AGENDALADDER


Uitgelicht

De digitale samenleving

29 november (vrij), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Hoe beïnvloedt digitalisering ons dagelijks leven? En wat is de rol van de wetenschap? Met lezingen over algoritmes, de principes achter 'de slimme stad' en de gevolgen van innovaties en AI voor ons werk.
> Lees meer

Autonoom vervoer

9 december (ma), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Hoewel autonoom vervoer steeds dichterbij komt, rijden er nog geen zelfrijdende auto’s door onze straten. Hoe kan dat?
> Lees meer

En verder

Hans Groenewegenlezing over Zuid-Afrikaanse poëzie

16 november (za), 15.00 - 16.30 uur (Amsterdam)
De dichter Alfred Schaffer over levensveranderende ervaringen en Zuid-Afrikaanse poëzie. Een spannende zoektocht voor eenieder die wil weten hoe poëzie het leven veranderen kan.
> Lees meer

KennisCafé: Een ode aan de boom

18 november (ma), 20.00 - 22.00 uur (Amsterdam)
Wereldwijd kappen we massaal bomen met desastreuze gevolgen. KennisCafé over de functie van bossen en hoe het komt dat we ons daar zo ontspannen voelen.
> Lees meer

Lichaam en macht

21 november (do), 17.00 - 18.30 uur (Amsterdam)
Hoe kijken we naar het lichaam en wiens blik is daarbij bepalend? Kunstenaars in gesprek over de intimiteit van het lichaam.
> Lees meer

The Mahābhārata: The Epic of the Greater Good

22 november (vrij), 16.00 - 17.30 uur (Amsterdam)
James Fitzgerald, hoogleraar sanskriet, laat in zijn Gondalezing zien hoe de vertelling van de Mahābhārata twee verschillende goddelijke lagen bevat.
> Lees meer

Nanotechnologie: technologie van de toekomst

26 november (di), 19.00 - 21.00 uur (Enschede)
Internationale experts vertellen hoe nanotechnologie kan zorgen dat in 2050 de wereld er geheel duurzaam voor kan staan op het gebied van gezondheid, energie, voeding en veiligheid.
> Lees meer

En verder dit jaar:

  • Op 2 december volgt een KNAW-symposium over de talen en de consequenties van meertaligheid. Wat betekent het om naast Nederlands ook een andere taal te leren en te gebruiken?
  • De jaarlijkse Erasmus Birthday Lecture op 6 december wordt uitgesproken door de historicus en musicoloog Grantley McDonald.
  • De Britse bioloog Amy Dickman spreekt in de Hoboken Lecture op 11 december over haar project om het aantal gedode leeuwen in het zuiden van Tanzania terug te dringen.
  • Op 12 december kijken we voorbij de tegenstelling tussen natuur en cultuur. In de geschiedschrijving, de kunst, de filosofie en de literatuurwetenschap is er namelijk steeds meer aandacht voor de interactie tussen die twee.
  • Op 19 december volgen presentaties met verbluffende en controversiële inzichten over de Acropolis van Athene.
  • In 2020 gaan de Paradisolezingen weer van start. Dit keer met thema 'de circulaire kosmos'.

Inschrijven wachtlijst:

  • 14 november: Het einde van een tijdperk. Wetenschappers uit binnen- en buitenland over het nieuwe bewijs voor de meteorietinslag van 66 miljoen jaar geleden in Yucatán (Mexico).
  • 22 november: Honderd jaar Herfsttij der Middeleeuwen. Een eerbetoon aan het bekendste werk van historicus Johan Huizinga.
  • 27 november: Plasticvervuiling. Avond over de mythes en oplossingen van het plasticprobleem in de oceanen.
  • 28 november: Het leven en werk van Hendrik Antoon Lorentz, een van Nederlands grootste natuurkundigen en winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde 1902.

Bijeenkomst gemist?

Op het KNAW-videokanaal vindt u een aantal KNAW-bijeenkomsten terug. Of luister geluidsopnamen terug via TXTRadio, bijvoorbeeld de bijeenkomst over ethiek rondom hersenorganoïden.

Blijf op de hoogte

Volg de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie op sociale media en blijf op de hoogte van onze activiteiten. Meer informatie op
knaw.nl/blijfopdehoogte

KONINKLIJKE NEDERLANDSE
AKADEMIE VAN WETENSCHAPPEN
Communicatie & Informatievoorziening
Kloveniersburgwal 29
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam

Telefoon 020 551 0759
communicatie@knaw.nl

www.knaw.nl

Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het versturen van onze mailings en zullen deze nooit zonder uw toestemming aan derden verstrekken. Uiteraard kunt u altijd uw gegevens wijzigen of uzelf afmelden voor onze mailings. Zie ook onze privacyverklaring.