstrekking, tot een LTV van 80% op een appartement of woning en tot een LTV van 75% op een combinatiepand (combinatie van wonen en commercieel gebruik). 

Vastgoed kansen in de winkelstraat
Naast het ombouwen van kantoren naar woningen ontstaat er een nieuwe trend: de transformatie van winkelpanden naar woningen. Logisch, want een belangrijk deel van de retail verschuift naar online winkelen. Zie je ook dergelijke kansen in jouw omgeving? Dan wil je mogelijk weten wat je kunt lenen. Betreft het een financieringswens boven de € 2,5 miljoen? RNHB helpt je graag verder. 


Voor vragen over RNHB bel je onze Helping People. 

Voordelen van verduurzamen leren?


Woonnu wil duurzaam wonen voor iedereen haalbaar en betaalbaar maken en dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. En er is meer!
 
Duurzaamheid én meer: een goede totaalpositie, met o.a.:
 • Rentekorting vanaf label B – over de gehele hypotheeksom en looptijd
 • Extra rentekorting bij labelsprong tijdens de looptijd vanaf energielabel B
 • Alle rentevaste periodes van 1 t/m 30 jaar
 • Automatische rentedaling bij lagere risicoklasse
 • Partnership met verduurzamingspartner – gratis duurzaamheidsrapport
 • Goed overbruggingsbeleid van 98% voor verkochte- en onverkochte woningen
Behoefte aan een digitale ontmoeting? 
Woonnu organiseert HypotheekCompany meet & greets. Ze merken dat er veel vragen zijn rondom verduurzaming en de rol van adviseur hierin in het adviesgesprek. Het is heel waardevol om de kennis van Woonnu en  praktijkervaringen samen te brengen in de Meet & Greets. In de online meeting krijg jij tips om verduurzaming eenvoudig mee te nemen in het adviesgesprek en vertelt Woonnu hoe de verduurzamingscheck daarbij helpt. Ook de werkwijze van de verduurzamingspartner Susteen komt aan bod. Daarnaast komen de Woonnu USP’s aan bod. Zo weet je in no-time hoe je jouw klant ook een groen alternatief kunt bieden, mét een scherpe prijs.

Heb jij interesse in een HypotheekCompany Woonnu Meet & Greet? Klik hier en laat het ons weten. 

Duurzaam oversluiten - meer dan alleen een lage rente
Wist je dat door oversluiten en verduurzamen te combineren, je klant profiteert van meer dan alleen een lage rente? Een manier om de maandlasten verder te verlagen is verduurzamen. Naast een lagere energierekening levert verduurzamen vaak een hogere woningwaarde en meer wooncomfort op. Juist dát blijkt in deze Corona-tijd erg belangrijk, nu het huis ook vaak de werkplek en de recreatieplek is.

De toekomst is nu. 
Daarom nu. Woonnu.

 

Eigen woning in box 3: wat zijn de gevolgen?


Begin dit jaar stelde De Nederlandsche Bank voor om de eigen woning stapsgewijs over te brengen naar box 3. Deze proefballon veroorzaakt verdeeldheid in de politiek en financieel adviseurs lijken positief. Wat houdt het plan in en welke gevolgen heeft het voor huiseigenaren?

Verhuizing eigen woning naar box 3
Nu valt de woning als eigen hoofdverblijf in box 1. In deze box betalen woningeigenaren belasting omdat de Belastingdienst deze woning als een bezit ziet waar u rendement over maakt. In box 3 vallen op dit moment onder andere beleggingen en spaargeld. Mogelijk wordt de eigen woning hier in de toekomst aan toegevoegd.

Financieel adviseurs zijn positief
Het Verbond van Financiële Beroepsorganisaties (VFBO) hield onlangs een enquête onder ruim 10.000 financieel adviseurs. Het belastingsysteem rond de eigen woning is complex en slecht controleerbaar voor iedereen, zo stellen deelnemers. Ruim 70% ziet een goede oplossing in het verplaatsen van de eigen woning naar box 3.  

Voor- en nadelen voor woningeigenaren
Het verplaatsen van de woning naar box 3 levert zowel voor- als nadelen op. De belangrijkste zijn: 

Voordelen
· Bij het berekenen van jouw belastbare vermogen mogen schulden in mindering worden gebracht op bezittingen. Kortom, de hypotheekschuld verlaagt het bedrag waarover belasting wordt betaald.

· Het ligt voor de hand dat het eigenwoningforfait vervalt. Dit forfait is een percentage (vaak 0,5%) dat bij het inkomen moet worden opgeteld. Het vervallen van deze belasting is positief omdat de woning niet langer wordt gezien als een inkomstenbron.

Nadelen
· In box 3 is nu geen plaats voor hypotheekrenteaftrek. Hierdoor vervalt het recht een deel van de rentelasten van jouw belastbare inkomen af te trekken. Het bedrag waarover belasting wordt betaald stijgt. 

· Over bepaalde bezittingen in box 3 wordt vermogensbelasting gerekend. Als de woning meetelt voor de bezittingen, is het risico op een hogere belastingaanslag hoger.

Gevolgen verschillen per situatie
De financiële gevolgen voor huiseigenaren verschillen per situatie. Stel de hypotheekschuld is al bijna afgelost en de woning heeft een flinke overwaarde. In die situatie kan de woning in box 3 al snel nadelig uitpakken. Er mag dan namelijk weinig hypotheekschuld van het belastbare inkomen worden afgetrokken, terwijl de gestegen woningwaarde wel meetelt voor het vermogen. Een starter heeft waarschijnlijk minder overwaarde en nauwelijks afgelost. In dit geval positief omdat er een hogere schuld van het belastbare vermogen afgetrokken kan worden. Daarnaast weegt de waarde van de woning minder zwaar door.  

Politieke partijen over de woning naar box 3
Lang niet alle partijen hebben het idee omarmd in hun partijprogramma. Of het verplaatsen van de eigen woning naar box 3 bij een voorstel blijft, moet nog blijken. In ieder geval ben je op de hoogte en wordt je niet verrast wanneer de eigen woning in de toekomst toch uit box 1 verdwijnt.

RENTETIP 1

10 JAAR NHG 0,87% | Vista Hypotheek
Annuïtair en lineair
incl. 0,02% energielabel A korting

RENTETIP 2

20 jaar 90% marktwaarde 1,50% | Woonnu
Annuïtair en lineair
Energielabel A korting
 
RENTETIP 3
30 jaar NHG 1,45% | Venn hypotheek
Annuïtair, lineair en aflossingsvrij
Copyright © 2021 HypotheekCompany, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp