View this email in your browser
nieuwsbrief verenigingen, december 2021
Beste bestuursleden,

In deze nieuwsbrief lees je welke informatie voor jou van belang/interessant kan zijn de komende tijd. 


Met vriendelijke groet,
Namens het college van burgemeester en wethouders,

Martijn Hamerslag & Léon Soeterboek 
Wethouder Sport / Wethouder Cultuur en Welzijn

 

Inhoudsopgave


Klik nu direct op het artikel wat jij wilt lezen!

1. Uitnodiging Lokaal Akkoord Sport en Bewegen
2.  Een terugblik op een mooi event!
3. Vrijwilligers bedankt
4. Even voorstellen!
5. Uniek sporten
6. Aangepast sportaanbod voor senioren OldStars
7. Gluren bij de buren is terug!
8. Diversiteit en inclusie in je erfgoedinstelling
9.  Leer zijn wie je bent!
10. Hier doet iedereen mee!
11. Blijf op de hoogte van het actuele trainingsaanbod
12.  Vrijwilliger? Ontvang de bieb cadeau!

Uitnodiging Lokaal akkoord Sport en Bewegen
Donderdag 16 december 19:30 – 21:30 uur                      

 
Beste Sportievelingen,
 
Op 16 december komen we weer 'digitaal' bij elkaar. Een soort van Kerstborrel met een belangrijk doel, want we gaan het laatste jaar in van het Lokaal Sportakkoord. Tijdens deze avond blikken we kort terug op 2 jaar Lokaal Sport akkoord, maar we kijken vooral met een frisse blik vooruit en geven met elkaar antwoorden op de volgende vragen:

1. Hoe krijgen we iedereen in Nissewaard in beweging?
2. Hoe
 kun jij vanuit jouw vereniging/organisatie daarop inhaken? 
3. Wat als, je € 1.000 mocht besteden aan de sport in jouw directe omgeving, wat zou jij doen?
 
Deze sessie is anders dan normaal. Door anders en creatief te denken ontdek je vanuit onverwachte hoek waar kansen liggen, ook voor jouw vereniging of organisatie!

Snelheid, interactie en een lach gegarandeerd. Deze inspiratie sessie wordt begeleid door Start2Create. Wij zorgen voor een hapje en drankje bij jouw thuis. 
 
Ben jij er bij? Meld je aan door een e-mail te sturen naar combinatiefunctionaris@nissewaard.nl o.v.v. Lokaal Sportakkoord 16 december. We sturen je 2 dagen voor aanvang een bevestigingsmail met een link naar Zoom om toegang te krijgen tot de bijeenkomst.
 
Heb je vragen?
Laat het ons gerust weten.
 
Tot de 16e!
Wij hebben er zin in.
 
Met vriendelijke groet,
Stuurgroep Lokaal Sport- en Beweegakkoord

Een terugblik op een mooi event!

Dansmarathon Nissewaard 15 oktober 2021

Op 14, 15 en 16 oktober zond SBS6 het programma De Dansmarathon uit. Het programma, geproduceerd door Talpa Entertainment Producties, was het grootste, zwaarste en vooral langste dansspektakel ooit, live op de Nederlandse televisie. Honderd koppels danste 50-uur non-stop op de muziek van bekende dj’s en artiesten voor het goede doel waarmee er geld werdopgehaald voor het Longfonds voor mensen met COPD. En dat het zwaar was hebben de dansers geweten, want 50 uur dansen ging niet zonder slag of stoot. Na het programma was de gezondheid van de dansers het gesprek van de dag.
 
Ook Nissewaard deed mee, maar dan in de vorm van een eigen mini-dansmarathon. 6 uur achter elkaar dansen op 3 verschillende locaties. Zelfs dat was al een uitputtingsslag. Op vrijdag 15 oktober dansten Dansstudio KP, Time2LineDance, Centrum van de Kunsten, Dansschool Norbert van Wijk, Melanie in Motion, De Spaanse Vereniging en GrapeFine Sports van 19:30 uur tot en met 01:30 uur wisselend bij ruïne Ravesteyn, Theater De Stoep en in De Boekenberg. Ondanks dat er geen publiek bij kon zijn was het een fantastisch feest, waarbij vooral de dansscholen en verenigingen hebben laten zien hoe leuk en breed het dansen kan zijn! Dankzij deze dansscholen hebben we een schitterend voorbeeld kunnen geven van hoe en waar je onder andere in beweging kan komen. Daarmee sloot het evenement naadloos aan op onze lopende campagne ‘Nissewaard kom in beweging’ .
 
Klik hieronder voor de aftermovie om nog even na te genieten:

Vrijwilligers bedankt!
 

Dinsdag 7 december is het de nationale vrijwilligersdag. Om al onze vrijwilligers in Nissewaard te bedanken, hebben wij een vrijwilligersmagazine gemaakt. In dit magazine lees je verschillende verhalen van onze eigen helden uit Nissewaard. Haal vanaf dinsdag 7 december het vrijwilligersmagazine gratis op bij de volgende locaties!

Spijkenisse
- Bibliotheek de Boekenberg, Markt 40 Spijkenisse
- SWO, Goudenregenplein 3 Spijkenisse
- Wijkcentrum de Akkers, Lenteakker 5 Spijkenisse

Kernen
- Bakkerij Reedijk Heenvliet
- Bakkerij Reedijk Geervliet
- Bakkerij Reedijk Zuidland
 

Even voorstellen!


Mijn naam is Josien de la Croix, ik ben opgegroeid in Spijkenisse en woon- en werk hier nog steeds met veel plezier. Sinds 1 oktober volg ik Mienke Pouw op als vereniging ondersteuner Cultuur. Door mijn jaren lange achtergrond in de evenementen organisatie, breed lokaal netwerk en voorliefde voor cultuur denk ik een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van culturele projecten en zo Nissewaard nog mooier te maken!

Het stimuleren van bewonersinitiatieven, plezier en mensen en organisaties met elkaar verbinden staat hierbij centraal. Ik ga de komende periode benutten om persoonlijk met jouw in contact te komen, gezien het aantal organisaties kan dat even duren, maar wanneer je een vraag hebt of een mooi initiatief bel of mail mij dan gerust.

Ik werk op maandag, dinsdag en donderdag en ben te bereiken op 06-13550722 of j.delacroix@nissewaard.nl.Vanaf 15 november ’21 ben ik begonnen als combinatiefunctionaris 'inclusief sporten'. Hierbij neem ik de functie over van mijn voorganger Tessa. Dat wil zeggen dat ik mij ga inzetten voor iedereen die door een beperking of ouderdom afstand voelen tot het huidige sport- en beweegaanbod. Misschien heb jij er als vereniging of aanbieder ook weleens over nagedacht. Hoe kunnen wij nu ons aanbod zo inrichten dat iedereen mee kan doen met onze organisatie? Een interessante vraag waar veel winst te behalen valt. Graag ga ik met jouw in gesprek over aangepast sporten en bewegen met als doel: HIER! In de Nissewaard doet iedereen mee!

Voor vragen rondom het thema ‘inclusief’ sporten kunt u met mij contact opnemen via:

Adriaan Spaans
a.spaans@nissewaard.nl
Combinatiefunctionaris Inclusief Sporten
Gebied: Nissewaard
 

Uniek Sporten


Voor mensen met een beperking die willen sporten, is begeleiding en ondersteuning van sportaanbieders erg belangrijk. Maandelijks bezoeken duizenden mensen met een beperking de website van Uniek Sporten om een geschikte vorm van sport of bewegen te vinden. Daarom is het essentieel dat het sportaanbod goed te vinden is via https://www.unieksporten.nl/sportaanbieder/sport-zoeken.

Nieuw aanbod aanmelden kan via https://www.unieksporten.nl/sportaanbieder/aanmelden en bestaand aanbod aanpassen kan door zelf een account aan te maken. Daarnaast faciliteren we initiatieven die sporten en bewegen voor mensen met een beperking bevorderen.

Via Uniek Sporten Crowdfunding (https://www.unieksporten.nl/crowdfunding) kun je als organisatie zonder winstoogmerk jouw eigen crowdfundingcampagne starten. Om geld op te halen voor de aankoop van zitwaterski’s, het organiseren van een G-voetbaltoernooi of wat dan ook. Kijk hier in een korte video hoe makkelijk het werkt (https://www.youtube.com/watch?v=JlORvrLogVs&feature=emb_logo)

Aangepast sportaanbod voor senioren OldStars


Misschien heb je er met jouw vereniging weleens over nagedacht. Hoe kunnen wij ons sportaanbod zo inrichten en aanbieden dat iedereen een leven lang plezier heeft bij de vereniging? Daarbij zag je het misschien al helemaal voor je: eerst met elkaar sporten onder begeleiding en daarna met elkaar genieten van een bakje koffie. Hoe mooi zou het zijn als we de ‘oude sterren’ van de verenging mee kunnen doen op de club?
 
Vanuit het thema inclusief sporten werken wij samen met het seniorenfonds aan het project ‘OldStars’. OldStars is een projectnaam om sportaanbod aan te passen voor de doelgroep senioren. De meest bekende sport van OldStars is ‘Walking football’, maar naast voetbal zijn er nog 14 andere sporten die aangepast zijn voor senioren. Als vereniging kun je ondersteuning krijgen bij het vormgeven en implementeren van het aanbod.
 
De eerste stap die we daarin willen zetten is een (digitale) informatieavond voor de verenigingen. Waarin wij je meenemen in het proces van OldStars en meer vertellen over de ondersteuning. Wil je als verenging meedoen of meer weten? Meld je dan aan via combinatiefunctionaris@nissewaard.nl.
 

Gluren bij de buren is terug!

 

Dit is het festival waarbij het vloerkleed het podium is en de bank de tribune. Enthousiaste bewoners stellen voor dit evenement hun huiskamer open voor
een act en voor publiek uit de buurt. Aan elke deelnemende huiskamer wordt één act gekoppeld die drie keer 30 minuten op vaste tijden optreden. Bezoekers kunnen een route uitstippelen en van huiskamer naar huiskamer hoppen. De huiskamers van Gluren bij de Buren zijn open voor alle kunstdisciplines, je vindt er theater, dans, muziek, cabaret en spoken word.

Aankomende editie doen we daar nog een schepje bovenop met het: ‘hobby hoorcollege’. Iedereen met een bijzondere passie mag het podium betreden. Je kan denken aan een presentatie over krav maga, het delen van levensinzichten na het lopen van een pelgrimstocht of gewoon honderduit praten over jouw bijzondere verzameling. 

Vanaf 1 november tot 1 januari kan iedereen zich aanmelden om deel te nemen via https://glurenbijdeburen.nl/nl/informatie/aanmelden/act

De datum is zondag 13 februari 2022 van 13:00 - 18:00 uur. De entree is "pay what you can" en voor meer informatie kan de algemene website worden bezocht.  


 

Diversiteit en Inclusie in je erfgoedinstelling


Cursus op 13 december
Wat betekenen diversiteit en inclusie voor je erfgoedinstelling? Wat betekent het om D&I onder de aandacht te brengen van je publiek? Of misschien wil je nieuw publiek aantrekken en zaken als representatie en programmering inclusief aanpakken? En hoe ga je als instelling mee in de meest recente ontwikkelingen als er zoveel aan het veranderen is? Al deze vragen en meer komen aan bod tijdens de masterclass Diversiteit en Inclusie op 13 december.

Over de bijeenkomst
Diversiteit en inclusie: twee woorden die je afgelopen jaar vast vaker hebt gehoord. In de media, politiek en op de werkvloer, ineens lijkt iedereen er iets mee te willen doen. Maar wat weten nu eigenlijk écht af van diversiteit en inclusie? Wil je een begin maken met diversiteit en inclusie in je erfgoedinstelling, maar ben je nog op zoek naar de beste manier om een start te maken? Of je bent al bezig met dit thema, maar zijn er nog steeds uitdagingen waar je tegenaan loopt?

Tijdens deze cursus gaan we in gesprek over de toepassing van deze thema’s in je museum of erfgoedinstelling.
 
Praktisch
Maandag 13 december
10.00- 14.00 uur
Contactpersoon: Renata Haring
Locatie: Het Meisjeshuis

Oude Delft 112
2611 CG, Delft
Nederland

Programma
De dag begint met een lezing, waarin de theorie en de laatste ontwikkelingen worden besproken. Daarna start de workshop, waarin de deelnemers actief met elkaar in gesprek gaan en gedachten en ideeën kunnen uitwisselen. 

Coronamaatregelen
We houden de cursus graag veilig en aangenaam. Voor deze bijeenkomst heb je daarom een geldig coronabewijs nodig. Dit is een QR-code die je via de Corona Check-app verkrijgt. Je QR-code wordt gescand bij binnenkomst. Op de locatie is voldoende ruimte op 1,5 meter afstand te houden. Meer informatie over onze coronamaatregelen vind je op onze website.
 
 
 

Leer zijn wie je bent!

Steun jij LHBTI+ leerlingen met jouw GSA/klas? Draag dan op vrijdag 10 december een outfit met de kleur paars en sta op voor een school waar iedereen zichzelf kan zijn! Post op deze dag je leukste paarse vrijdag foto en tag @s.p.a.c.e.010 op insta!


 

Hier doet iedereen mee!

 
In september 2020 is het boekje ‘HIER! Gebeurt het in Nissewaard’ uitgegeven. Hierin staan diverse vrijetijdsaanbieders uit onze gemeente. Als aanvulling op deze versie komt het boekje ‘HIER! Doet iedereen mee’. Hierin staan alle vrijetijdsaanbieders van de gemeente Nissewaard met aanbod voor inwoners die opzoek zijn naar aangepaste activiteiten.

Het doel is om al het aanbod dat aangepast is te bundelen in een boekje, wat wij daarna bij de inwoners van Nissewaard kenbaar willen maken. Van meervoudige beperkingen tot aangepaste senioren activiteiten. Want hoe mooi is het als je ondanks een beperking toch mee kunt doen met sport en bewegen of ander aanbod?!
Heeft jouw vereniging speciaal aanbod óf staat er een trainer op de groep die opgeleid is om mensen met een beperking in een regulier team training te geven? Dan nemen we jouw aanbod graag op in de gids! Stuur voor 15 december een e-mail naar combinatiefunctionaris@nissewaard.nl, dan nemen wij contact met je op.

Samen ontwikkelen we een mooi overzicht met alles wat er te doen is voor mensen die aanpassingen nodig hebben.
Denk hierbij aan de volgende categorieën:
  1. Activiteiten voor een lichamelijke/meervoudige beperking;
  2. Activiteiten voor een verstandelijke beperking;
  3. Activiteiten voor een langdurige ziekte/gezondheid; (denk aan diabetes, NAH, epilepsie etc.)
  4. Activiteiten voor een auditieve/visuele beperking;
  5. Activiteiten voor een ontwikkelingsstoornis/aandachtsproblemen;
  6. Activiteiten die aangepast zijn voor senioren.
Blijf op de hoogte van het actuele trainingsaanbod

Vrijwilligers Academie Nissewaard organiseert maandelijks gratis trainingen en cursussen voor vrijwilligers in Nissewaard. Op de website vind je een actueel overzicht van alle trainingen de komende periode. 

Wil je op de hoogte blijven van het actuele trainingsaanbod? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de Vrijwilligers Academie Nissewaard! Je kunt je onderaan de pagina aanmelden.
 

Vrijwilliger? Ontvang de bieb cadeau!


Vrijwilligers vervullen een steeds belangrijkere rol in Nissewaard. Doe jij vrijwilligerswerk in onze gemeente? Dan beloont Bibliotheek de Boekenberg je graag voor dit goede werk; je krijgt namelijk een gratis vrijwilligersabonnement van hen. Hiermee kun je naar keuze een aantal boeken en media per jaar lenen en activiteiten bijwonen om jezelf te ontwikkelen of om te ontspannen. Vul het inschrijfformulier in op de website of aan de kassa. Veel lees-, kijk- en luisterplezier alvast!
 
Klik hier om naar de website te gaan. 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je eerder hebt aangegeven dat je deze wilt ontvangen.
Wil je je afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier. 
Facebook
Website
Instagram
Email