Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief er vreemd uitziet, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven

Jaargang 4     Nummer 04     

Eind april 2016!
In deze nieuwsbrief informeren wij u over

Goed nieuws     Preventie     Voeding     Gif in voeding     Gezonde geest     Milieu     Misstanden     Beleid     Agenda     Vacature     Recept

Goed nieuws 


De wetenschap heeft een grote ontdekking gedaan: ons eigen immuunsysteem is een belangrijke factor in het bestrijden van ontspoorde (kanker)cellen. Men gaat nu proberen ingewikkelde medicijnen te bedenken om het immuunsysteem bepaalde cellen te laten vernietigen. Lees info.
Wat gaan we nu doen met al die voorlopers als Gerson en Moerman die dit al 50 jaar geleden wisten en die als kwakzalver zijn verguisd? Intussen kunnen de NTTT artsen al decennia het immuunsysteem aan het werk zetten tegen bijna alle soorten kankercellen. Wordt het niet tijd om dat in het basispakket te stoppen? Info.
Referenda zijn in Zwitserland een veel voorkomend fenomeen. Dat kan ook wel eens heel goed uitpakken. Toen 2/3 van de Zwitsers daarvoor koos, werd CAM op proef opgenomen in de basisverzekering. Blijkbaar is dat goed bevallen, want vanaf mei 2017 zullen vijf CAM therapieën officieel worden opgenomen in het standaard verzekeringspakket. 
De BTW op CAM zorg is definitief van de baan (voor de meeste praktijken). Na publicatie in de Staatscourant gaat de regel in. (Met grote dank aan de voortrekkers uit de acupunctuur die dit aanhangig hebben gemaakt!) Er zijn wel eisen gesteld aan niet-artsen. Dat zou wel eens heel behulpzaam kunnen zijn bij het ontwikkelen van een CAM Keurmerk voor HBO therapeuten! Met een beetje optimistische fantasie kan men dit zien als een eerste voorzichtige erkenning van het bestaan van CAM Therapeuten.
Sinds 1 januari is er ook een nieuwe wet ingegaan, de Wkkgz. Zie kopje Beleid.
AIMOp het eerste congres van de AIM, de opleiding die reguliere artsen een introductie gaat geven in het CAM veld en CAM artsen bijschoolt over wat de collega’s doen, waren enkele zeer ‘reguliere’ wetenschappers die onderzoek doen naar zaken die tot voor kort uitsluitend bij CAM behandelaars aandacht kregen, zoals voeding en mindfulness. Lees verslag.

Preventie


Het is nu wel algemeen bekend: bewegen is essentieel voor het behoud van gezondheid. Zeer regelmatig kort - en vooral afwisselend - bewegen is beter dan meestal zitten en dan korte tijd fanatiek hardlopen of iets dergelijks. Beter vijf korte wandelingen dan één lange. Mercola
Volgens de WHO is luchtvervuiling de grootste ziekmakende factor als het gaat om leven en werken in een vervuilde omgeving. Het gaat hier om een groot risico: één op de vier sterfgevallen is gerelateerd aan vervuilde omgeving. Denk aan beroertes en hartkwalen. Maatregelen om de vervuiling te verminderen hebben direct resultaat. Zembla wijdde een uitzending (6 april) aan het grote gevaar van ultra fijnstof: nog veel gevaarlijker dan ‘normaal’ fijnstof.
Uit verschillende studies blijkt dat diverse stoffen uit de voeding Alzheimer kunnen afremmen en misschien zelfs voorkomen. Met de zorgwekkende toename van dit probleem terecht een speerpunt van de WHO. Het zoveelste bewijs dat gezonde en volwaardige voeding en eventueel suppletie van noodzakelijke stoffen cruciaal zijn als ziektepreventie.
Mercola bericht dat bij een onderzoek bleek dat supplementen de achteruitgang van de hersenen vertragen.

Mercola breekt ook weer een lans voor periodiek vasten als ultieme preventie. Dat kan door één of twee dagen per week heel beperkt te eten of door elk etmaal 16 uur helemaal niets te eten. De invloed van vasten op lichaamscellen is praktisch gelijk aan het doen van oefeningen. Blijkbaar is onze natuur nog steeds afgesteld op onregelmatige voedseltoevoer. De permanente beschikbaarheid van eten - en vooral snacks! - spoort nog niet goed met onze genen, met heel veel ‘welvaartsziekten’ tot gevolg. Het periodiek vasten zorgt ook voor meer vetverbranding.
Kanttekening: dit blijkt vooral op te gaan voor mannen, vrouwen hebben er minder profijt van.
vet verbrandenVetten vormen een veel schonere brandstof dan koolhydraten en genereren aanmerkelijk minder vrije radicalen. Glucose daarentegen is een ‘vuile’ brandstof en genereert meer reactieve zuurstof (ROS) dan vet. Om vet te verbranden, moeten de cellen gezond en normaal zijn. Kankercellen bijvoorbeeld blijken effectief te bestrijden met een gezond dieet dat meer vet bevat. (Ze zijn daarentegen juist dol op suikers!) Kortom: periodiek vasten verbetert je immuunsysteem en energieniveau, vermindert ontstekingsprocessen en de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam en, ook niet verkeerd: het verouderingsproces wordt vertraagd. Hele artikel lezen.
zonaanbidsterZon: is het nu gevaarlijk of noodzakelijk? Het antwoord is allebei. Zoals veel dingen in de natuur (water, zout) is het de dosis waar het om draait. Zon is een levensvoorwaarde en dus heel belangrijk, ook voor onze gezondheid. Een overdaad aan zon is echter te veel van het goede en dus schadelijk. Het is geen toeval dat mensen die al vele generaties in de tropen leven een donkere huid hebben: die moet ze beschermen tegen die overdaad. Mensen in gematigde streken zoals wij kunnen alleen overleven met een heel lichte huid, om dat beetje zon dat we hier hebben nog te kunnen opvangen. Ga je mensen verplaatsen, dan krijgen de mensen met een donkere huid bij ons veel te weinig zon, met alle gevolgen van dien, vooral vitamine D tekort. Gaan wij onze witte velletjes fanatiek bruinen in (sub)tropische streken dan krijgen we al snel een overdaad met cel-schade tot gevolg (en mogelijk huidkanker daardoor). Let op: insmeren helpt wel tegen verbranden maar niet tegen de overdaad! Ga dus kort, maar liefst zonder smeersels, in de zon. Een licht roze kleuring zonder pijn mag, anders is het al te veel geweest. Op dagen dat we niet genoeg huidcontact met de zon hebben: vitamine D extra gebruiken!
Het is een bekend fenomeen: elke keer als een medicijn, bijvoorbeeld Aspirine, slecht in het nieuws komt, kan je er op wachten dat er ineens onderzoeken verschijnen hoe goed Aspirine wel niet is. Misschien doet hetzelfde zich nu voor met de cholesterolverlagers. Van vele kanten is het cholesterolverhaal inmiddels effectief doorgeprikt als onhoudbaar. Dat is een zware klap voor de farmaceutische industrie: statines staan in de top drie van verdienproducten. En ja hoor: ineens is daar een onderzoek dat ‘bewijst’ dat statines de kans op hartziekte verlagen ongeacht de cholesterolspiegel. The New England Journal of Medicine, het hooggewaardeerde medisch-wetenschappelijke tijdschrift, wijdt maar liefst drie artikelen en een redactioneel commentaar aan het onderzoek, maar ze plaatsten het wel…

Volgens Dr. Gert E. Schuitemaker moeten we gewoon vasthouden aan de bekende regels: niet roken, bloeddruk niet te hoog laten worden, cholesterol vooral ook niet te laag laten worden (ongezond) en vooral gezond eten en bewegen. Lees meer over cholesterolIdem.
Vreemd: Het Kankerfonds belegt een fors deel van het vermogen in … de tabaksindustrie! Lees.

Voeding


De plotselinge explosieve interesse van de wetenschap in het microbioom maakt de weg vrij voor nieuwe verklaringen. Zo hebben onderzoekers vastgesteld dat het Paleodieet inderdaad wel eens gezonder kan zijn. Dat komt dan door het effect op het microbioom. Door groepen mensen die nog erg dicht bij die oer-leefwijze staan te vergelijken met ‘moderne’ mensen, komt dit naar voren.
De onderzoeken naar het microbioom stapelen zich op en zelfs de ‘big farma’ industrie krijgt interesse om geneesmiddelen te ontwikkelen. Een eerste resultaat is dat een gezond microbioom (dankzij Probiotica) een wapen is tegen ondervoeding. Artikel

Ook de voedingsindustrie laat zich niet onbetuigd en produceert het ene na het andere ‘probiotische’ product. Wel goed uitkijken: in de VS bleek het overgrote deel van de 130 merken yoghurt propvol te zitten met additieven en suiker, stoffen die de grote vijand zijn van het microbioom. Hetzelfde geldt voor probiotische drankjes van de supermarkt: boordevol suiker, of - nog erger - kunstmatige zoetstoffen…

Als iedereen stopt met het eten van vlees ...
  1. Zou er wereldwijd geen honger meer zijn. Maar liefst 97 procent van de wereldwijde soja-oogst is bestemd voor het vee.
  2. Komt er meer land beschikbaar voor de toenemende wereldbevolking. Nederlandse wetenschappers hebben berekend dat de 2.7 biljoen hectares land die momenteel begraasd worden, door wereldwijd vegetarisme ter beschikking komen voor ander gebruik, evenals de 100 miljoen hectares land nodig voor de productie van veevoeder.
  3. Hoeven miljarden dieren niet levenslang te lijden. Bijvoorbeeld in te kleine, vaak donkere, hokken in plaats van in de vrije natuur.
  4. Is er minder gevaar voor antibiotica resistentie.
  5. Zijn er minder stress en kosten voor de gezondheidszorg.
Lees artikel.
onderzoek koffieKoffie wordt vaak geassocieerd met slapeloosheid, geïrriteerde darmen en andere klachten. Tenminste wanneer het te veel wordt gedronken. Wetenschappers menen nu een positief effect te hebben gevonden. Volgens een recent gepubliceerde meta-analyse van 9 eerdere studies, is dagelijks koffiegebruik te linken aan een verminderd risico op levercirrose. Onderzoek
In de VS is 60 van het voedsel dat wordt gegeten “ultra-processed”. Deze producten vormen 90% van al het gebruik aan toegevoegde suikers. Normaal fabrieksvoedsel bevat 2% aan calorieën uit toegevoegde suikers, bij ultra-processed producten is dat 21%! Dan is meteen duidelijk hoe je de suikerconsumptie fors kan laten dalen.

Teun van der Keuken windt zich in de pers terecht op over het misbruik van de term “natuurlijk”. Een product dat bijvoorbeeld voornamelijk uit suiker bestaat, mag je zelfs met de huidige slappe wetten niet als “gezond” aanprijzen. Geen nood: dan noemen we het natuurlijk! Suiker komt immers ook uit de natuur… De consument trapt daar blijkbaar dan toch weer in!

boederijtjeNog zoiets: producten die (zogenaamd) direct van de boerderij komen. Dat trekt veel consumenten aan als ambachtelijk en ouderwets gezond. Echter, het enige product dat in de warenwet genoemd wordt is boerenkaas. (Moet rauwmelkse kaas zijn.) Alle andere producten met boer of boerderij of boer'n in de naam vallen daar dus buiten! Dus: “kaas van de boerderij” komt gewoon uit de fabriek! KvW op TV

Geloof niet iedereen met de titel professor, helemaal niet een emeritus professor. Dat betekent met pensioen en dus niet meer verplicht de vakliteratuur bij te houden. Dat weerhoudt sommigen er niet van, om de haverklap ‘wetenschappelijke’ uitspraken te doen in de media en daarbij de plank flink mis te slaan! Er zijn zelfs uitgevers bereid een boek uit te geven van zo’n ‘geleerd’ persoon dat bol staat van de achterhaalde en dus foute informatie. Bijvoorbeeld dat kokosolie slecht is omdat het verzadigd vet is: helemaal fout! Kokosvet is het gezondste vet om te bakken.

Negeer ook de vinkjes op producten in de supermarkt: de organisatie achter het “ik kies bewust” logo probeert tegen alle (terechte) kritiek in vol te houden dat zij de volksgezondheid dienen. Het is een onzinnig logo waar in de eerste plaats gewoon fors voor betaald wordt en dat in de tweede plaats alleen maar iets zegt in vergelijking tot andere producten “binnen de groep”. Zo krijgt een frisdrank die alleen maar suiker en kleurstof bevat het logo als er iets minder suiker in zit dan van de concurrent… In de natuurvoedingswinkel kom je ze nooit tegen, dat zegt genoeg!

De nieuwe “schijf van vijf” is een kleine verbetering, maar nog steeds niet in overeenstemming met het advies van artsen voor natuurgeneeskunde. Sommige ‘voedingsgoeroes’ kraken hem helemaal af, maar draven zelf dan ook wel weer door. Ons advies is te lezen op het Natuurlijk Gezond Plein onder Wat is gezonde voeding?

Charlotte Linnebank, directeur Questionmark, vindt dat het tijd wordt voor een duurzame schijf.
 
Goed voedingsnieuws: Uit een grootschalig onderzoek onder meer dan 15.000 mensen uit 39 landen blijkt dat het meer effect heeft om extra gezond te eten met af en toe een keer ‘zondigen’, dan om ‘normaal’ te eten en nooit te ‘zondigen’. In de eerste groep kwamen minder hartaanvallen en beroertes voor. European Heart Journal; The Optimist

Gif in voeding


Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen over de stof 3-MCPD, die krijgen we binnen door de consumptie van margarine, sauzen en bakkerswaren. Vooral verhitte palmolie is een bron van deze giftige stof, waarvan o.a. bekend is dat het nierschade kan veroorzaken. Vooral jonge kinderen lopen gevaar: volgens de onderzoekers krijgt gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van twee tot en met zes jaar te veel van de giftige stof binnen. Bij zevenjarigen is dit zelfs meer dan een derde (35 procent). Daarna daalt de inname. Vanaf zeventien jaar werd bij minder dan 5 procent van de bevolking de limiet overschreden. Er is meer onderzoek nodig. ANP

Een ander probleem is Arsenicum in rijst(wafels). Was dit vroeger vooral een probleem in landen waar rijst hoofdvoedsel is, door het veranderende voedingspatroon kan dit ook hier een punt van aandacht worden. Met name jonge kinderen die veel producten op basis van rijst verorberen kunnen wel eens te veel van dit gif binnenkrijgen. Omdat de stof via het water (waar de rijstplanten in groeien) in de zaden (rijst) komt, bevat ook biologische rijst Arsenicum. Wijst er maar weer eens op hoe gevaarlijk een eenzijdig dieet is!

maatregelen tegen gif in voedselBelangrijk in de strijd tegen gif in voeding en zaken als fraude met levensmiddelen is de organisatie Foodwatch. Wij steunen die dan ook van harte. U ook?

Gezonde geest


We brengen teveel tijd binnen door, blijkt uit een landelijk onderzoek uitgevoerd door Wageningen Universiteit en Staatsbosbeheer in samenwerking met Bever. Terwijl twee derde van de Nederlanders liever meer buiten is. Weersomstandigheden en weinig tijd zijn verreweg de belangrijkste redenen om er in het winterseizoen niet op uit te gaan. Dit geldt vooral voor jongeren tussen 18 en 25 jaar. Lees artikel.
relaties ...Gelukkiger, langer en gezonder leven?
Alle wetenschap daargelaten, de belangrijkste voorwaarde: relaties! 4 relaties 

Milieu


Een bedrijf om te onthouden is Better Future Factory, een groep jonge Delftse ingenieurs met een missie: van afval nieuwe producten maken. Op Lowlands trokken ze in 2012 voor het eerst aandacht door van plastic afval met een 3D printer iets leuks te maken. Sindsdien timmeren ze flink aan de weg. In Angola, waar plastic afval niet opgehaald of gerecycled wordt, leert men de bevolking om plastic te hergebruiken voor het maken van bouwmaterialen. Aangepast aan de omstandigheden daar. De productie van tegels in allerlei kleuren afhankelijk van het afval is succesvol. Ook in Europa zal een markt zijn voor deze sterke tegels. Patent aanvragen doet het enthousiaste bedrijf niet. Verspreiding van kennis is hun doel. Website
Voor het eerst heeft de Europese Commissie twee pesticiden verboden die een hormoon verstorende werking hebben. De stoffen worden in verband gebracht met kanker, onvruchtbaarheid en geboorteafwijkingen. De pesticiden, Amitrol en Isoproturon, worden onder verschillende merknamen op grote schaal als onkruidverdelger ingezet.
Unilever gaat op termijn de palmolie in haar producten vervangen door duurzame Arganolie. Info
voedselverspillingVoedselverspilling is een grote uitdaging. Het blijkt dat onduidelijkheid over de houdbaarheidsdatum op etiketten van etenswaar aanleiding geeft om meer weg te gooien dan nodig is.
Een idee - net zo eenvoudig als briljant - uit Californië wil verandering brengen in de onduidelijkheid door regels rondom de etikettering van de houdbaarheidsdatum aan te passen. Een etiket zou moeten vermelden tot wanneer de inhoud "het beste" is én wanneer de houdbaarheid echt is verlopen. The Optimist
Een klokkenluider, (ex werknemer van de USDA) meldt dat hij op grote tegenstand stuitte toen hij uit onderzoek concludeerde dat neonicotinoiden schadelijk zijn voor bijen en vlinders (in het bijzonder de Monarch vlinder). Een voormalige topfunctionaris is ‘overgelopen’ naar DuPont om de strategie richting publiek en regering te gaan leiden!
AVAAZ (wereldwijd 44 miljoen leden) voert met alle legale middelen (advocaten en onafhankelijke onderzoekers) actie tegen o.a. Monsanto en Glyfosaat. Het bedrijf blijft overheden bestoken met ‘bewijs’ dat het gewasmiddel veilig is, terwijl het tegendeel al meerdere malen bewezen is. Een bijdrage om de strijd te helpen financieren is welkom… AVAAZ.

Maak je niet dikMisstanden


Geneesmiddelen zijn doodsoorzaak nummer 3. Farmaceutische industrie manipuleert uitkomsten van onderzoek en koopt artsen om. Hoog tijd voor hervormingen. Maar we zouden zelf ook minder snel naar de pillen moeten grijpen. Aldus William Cortvriendt. Hij schreef de internationale bestseller Living a Century or More (Nederlandse uitgave: Hoe word je 100?). Momenteel wordt gewerkt aan een televisiereeks van het boek. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Maak je niet dik, over onzinnige afvalhypes en over hoe je wél blijvend gewicht kunt verliezen.
Vorig jaar hebben ziekenhuizen 909 calamiteiten gemeld bij de Inspectie. Het aantal gemelde incidenten is nog veel hoger: 233.000 incidenten. Incidenten zijn onbedoelde gebeurtenissen tijdens het zorgproces die tot schade hebben geleid of hadden kunnen leiden. Een calamiteit is ernstiger. Van een calamiteit is sprake als er ernstige schadelijke gevolgen zijn voor de patiënt, soms met dodelijke afloop. Onbekend is hoeveel incidenten en calamiteiten niet gemeld zijn…
Gezondheidszorgwerkers laten zich over het algemeen niet inenten tegen de griep. Dat zou een teken aan de wand kunnen zijn… maar het RIVM ziet meer in een verplichte vaccinatie voor deze groep!
klokkenluiders lopen gevaarNaar aanleiding van de uitzending over "lekkende naalden" heeft het bedrijf Terumo (de maker ervan) financiële schade geleden omdat de naalden een tijdje niet mochten worden gebruikt. Nu willen ze schadevergoeding. Klokkenluiders lopen gevaar!

Beleid

 
Wkkgz. Met de inwerkingtreding van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) per 1 januari 2016 is gestreefd naar een betere en meer gelijkwaardige positie van de cliënt/patiënt/zorgvrager in de zorg. Was de bestaande wetgeving dan niet voldoende? We hadden immers al de Wet op de Geneeskundige Behandeling Overeenkomst (WGBO) en de Wet BIG.
Met de Wggkz staat de patiënt/cliënt ‘echt’ centraal en heeft hij een meer gelijkwaardige positie tegenover de zorgaanbieder. Het bijzondere aan deze wet is, dat de wet geen onderscheid meer maakt tussen wel en niet BIG-geregistreerden en tussen reguliere- en CAM zorgaanbieders. Allemaal vallen ze nu onder de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en daarmee onder haar sanctiebeleid. We zoeken nog uit welke consequenties dit allemaal heeft voor de CAM consument en of dit een stapje is in de richting van erkenning van CAM.

Agenda


Richard de Leth, van de bekende serie “oersterk” boeken verzorgt inmiddels ook cursussen en een speciale “oersterk” relaxweek in Frankijk van 6 t/m 13 augustus. Info.

omgeving Savita
Maandag 4 juli tot vrijdag 8 juli 2016

 
Natuurlijk gezond week
Verstandig dokteren op een natuurlijke manier met
Hetty van Doorn en Elly Best


Dit jaar verzorgen wij een leerzame week in Savita, het prachtige huis in Sauerland.
Kosten € 39,- p.p. per etmaal, inclusief drie vegetarische maaltijden.

Onderwerpen: gezonde voeding, natuurgeneeskunde, geneeskruiden, homeopathie, ontspannen, natuurlijke huisapotheek aanleggen en het juiste gebruik daarvan. Er is ook gelegenheid om mooie wandelingen te maken! Langer blijven kan natuurlijk ook, mits tijdig aangemeld.
Om verzekerd te zijn van een plek kunt u nu al uw interesse doorgeven aan het secretariaat.
 
Actieweekend Savita: Van vrijdagavond 10 juni tot maandag 13 juni.
Voor alle mensen die mee willen doen met “De Grote Savita Aktie”, een poging om via crowdfunding als vereniging eigenaar te worden van het complex.
Meedoen daaraan kan ook zonder het weekeinde te bezoeken.

Vacature arts voor integrale geneeskunde


Binnen een praktijk voor integrale geneeskunde in Gelderland wordt naast de reguliere geneeskunde onder andere gewerkt met voedingsgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde, natuurgeneeskunde, biofysische-en regulatiegeneeskunde. De praktijk heeft een grote en veelzijdige patiëntenpopulatie en daarnaast is er voldoende groei en ontwikkelpotentie aanwezig om de praktijk de komende jaren verder te laten floreren. Lees verder ...

IJzersterk soepje


van brandnetels. Recept.
Veel gebruikte bronnen:
The Optimist
• Mercola • Voedingsgeneeskunde â€¢ Medisch Dossier
Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 

Wilt u helpen? Er zijn diverse vacatures!
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.
Aan dit nummer werkte mee Peter Oomens.

- - - - - - - - - - - - - - - 

Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Geen nieuwsbrief ontvangen maar wel op de hoogte blijven van acties?
Meld u dan aan voor de actie lijst
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2016 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen
uitschrijven 
Wij hopen dat u wel aangemeld wilt blijven voor acties, die keus is er.

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp