Logotyp i vitt, Konst Västernorrland
Juli 2021
Om nyhetsbrevet inte visas korrekt och/eller bilder saknas, kolla inställningarna för din e-post eller klicka här för att se det i din webbläsare.
Landskapsvy, i förgrund vatten och i bakgrunden skog och berg, en disig himmel, allt går från ljusare och rosa toner till mörkare blå-lila.
Kära konstnärer och kollegor. Nu är sommaren här!
Vi som arbetar inom arbetsgruppen Konst Västernorrland vill med det här nyhetsbrevet önska er alla en god sommar med hopp om allt som är bra. Med det sagt ser vi även fram emot hösten med allt vad det innebär. Allra bästa hälsningar från Sebastian, Eva-Leena, Carina, Ida och Robert. Nedan följer en matnyttig sommarbuffé.

Stipendiater Artist in Residence
Västernorrland 2021


Årets ansökningar är nu behandlade och tre konstnärer har valts ut för residensprogrammet 2021–2022.
Foto, utställningsvy med skulptur/objekt i förgrunden och en målning på vit vägg i bakgrunden.
Keramik: Första valet föll på Jenny Käll. Sökande i år kom från Sverige, Danmark, Nederländerna, Tyskland, Malta, Polen, Frankrike, Ungern, Hong Kong.
    
Motivering: Jenny Käll arbetar med rumsliga gestaltningar där olika material får mötas och skapa en känsla av flyktighet, likväl som starka förbindelser och balans. Med ett poetiskt språk uppstår mellanrum där utrymme ges för tillfälligheter, associativa processer och genomarbetade konstruktioner. Det blir intressant att se hur hennes arbetssätt påverkas med tillgången till Ålsta folkhögskolas keramikverkstad.

Urvalsgruppen bestod av Emil Österholm, keramiker, Ida Rödén, konstnär, och Jenny Lundgren, konstnär.
Foto, vy uppifrån. En person med hörlurar framför ett ljust grönt vattendrag.
Ljudkonst: Första valet föll på Karen Power (Irland). Sökande i år var konstnärer från främst Europa men även Sydamerika.

Motivering: Karen Power utgår från ljud i vår vardagsmiljö i sitt konstnärskap och bjuder in till nya sätt att lyssna. Fältinspelningar och improvisation är viktiga komponenter, som i exempelvis verket Sonic Pollinators där konstnären använder sig av ögonblicksbilder i form av fältinspelningar av bi-samhällen och skapar en form av kreativa minnen. Installationen blir till en ljudmiljö för aktivt lyssnande där publiken, improvisatörerna och kompositionen placeras på samma nivå i en demokratisk anda. 2017 blev Karen Power ordförande för Sounding the Feminist, ett kollektiv som eftersträvar jämlikhet inom musikvärlden på Irland. Vi ser fram emot att ta del av hennes konst och kunskaper under residenset på AIRY-Ljudkonst på Hola folkhögskola, Västernorrland.

Urvalsgruppen för residenset AIRY-Ljudkonst 2021 har bestått av Ida Rödén, konstnär, Maria Sundström, konstnär, och Björn Eriksson, konstnär.
Foto, porträtt av Elin Persson framför en röd trävägg.
Litteratur: Första valet föll på Elin Persson. Sökande i år var bosatta i Sverige, Indonesien, USA, Ukraina, Rumänien, Bangladesh, Schweiz, Syrien/Jordanien.

Motivering: I sin politiskt laddade debutroman De afghanska sönerna gestaltar Elin Persson tre afghanska pojkars utsatthet på ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar någonstans i Sverige. Med detaljskärpa, korta meningar och poetiska glimtar skildras dessa pojkgestalters vardag naket och nyanserat inifrån en ung anställd jagberättares begränsade arbetsroll. Hennes gestalter är trovärdiga och lojaliteten mot dem är stark genom hela romanen. Med denna roman för ungdomar och unga vuxna öppnas dörrarna till en miljö inom socialt arbete, som tidigare i stor utsträckning lyst med sin frånvaro i skönlitterär gestaltning. Vi ser i detta begynnelsen av ett författarskap som vi vill uppmuntra och stödja, och ser fram emot att följa dess utveckling under hennes vistelse på Hola folkhögskola.

Urvalsgrupp: Maria Hamberg, föreningen Arbetarskrivare, författare, Mina Widding, Hola folkhögskola, Ulrika Lif, Litteraturvetenskap, Mittuniversitetet, Cecilia Dahlbäck, Region Västernorrland.

Köksbordsresidens 2021


Årets Köksbordsresidens pågår just nu i våra kanaler på sociala medier. Här kommer en kort beskrivning av årets deltagande konstnärer och deras arbeten:
Foto av Kerstin Lindström bredvid verk, monokrom bild i lila toner.
Kerstin utvecklar sitt pågående arbete Touching Ground - Markkontakt med tillägget LAV LAV LAV. I Sverige finns över 2000 olika arter av lavar. Ett symbiotiskt förhållande mellan en svamp och en alg täcker stora delar av landet. Här finns en fascinerande värld att studera, dokumentera och bearbeta. Mer information finns på Kerstin Lindströms webbsida.
Foto: Lisa W Carlson.
Foto av Kerstin Paillard vid fönster, monokrom bild i gröna toner.
Kerstin kommer att utveckla projektet Skarvarnas Ö runt temat ensamheten. Hon arbetar med pigment direkt på linneduk och akvarellpapper. Med naturen, ljuset och miljön som utgångspunkt, reflekterar hon över vårt förhållande till vår omvärld. I spåret av en pandemi, funderar hon över social gemenskap och hur nya regler och restriktioner lett till isolering och ensamhet. Mer information på Kerstin Paillards webbsida.
Foto av Anna Norvell i ateljé, monokrom bild i blå toner.
Anna jobbar med måleri i olja på duk. Hon kommer att visa en del av arbetet, från skiss till målning, i ett pågående projekt med titeln Posthuman Portraits. I det funderar hon över den enorma påverkan vi människor har på planeten och hur vi kan få hopp, kraft och mod att förändras. För mer information, se hennes webbsida.
Foto av Anna Renström, monokrom bild i röd-rosa toner.
Anna har inlett arbetet med en konstnärlig gestaltning, en ”portal” till en ny generationspark i Björna. Projektledare är konstintendent Nina Tenskog, uppdragsgivare Örnsköldsviks kommun. Portalen kommer att utgöras av två smäckra skivor av laminerat glas med ramar av rostfritt plattjärn. Fundament blir två stora naturstenar på vardera sida gångvägen. Mer information finns på Anna Renströms webbsida.
Foto av Lisbeth Malm, monokrom bild i gul-beiga toner.
Lisbeth arbetar bland annat med glas. Fusing och slumping heter de tekniker för glas som hon kommer att användas i detta projekt kallat Trädgårdsdax. Tekniken fusing ger ett helt platt glas, slumping ger form på glaset, efter den form som ”byggs” i ugnen. Ugnen är helt stängd under processen till skillnad från blåst glas som man arbetar med öppet. Varje ugnsbränning tar cirka 35 timmar. Ugnen är bara 40 x 50 cm och 15 cm hög, så det blir en utmaning att lösa vissa projekt rent tekniskt. Vanligtvis är hon inte ett dugg intresserad av trädgård eller blommor men just i konsten är det intressant som form och uttryck. Mer information finns på hennes webbsida.

Konst Västernorrland vill tacka alla stipendiater för att vi har fått ta del av deras arbete.
Foto, Judit Kristensen framför två stora målningar.

Konstnärligt uppdrag ”Att uppfinna elden”


Urvalet för Konstnär i kommun Örnsköldsviks är nu gjort. Det konstnärliga uppdraget ”Att uppfinna elden” har gått till Judit Kristensen från Umeå som i måleri kommer att arbeta vidare med begrepp som insomnia, klaustrofobi och tristess där eldens möjligheter och närvaro i den intima sfären av ett lägenhetsrum får bidra med elektrisk spänning. Det är en eld som är både artificiell och högst levande – en inre mardrömseld och en som uppstår i ett digitalt mediebrus.

Projektet färdigställs med en utställning i mars 2022. Konstnär i kommun är ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och Region Västernorrland. Vi ser fram emot att ta del av Judit Kristensens arbete.
Illustration, vy över byggnad.

Konst till Onkologen Sundsvall


Nu finns en utlysning av gestaltningsuppdrag på Sundsvalls sjukhus publicerat på Konstpools plattform. Det beskrivs så här:

"Upphandlingen avser gestaltningsuppdrag till Nya Onkologen på Sundsvalls sjukhus. Detta är en urvalsupphandling där tre konstnärer erbjuds skissa på gestaltningsuppdraget och ersätts med 30 000 kr exkl. moms vardera. Genomförandet har en budget på 500 000 kr utöver skissarvodena."

Sista ansökningsdag 22 augusti 2021.

Till utlysningen
Foto, porträtt av Maria Sundström.

Offentlig konst och gestaltad livsmiljö


Arbetsgruppen Konst Västernorrland välkomnar Maria Sundström (konstnär) som kommer att leda det utökade utvecklingsarbetet med offentlig konst i regionen inom projektet offentlig konst och gestaltad livsmiljö. Maria Sundström arbetar som konstnär och på Bildmuseet i Umeå. Mer information om det arbetet kommer att presenteras fortlöpande.

Hälsningar från samarbetet Networking North


Hösten 2021 planerar Bildmuseet och konstkonsulenten i Västerbotten för ännu en portfoliovisning med internationella curatorer, denna gång 15–16 november. Den första träffen 15 september, är en förberedelse med info om detta. Dessutom erbjuder de en presentation av Gibca av curatorn Lisa Rosendahl. Mer information om detta efter sommaren.

Stöd till kultur från Bygdegårdarnas Riksförbund


Bygdegårdarnas Riksförbund har fått särskilda medel från Kulturrådet för att göra evenemang som bidrar till en återstart av kulturlivet.

Medel som ska generera lokala arrangemang och användas för gage till yrkesverksamma kulturutövare. Med ett perspektiv för hållbarhet och där medlen hellre går till gager istället för resor/logi är målet också närproducerad kultur – det vill säga kulturutövaren kommer helst från samma region som bygdegårdsföreningen.

I kort så kan den lokala bygdegården söka upp till 15 000 kronor för att genomföra ett evenemang. Det finns 61 bygdegårdar i Västernorrland som skulle kunna söka detta. De behöver kanske hjälp att hitta de professionella kulturskapare som kan stå på scenen eller så. En möjlighet till ett betalt uppdrag med andra ord.

Länk till information och ansökan
Foto: del av förfallen industri. Kablar, plåt och betong.

Tomma Rum Vännersta, Nordingrå


Visst vet ni att Tomma Rum 2021 kommer att genomföras i Vännersta (Nordingrå) i Västernorrland i sommar?

”Tomma Rum är en självorganiserad plattform för kulturellt och konstnärligt utbyte. Varje sommar arrangerar alla deltagare tillsammans en vistelse på en mindre ort i Sverige. Tomma rum handlar om att mötas och att skapa nya former av samarbeten mellan konstnärer, kulturutövare och lokalbefolkningen på den ort vi besöker.

Tomma rum är öppet för alla som är intresserade av konst, kultur, människor och den ort som vi besöker. Konstnärer men även arkitekter, poeter, musiker, skribenter, fotografer och skådespelare av olika åldrar och nationaliteter deltar i Tomma rum. En speciell dynamik uppstår både inom gruppen och i det lokala samarbetet. Vi arrangerar utställningar, performance, filminspelningar, offentliga samtal med mera. Oväntade möten sker och både värdar och besökare stimuleras till nya synvinklar på lokala samarbeten och kulturliv.”

Till mer information och anmälan

Några aktuella utlysningar


Nordisk Salong, Dunkers Kulturhus
Nordisk Salong är ett samarbete mellan Helsingborgs konstförening och Dunkers kulturhus som 2014 ledde till den första nordiska salongen i Helsingborg. Nu är det dags för den tredje. Alla konstnärer som är födda 2003 eller tidigare, bosatta och verksamma i Norden, är välkomna att ansöka om medverkan inom måleri, teckning, skulptur, textil, film, foto, grafik, installation, performance och blandteknik. Ansök innan 31 juli.
Till mer information om Nordisk Salong

Ester Lindahls stipendiefond
Fonden utdelar årligen resestipendier till yngre konstnärer. Stipendierna utdelas endast till målare, grafiker och skulptörer, vilka ännu inte fyllt 40 år. Stipendier utdelas endast till konstnärer, vilka vid ansökningstillfället avslutat sin utbildning (konstskola eller konsthögskola) och inlett sin praktik som konstnär. Ansökan skall vara inlämnad senast 15 augusti 2021.
Till mer information om Ester Lindahls stipendiefond

Konstnärsnämnden, internationellt utbyte och resebidrag
Syftet med Konstnärsnämndens bidrag till internationellt utbyte och resebidrag är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet. Bidrag kan sökas löpande och fördelas fyra gånger per år. Du kan söka för "Internationellt utbyte i utlandet", "internationellt utbyte i Sverige" eller "resebidrag". Ansökan öppen 3 juni–15 sep 2021.
Till mer information om Konstnärsnämndens bidrag

Konstnärsnämndens projektbidrag
Projektbidrag kan sökas av enskilda konstnärer för ett avgränsat experiment eller utvecklingsarbete. Projektet ska ha ett tydligt formulerat mål, vara tidsbegränsat och ha en budget. Du kan till exempel söka bidrag för att i projektform arbeta med gestaltande experiment och andra arbeten som kan vara svåra att etikettera och som går utanför det du som konstnär hittills arbetat med. Du kan även söka för kollektiva projekt, där du som konstnär samarbetar med en eller flera andra konstnärer eller med andra yrkesgrupper. Ansökan öppen 9 aug–9 sep 2021.
Till mer information om Konstnärsnämndens bidrag

Konstnärsnämndens arbetsstipendium
Arbetsstipendiet ska göra det möjligt för dig som konstnär att koncentrera dig på och utveckla ditt konstnärliga arbete. Stipendiet kan exempelvis användas till arbets- och levnadsomkostnader under en koncentrerad arbetsperiod eller till arbetslokaler, investeringar i utrustning och material. Ansökan öppen 15 okt–16 nov 2021.
Till mer information om Konstnärsnämndens stipendium

Kulturrådet: Verksamhetsbidrag till utställningsarrangörer inom bildkonst, form och konsthantverk
Det här bidraget finns till för att stärka arrangörer inom bildkonst, form och konsthantverk vars verksamhet är av stort konstnärligt eller kulturpolitiskt värde. Stödet kan sökas av verksamheter/aktörer som tillgängliggör samtida bildkonst, form och konsthantverk av professionell art för allmänheten genom utställningar, programverksamhet eller främjande. Bidrag kan sökas för verksamhetens kostnader i samband med att tillgängliggöra samtida bildkonst, form och konsthantverk av professionell art. Verksamheten kan bestå av till exempel utställningar, programverksamhet eller annan främjande verksamhet. Bidraget söks för ett helt kalenderår, det vill säga tolv månader. Ansökan öppen 19 aug–16 sept.
Till mer information om verksamhetsbidrag

Kulturrådet: Konstnärliga produktionsplatser
Det här bidraget finns till för att främja konstnärlig utveckling och förnyelse och för att minska konstnärers omkostnader för framställning av konstverk. Stödet kan sökas av konstnärliga produktionsplatser som drivs av sammanslutningar av yrkesverksamma konstnärer inom bildkonst, form och konsthantverk. Ansökan öppen 19 aug–16 sept.
Till mer information om Kulturrådets bidrag

Kulturrådet: Projektbidrag bildkonst, form och konsthantverk
Det här bidraget finns till för att stödja tidsbegränsade insatser som stärker och utvecklar området bildkonst, form och konsthantverk nationellt och internationellt. Du som representerar en professionell verksamhet inom samtida konst eller konsthantverk i Sverige kan söka det här bidraget. Du kan söka som representant för en organisation, grupp, konsthall eller som arrangör, curator eller annan näringsidkare med F-skattsedel. Du kan få projektbidrag för insatser och samarbeten som främjar det samtida bildkonst-, form- och konsthantverksområdet i Sverige som till exempel utställning, programverksamhet eller annan främjande verksamhet. Du kan också få bidrag för att delta i ett internationellt sammanhang i syfte att stärka internationaliseringen för verksamheter i Sverige. Ansökan öppen 19 aug–16 sept.
Till mer information om Kulturrådets bidrag

Kulturrådet: Bidrag till internationella nätverk
Det här bidraget finns till för att det svenska kulturlivet ska kunna ta del av internationell information och erfarenheter och sprida det vidare. Under denna ansökningsperiod söker du bidrag för verksamhet som avser 2022. Om du representerar en organisation eller ett nätverk inom Kulturrådets verksamhetsområde kan du söka det här stödet. Du kan söka bidrag för att finansiera medlemsavgifter till internationella organisationer och till internationell mötesverksamhet. Du kan inte söka det här bidraget för att finansiera din organisations verksamhet i Sverige, eller ett större arrangemang, publikationer eller liknande. Ansökan öppen 31 aug–28 sept.
Till mer information om Kulturrådets bidrag

Kulturrådet: Verksamhetsbidrag för internationell och interkulturell kulturverksamhet
Det här bidraget finns till för att främja och stärka internationellt och/eller interkulturellt kulturutbyte. Under denna ansökningsperiod söker du bidrag för verksamhet som avser 2022. Om du representerar en organisation som har till huvuduppgift att främja internationellt och/eller interkulturellt kulturutbyte kan du söka det här bidraget. Du kan söka bidraget för verksamhet som huvudsakligen är av nationellt intresse. Det vill säga organisationer som är av intresse för personer som arbetar inom området i Sverige och som kan stärka det internationella och/eller interkulturella utbytet. Ansökan öppen 31 aug–28 sept.
Till mer information om Kulturrådets bidrag

Kulturrådet: Främjandeorganisationer inom bildkonst, form och konsthantverk
Det här bidraget finns till för att stärka konstnärligt utvecklingsarbete och samverkan, så att fler ska kunna ta del av samtida bildkonst, form och konsthantverk. Du kan söka verksamhetsbidrag. Bidraget ska ge ökade möjligheter för konstnärligt utvecklingsarbete och samverkan mellan olika aktörer inom området. Ansökan öppen 16 sept–14 okt.
Till mer information om Kulturrådets bidrag

Stiftelsen Konstnärernas Hjälpfond
Tänk på att söka bidrag hos Stiftelsen Konstnärernas Hjälpfond vid insjuknande i eller misstanke om covid-19. Årligen utdelas cirka 4 miljoner kronor. Enligt fondens stadgar lämnas bidrag till konstnärer som på grund av ålder eller sjukdom fått sin arbetsförmåga nedsatt och är i behov av ekonomiskt stöd. Bidragen ges antingen som ett tillfälligt stöd vid sjukdom eller som årlig pension efter fyllda 65 år.
Till mer information om Stiftelsen Konstnärernas Hjälpfond

Arvsfondens lokalstöd
Sök pengar till föreningslokal hos Arvsfonden. ”Vill din förening starta en ny verksamhet för barn, ungdomar eller personer med funktionsnedsättning? Behöver ni bygga om, bygga till eller skapa helt ny lokal eller anläggning för att förverkliga idén? Då kan ni söka Arvsfondens lokalstöd.” Ansökan kan skickas in när som helst under året.
Till mer information om Arvsfonden

Postkodstiftelsen
Om ni är en icke vinstdrivande organisation (en ideell förening eller allmännyttig stiftelse) har ni möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd för att genomföra projekt. Projektet ska ha svensk relevans, verka i allmännyttans intresse och knyta an till något av de globala målen. Projektidéer tas emot löpande.
Till mer information om Postkodstiftelsen
S+T+ARTS
Utlysning för digitala konstprojekt

Konstnärer, konstnärskollektiv och kreatörer som arbetar i gränslandet mellan konst och teknik (så som AI, Big Data, 5G, Blockchain och IoT) kan nu ansöka om stöd och residens inom programmet S+T+ARTS (Science+Technoloy+Arts). Utlysningen är ett samarbete mellan Europeiska kommissionen och Nesta Italia, med stöd av Fondazione Compagnia di San Paolo.
Till mer information om S+T+ARTS
Tussilagos, foto. Texten "Volym" i övre högra hörnet.

Glöm inte bort att läsa Volym!


Volym har funnits sedan 2003 och började som en resurs för konstnärer i Västernorrland med Region Västernorrland som huvudman. Sedan 2016 samarbetar de fyra nordligaste regionerna – Västernorrland, Jämtland-Härjedalen, Västerbotten och Norrbotten – i syfte att göra Volym till en norrländsk angelägenhet.

Under juni har dessa texter publicerats:

Kerstin Lindström har skrivit en essä i serien om platsens betydelse för konstnärskapet

Mari Vedin Laaksonen har skrivit en essä i serien om platsens betydelse för konstnärskapet

Margareta Klingberg recenserar Anna Renströms utställning på Apotekshuset i Sollefteå

Ida Rödén skriver om konstföreningen Skogens publikation ”en plats för konst”
Teckning med tunna linjer och ljusa färger, vy över rum med säng.

Månadens verk


Varje månad presenteras ett verk ur Region Västernorrlands konstsamling. Med bild och text berättas om konstnären, tankar om verket och vilken betydelse konst har i offentliga miljöer.
Månadens verk är "Sovmorgon" av Marie Louise Ekman

Samtliga verk som blivit presenterade finns på Region Västernorrlands webbsida.

©Marie-Louise Ekman/Bildupphovsrätt 2021
Vi som finns på Konst Västernorrland är:
Sebastian Andersson
Konstkonsulent
sebastian.andersson@rvn.se
Eva-Leena Skarin
Konsthandläggare
eva-leena.skarin@rvn.se
0611-840 29
Carina Kågström
Konsthandläggare
carina.kagstrom@rvn.se
0611-840 30
070-266 47 56
Ida Rödén
Redaktör för Volym och biträdande konstkonsulent
ida.roden@rvn.se
Robert Eriksson
Webbredaktör Konst Västernorrland
robert@volym.info
Konst Västernorrland på Facebook Konst Västernorrland på Facebook
Konst Västernorrlands webbplats Konst Västernorrlands webbplats
Detta nyhetsbrev skickades till <<Din e-postadress>>
Du får detta mejl då du anmält dig till denna lista via https://www.rvn.se/Utveckling/Kultur-och-bibliotek/konst-vasternorrland/

Avsluta prenumeration   

Ändra inställningar för prenumeration
Copyright © 2021 Konst Västernorrland, All rights reserved.

Adress:
Konst Västernorrland Regional utveckling Härnösand S-871 85 Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp