AGENDALADDER


Vanaf september vinden de meeste van onze bijeenkomsten weer plaats in onze pas verbouwde Tinbergenzaal in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Ook op andere locaties kunt u bijeenkomsten bijwonen. Een greep uit het aanbod:

Romantici en revolutionairen

11 september (woe), 15.30 - 17.30 uur (Amsterdam)
Volgeboekt - Literatuurlezing van de Akademie van Kunsten. Over ‘prototype’ schrijvers uit de achttiende en negentiende eeuw en de positie van de schrijver vroeger en nu.
> Lees meer

Mondiaal burgerschap in wetenschap en praktijk

12 september (do), 15.30 - 17.30 uur (Amsterdam)
Symposium over wereldburgerschap. Hoe kun je als burger omgaan met vraagstukken waar zelfs regeringsleiders niet uit komen?
> Lees meer

De Turing Award en deep learning

26 september (do), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Vier wetenschappers vertellen tijdens dit symposium over het werk van de winnaars van de 'Nobelprijs voor de informatica.'
> Lees meer

Polaire opwarming

30 september (ma), 19.00 - 21.00 uur (Amsterdam)
Volgeboekt - Symposium over het toekomstige klimaat in Nederland: welke veranderingen kunnen we verwachten, gezien het veranderende temperatuurverschil tussen polen en evenaar?
> Lees meer

Ethiek van de hersenorganoïden

2 oktober (woe), 19.30 - 21.15 uur (Amsterdam)
Debat over de ethische implicaties van het opkweken van menselijke cellen voor 'minibreinen', zogenoemde organoïden.
> Lees meer

En verder dit jaar

 • Vanaf 16 september weer elke derde maandag van de maand KennisCafé in De Balie in Amsterdam over de wondere wereld van de wetenschap.
 • De Akademie van Kunsten en Spui25 organiseren de drieluik Lichaam en macht. Het kijken naar en vanuit het lichaam vindt plaats op 17 oktober.  De laatste aflevering Het toe-eigenen of onteigenen van een lichaam volgt op 21 november.
 • Op 19 november een vieren we honderd jaar Herfsttij der Middeleeuwen, een middag over het bekendste werk van historicus Johan Huizinga. Sprekers brengen de visuele wereld van de vijftiende eeuw tot leven.
 • In de reeks Uit de Kunst spreekt dirigent Ed Spanjaard op 28 oktober over zijn werk.
 • Op 3 en 4 oktober staat de 17e Europese Gender Summit in het teken van aandacht voor diversiteit binnen het onderzoek.
 • Dit jaar zijn er twee avonden van de Nobelprijzen. Begin oktober maakt de Zweedse academie van wetenschappen de Nobelprijswinnaars van dit jaar bekend. Vooraanstaande Nederlandse wetenschappers uit de vakgebieden van de laureaten vertellen over het werk van de nieuwe Nobelprijswinnaars. Waarom is hun werk zo baanbrekend?
 • Bij veiligheidskritische softewaresystemen, zoals 112, kunnen onverwacht grote storingen optreden. Op 31 oktober zetten sprekers uiteen welke opmerkelijke systemen al beschikbaar zijn, en wat er nog moet gebeuren om software werkelijk betrouwbaar te maken.
 • Het symposium Het einde van een tijdperk op 14 november gaat over het recent ontdekte bewijs voor de grote inslag van een asteroïde op het schiereiland Yucatán bij Mexico, 66 miljoen jaar geleden, waardoor de dinosauriërs uitstierven.
 • Op 22 november spreekt James Fitzgerald tijdens de 27e Gondalezing over de Mahābhārata.
 • Weten we wel genoeg over de schade die het plastic in de oceanen aanricht? Op 27 november belichten vier wetenschappers de mythes en oplossingen van dit plasticprobleem.
   

Bijeenkomst gemist?

Op het KNAW-videokanaal vindt u een aantal KNAW-bijeenkomsten terug, bijvoorbeeld de Museumlezing 'Werk, bid en bewonder'.
Of luister geluidsopnamen terug via TXTRadio, bijvoorbeeld de bijeenkomst over de eerste foto van een zwart gat.

Blijf op de hoogte

Volg de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie op sociale media en blijf op de hoogte van onze activiteiten. Meer informatie op
knaw.nl/blijfopdehoogte

KONINKLIJKE NEDERLANDSE
AKADEMIE VAN WETENSCHAPPEN
Communicatie & Informatievoorziening
Kloveniersburgwal 29
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam

Telefoon 020 551 0759
communicatie@knaw.nl

www.knaw.nl

Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het versturen van onze mailings en zullen deze nooit zonder uw toestemming aan derden verstrekken. Uiteraard kunt u altijd uw gegevens wijzigen of uzelf afmelden voor onze mailings. Zie ook onze privacyverklaring.